Buna ziua. Mama mea a facut un testament prin care in cazul mortii ei imi lasa tot ce are mie (nu vrea sa ii lase nimic tatalui meu). Momentan ea are pe numele ei un apartament care este la comun cu tata (50-50%). In viitor dupa moartea bunicii mele (bunica din partea mamei) urmeaza sa mosteneasca inca cateva bunuri (case, apartamente, pamanturi, masina, bani, etc). Ea vrea ca toate acele bunuri care urmeaza sa fie mostenite in cazul in care cu ea se intampla ceva (inclusiv cei 50% din apartamentul care il are la comun cu tata) sa imi ramana mie (a facut in urma cu vre-o 4-5 ani testament). Am inteles ca acel testament in Romania nu prea are valoare (am auzit variante ca tata tot ar beneficia de 1/8 din mostenirea lasata in testament, alte persoane imi spuneau ca daca ataca testamentul poate sa ia tot). Intrebarea mea este: Daca ea a facut testament cum ca imi lasa mie totul (tot ce este in prezent pe numele ei si tot ce urmeaza sa mosteneasca de la bunica (mama ei)) mai poate in viitor dupa moartea mamei ca tatal sa mosteneasca ceva (din lucurile mamei nu ma refer la jumatatea lui de apartament)? Va multumesc pt raspunsuri.
Sotul supravietuitor are calitatea de mostenitor rezervatar si in aceasta calitate poate cere cu ocazia dezbaterii succesiunii reductiunea testamentului ca urmare a incalcarii rezervei succesorale sau poate ataca intru-totul testamentul pentru nerespectarea conditiilor de forma sau fond, urmand ca in caz de anulare al acestuia impartirea sa se faca potrivit dispozitiilor de la mostenirea legala.