Buna ziua.Am si eu o intrebare...de fapt sa va relatez pe scurt povestea.O vecina de-a mea mai in varsta a fost bruscata si izbita de un barbat mai tanar pentru niste asa zise datorii ce le avea la el...care crescusera mai ceva ca la banca.in fine,el a intalnit-o ,a lovit-o si agresat-o,ea a cazut jos si-a rupt mana si a ajuns la spital.De aici i-ai dat o foaie sa o scrie..care a ajuns ulterior la politie...si mai apoi la tribunal,la judecata.Au avut mai multe chemari la tribunal...cu martori cu avocat din partea acuzatului,dar saptamana trecuta i-a venit o instiintare vecinei cum ca acuzatul trebuie sa plateasca o amenda penala de 1 500 ron ,taxele de judecata plus victimei trebuie sa -i plateasca 1 000 ron ,bani pe care ea i-a cheltuit cu drumurile la spital si tribunal.Acum,intrebarea este....i ce termen trebuie el sa-i achite acei bani si sub ce forma...pentru ca acolo scrie doar ca il obliga sa plateasca...si ca termen are doar acele 15-20 de zile in care sa faca contestatie.insa ea e speriata,pentru ca nu stie cum si cand ar trebui sa ii dea el banii.....unde sa ii dea...la politie ,sau cu martori ...nu stiu ,ma puteti ajuta sa o mai linistesc ?Va multumesc mult.
Dupa ce hotararea ramine definitiva si irevocabila se investeste cu formula executorie la judecatorie si se merge cu ea la un executor judecatoresc, care ii va recupera banii.
Executarea poate fi facuta de buna-voie in sensul ca i se dau7 bani si fac un inscris pentru acest lucru, sau ii consemneaza la CEC pe numele ei sau prin intermediul executorului judecatores.Termenul este de 3 ani de la data raminerii definitive a hotaririi
Din ce am inteles eu, instanta a decis la plata unei amenzi penale (adica are din start dosar penal si de acum cazier), plata cheltuielilor de judecata si plata unor daune materiale de 1000 de lei.
Partea „agresoare” are la dispozitie 15 zile de la data comunicarii pentru a face recurs, daca in cele 15 zile nu se face recurs hotararea devine definitiva si irevocabila. In momentul in care devine definitiva si irevocabila (deci nu a facut nimeni recurs) mergeti la instanta si solicitati eliberarea unui exemplar legalizat definitiv si irevocabil si investita cu forma executorie cu care va duceti la un executor judecatoresc care va incepe procedurile de executare a hotararii, adica va lua legatura cu cel care trebuie sa plateasca, daca respectivul vrea sa plateasca de buna voie va depune banii in contul executorului care vii va da dvs sau va incepe executarea silita.