avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1377 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Privare de libertate
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Privare de libertate

Care sunt cazurile in care privarea de libertate este legala...? ( am cateva raspunsuri insa as vrea si alte parerii). Multumesc anticipat.
Numai bine
Andu
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:23, 5 Iunie 2011
Vedeti art 134-160^10 din Codul de procedura penala-Masurile preventive, privative de libertate.
Orice persoana are dreptul la libertate si la siguranta. Nimeni nu poate fi lipsit de libertatea sa, cu exceptia urmatoarelor cazuri si potrivit cailor legale:
a) Daca este detinut legal pe baza condamnarii pronuntate de catre un tribunal competent;
b) Daca a facut obiectul unei arestari sau al unei detineri legale pentru nesupunerea la o hotarâre pronuntata, conform legii, de catre un tribunal ori în vederea garantarii executarii unei obligatii prevazute de lege;
c) Daca a fost arestat sau retinut în vederea aducerii sale în fata autoritatii judiciare competente, atunci când exista motive verosimile de a banui ca a savârsit o infractiune sau când exista motive temeinice de a crede în necesitatea de a-l împiedica sa savârseasca o infractiune sau sa fuga dupa savârsirea acesteia;
d) Daca este vorba despre detentia legala a unui minor, hotarâta pentru educatia sa sub supraveghere, sau de detentia sa legala, în scopul aducerii sale în fata autoritatii competente;
e) Daca este vorba despre detentia legala a unei persoane susceptibile sa transmita o boala contagioasa, a unui alienat, a unui alcoolic, a unui toxicoman sau a unui vagabond;
f) Daca este vorba despre arestarea sau detentia legala a unei persoane pentru a o împiedica sa patrunda în mod ilegal pe teritoriu sau împotriva caria se afla în curs o procedura de expulzare ori de extradare.
În esenta, infractiunea de lipsire de libertate în mod ilegal consta în suprimarea sau restrângerea în mod ilegal a libertatii de miscare si de actiune a unei persoane. Aceast infractiune este definita în mod succint de art. 189 alin. 1 C.pen. în felul urmator: „lipsirea de libertate a unei persoane în mod ilegal”.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Citatie in proces bgh bgh sunt citat intr-un proces de partaj succesoral ca intimat- parat . nu sunt din localitatea unde are loc procesul. ce m-i se poate intampla daca nu ma prezint ... (vezi toată discuția)
Tainuirea unui bun provenit dintr-o infractiune cristynn cristynn Buna ziua, As dori sa stiu daca Tribunalul Bucuresti in acest dosar a admis de 2 ori cererile de liberare conditionata si inlocuirea masurii preventive,dupa o ... (vezi toată discuția)
Mandat de retinere tayson tayson baiatul meu a primit o citatie,sa se prezinte la politie ptr.a da declaratii.am trimis prin fax o comunicare in care am specificat explicit ca doreste sa ... (vezi toată discuția)