pt ca mandatul de arestare sa se refere la pedeapsa de 7 ani si deci, cei de la penitenciar, sa il aiba in evidente cu aceasta pedeapsa, trebuie sa formuleze o CONTESTATIE LA EXECUTARE la instanta.
in urma ei, se va anula mandatul de 8 ani si se va emite altul, privitor la o pedeapsa de 7 ani. contestatia poate fi formulata de fiul dv., chiar din penitenciar (daca e detinut deja).
Urgent trebuie sa consultati un avocat si sa se formuleze o contestatie la executare la instanta
Scopul acesteia este inlaturarea efectelor negative ale executarii unei hotarari penale in alte conditii decat cele legale.
Cazuri legale pentru introducerea contestatiei la executare
- Cand impotriva condamnatului s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva. Ca regula, numai hotararile definitive pot fi puse in executare, cu exceptia cazului in care legea prevede expres ca hotararea poate fi executata si inainte de acest moment. Spre exemplu, se poate introduce contestatie la executare cand condamnatul se afla inca in termenul de a declara apel sau recurs impotriva solutiei date prin hotarare, sau cand condamnatul a declarat apel si recurs, iar calea de atac se afla in judecata.
- Un al doilea caz il reprezinta punerea in executare a unei hotarari, desi aceasta priveste alta persoana. Poate interveni o astfel de eroare atunci cand condamnatul are acelasi nume ori adresa cu persoana asupra careia s-a executat hotararea.
- De asemenea, contestatia se introduce pentru existenta unei nelamuriri cu privire la hotararea care se executa sau a vreunei impiedicare la executare. Sunt asemenea cazuri, orice nelamurire cu privire la durata pedepsei, modul de executare (spre exemplu, in cazul executarii prin munca corectionala, nu se indica clar unitatea si felul muncii) si cu privire la executarea laturii civile sau alte neclaritati ale hotararii. Cat priveste impiedicarea la executare, aceasta poate consta, de exemplu, in existenta unei suspendari.
Punerea in executare este inlaturata si atunci cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de diminuare a pedepsei, precum si orice alt incident ivit in cursul executarii.
Unde se introduce contestatia la executare
Desi legea enumera numai aceste cazuri in care se poate face contestatie la executare, nu exista o limitare in sens restrictiv la aceste cazuri, ci practic, in cele patru categorii de motive poate fi inclus orice impediment ce se iveste in legatura cu executarea unei hotarari penale. De asemenea, motivele de contestatie, cu exceptia celui privind hotararile definitive, pot fi folosite si pentru a contesta executarea laturii civile a hotararii. In cazul nelamuririlor dintr-o hotarare ce se executa, contestatia se va introduce la instanta care a pronuntat hotararea care se ataca.
Pentru celelalte motive, contestatia se introduce fie la instanta care pune in executare hotararea, fie la instanta in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere, atunci cand condamnatul se afla in executarea unei pedepse privative de libertate.
Termene de exercitare
Legea nu prevede expres un termen. Este evident insa ca veti face contestatie la executare in tot timpul executarii, pana la implinirea termenului pedepsei.