In cazul in care ati fost extradat ( spuneti ca ati fost prins anul acesta) , se poate face o cerere de rejudecare dupa extradare, in urmatoarele condtiii, potrivit art.522 ind.1 alin.1 Cod proc. penala :
In cazul extrădării unei persoane judecate şi condamnate în lipsă, cauza poate fi rejudecată de către instanţa română care a judecat în primă instanţă, la cererea condamnatului. Prin urmare, rejudecarea nu este obligatorie, cererea putând fi respinsă dacă instanţa constată că cel condamnat a avut cunoştinţă de procesul penal.
Daca nu este vorba despre extradare , ci cel condamnat a fost prins in tara, nu poate fi incidenta aceasta cerere...
Contestatia la executarea pedepsei se face impotriva hotararilor care nu au ramas definitive .Cazurile in care o asemena cerere este admisibila sunt urtmatoarele:
-Cand impotriva condamnatului s-a pus in executare o hotarare care nu era definitiva.
Ca regula, numai hotararile definitive pot fi puse in executare, cu exceptia cazului in care legea prevede expres ca hotararea poate fi executata si inainte de acest moment. Spre exemplu, se poate introduce contestatie la executare cand condamnatul se afla inca in termenul de a declara apel sau recurs impotriva solutiei date prin hotarare, sau cand condamnatul a declarat apel si recurs, iar calea de atac se afla in judecata.
-Punerea in executare a unei hotarari, desi aceasta priveste alta persoana. Poate interveni o astfel de eroare atunci cand condamnatul are acelasi nume ori adresa cu persoana asupra careia s-a executat hotararea.
- Pentru existenta unei nelamuriri cu privire la hotararea care se executa sau a vreunei impiedicare la executare. Sunt asemenea cazuri, orice nelamurire cu privire la durata pedepsei, modul de executare ,etc.
-Punerea in executare este inlaturata si atunci cand se invoca amnistia, prescriptia, gratierea sau orice alta cauza de stingere ori de diminuare a pedepsei, precum si orice alt incident ivit in cursul executarii.
In cele patru categorii de motive poate fi inclus orice impediment ce se iveste in legatura cu executarea unei hotarari penale. De asemenea, motivele de contestatie, cu exceptia celui privind hotararile definitive, pot fi folosite si pentru a contesta executarea laturii civile a hotararii. In cazul nelamuririlor dintr-o hotarare ce se executa, contestatia se va introduce la instanta care a pronuntat hotararea care se ataca.
Pentru celelalte motive, contestatia se introduce fie la instanta care pune in executare hotararea, fie la instanta in a carei raza teritoriala se afla locul de detinere, atunci cand condamnatul se afla in executarea unei pedepse privative de libertate.