avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 639 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua.As avea si eu urmatoarea situatie.Am locuit in concubinaj cu prietenul meu timp de 5 ani.Din pacate,acesta a decedat intr-un accident rutier.Defunctul a lasat testament,in care precizeaza ca doreste dupa moartea lui,sa imi ramana mie proprietatea acestuia,o casa.Intrebarea mea este daca testamentul poate fi atacat de celelalte rude si de asemenea daca acestia au vreun drept legal.Va multumesc anticipat.O zi minunata.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 09:02, 6 Iunie 2011
daca aveti noroc si rudele partenerului decedat nu promoveaza actiune in instanta in reductiune pt depasirea rezervei succesorale atunci veti fi singura proprietara a casei.
Liberalitatile exesive pot fi reduse de catre instanta de judecata , daca mostenitorii rezervatari ( parinti , copii , descendenti ) cer intregirea rezervei succesorale,in termen de 3 ani de la moartea autorului lor , sau de la cunoasterea faptului mortii.
Concret, soarta testamentului (act de ultima vointa a fiului decedat) depinde mai mult de RELATIA pe care dvs. ati avut-o / o aveti cu parintii prietenului (si fratii lui) decat de ...litera legii.

Parintii sunt tentati sa respecte VOINTA fiului lor, DAR, daca aveau un cui impotriva dvs., tentatia asta ...tinde s-o ia pe apa sambetei.
Si, in plus, mai sunt si niste frati prin preajma. Ei nu au calitate procesuala intr-o actiune in reductiune (nu sunt rezervatari si sunt exheredati prin testament). Dar au o calitateeee de a ...da din gura in afara instantei incat pot sa fie si convingatori (sa-i indemne pe parinti sa promoveze actiunea). Si daca fratii acestia mai au si niste nevesteee ... (desigur, nici ele nu au calitate, dar ... Fere Doamne! sa asisti ca avocat la o "discutie" pe marginea unei mosteniri intre frati, daca sunt si niste neveste prin preajma...).
Ultima modificare: Luni, 6 Iunie 2011
romascanu, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cine poate cere reductiunea liberalitatilor excesive? calin_andrei calin_andrei Concret: defunctul nu a avut copii si nici sot. A avut 2 frati (ambii decedati la data deschiderii testamentului). Un frate a avut 2 copii, celalalt 1 copil. ... (vezi toată discuția)
Succesiune parinti cand exista testament ardeleanu-ion ardeleanu-ion as dori sa stiu ce procent mostenesc din un apartament al parintilor decedati amandoi ,am un singur frate dar tatal meu a facut un testamant prin care ii lasa ... (vezi toată discuția)
Rezerva succesorala, când intervine mary_c mary_c Bună seara Când intervine rezerva succesorala? Se aplica doar în cazul donației sau dezmoștenirii? (vezi toată discuția)