Buna ziua.As avea si eu urmatoarea situatie.Am locuit in concubinaj cu prietenul meu timp de 5 ani.Din pacate,acesta a decedat intr-un accident rutier.Defunctul a lasat testament,in care precizeaza ca doreste dupa moartea lui,sa imi ramana mie proprietatea acestuia,o casa.Intrebarea mea este daca testamentul poate fi atacat de celelalte rude si de asemenea daca acestia au vreun drept legal.Va multumesc anticipat.O zi minunata.
daca aveti noroc si rudele partenerului decedat nu promoveaza actiune in instanta in reductiune pt depasirea rezervei succesorale atunci veti fi singura proprietara a casei.
Liberalitatile exesive pot fi reduse de catre instanta de judecata , daca mostenitorii rezervatari ( parinti , copii , descendenti ) cer intregirea rezervei succesorale,in termen de 3 ani de la moartea autorului lor , sau de la cunoasterea faptului mortii.
Concret, soarta testamentului (act de ultima vointa a fiului decedat) depinde mai mult de RELATIA pe care dvs. ati avut-o / o aveti cu parintii prietenului (si fratii lui) decat de ...litera legii.
Parintii sunt tentati sa respecte VOINTA fiului lor, DAR, daca aveau un cui impotriva dvs., tentatia asta ...tinde s-o ia pe apa sambetei.
Si, in plus, mai sunt si niste frati prin preajma. Ei nu au calitate procesuala intr-o actiune in reductiune (nu sunt rezervatari si sunt exheredati prin testament). Dar au o calitateeee de a ...da din gura in afara instantei incat pot sa fie si convingatori (sa-i indemne pe parinti sa promoveze actiunea). Si daca fratii acestia mai au si niste nevesteee ... (desigur, nici ele nu au calitate, dar ... Fere Doamne! sa asisti ca avocat la o "discutie" pe marginea unei mosteniri intre frati, daca sunt si niste neveste prin preajma...).