Buna seara,
Am si eu problema descoperita azi :-), am aflat ca sunt insarcinata, pe data de 18 aprilie am inceput serviciul la loclu de munca actual, de anul trecut din 17 mai si pana anul acesta in 18 aprilie am lucrat la un alt angajator.Aici contractul meu de munca este pe perioada determinata pana cand urmeaza sa se intoarca din cocediu de crestere copil colega de dinainte, urmeaza sa nasca si ea zilele acestea.Maine doream sa imi dau demisia, este ingrozitor aici, se tipa continuu la noi, programul este pana la ora 17, ne tine si pana la 22:30 la serviciu, si toate astea se intampla intr-o banca din pacate.Acum ca am aflat ca sunt gravida, ne dorim acest copil, cum trebuie sa procedez sa pot beneficia de indemnizatia de crestere a copilului.Probabil trebuie sa renunt a mai imi da demisia(imi este teama ca nu o sa-mi gasesc imediat altceva si nu cred ca se mai ia in calcul 12 luni lucrate), eu am discutat cu sefa mea vineri despre demisie insa, ma poate obliga acum, daca ii spun ca sunt insarcinata?!Pot intra si eu in crestere de copil daca am contractul pe perioada determinata?Cum o sa fac totusi cu sarcina si cu programul ingrozitor, stresul de acolo?Ma poate concedia acum?Astept un raspuns de la dumneavoastra!Va mutumesc!
1. Conform OUG 96/2003 trebuie sa anuntati pe angajator, in scris, ca sunteti gravida. Anexati o adeverinta de la medic care sa ateste starea de graviditate. Luati numar de inregistrae pe o copie a scrisorii.
2. Din acel moment angajatorul nu va mai poate concedia decat din motive imputabile dvs. (de exemplu comiterea unor acte de indiciplina).
3. Iata ce mai spune OPUG 96/2003: Art. 7. - (1) În termen de 10 zile lucrãtoare de la data la care angajatorul a fost anunţat în scris de cãtre o salariatã cã se aflã în una dintre situaţiile prevãzute la art. 2 lit. c)-e), acesta are obligaţia sã înştiinţeze medicul de medicina muncii, precum şi inspectoratul teritorial de muncã pe a cãrui razã îşi desfãşoarã activitatea.
(2) De la data primirii înştiinţãrii medicul de medicina muncii şi inspectoratul teritorial de muncã vor verifica condiţiile de muncã ale salariatei la termenele şi în condiţiile stabilite prin normele de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţã.
4. In conditiile descrise de dvs. este posibil ca medicul de medicina muncii sa stabileasca daca conditiile de munca va afecteaza starea de sanatate a dvs. si a fatului si sa ia masurile ce se cuvin, impreuna cu angajatorul.
5. Nu demisionati pentru ca aveti legile de partea dvs.: OUG 96/2003, OUG 158/2003, Codul muncii etc.
6. Veti putea sa beneficiati de concedii medicale, concediu de maternitate si de CCC.
7. CIM pe perioada determinata va inceta, de drept, la data expirarii termenului pana la care a fost incheiat, indiferent de starea dvs. la acel moment. Dar din ce souneti mai este pana atunci si veti apuca sa intrati in concediu de maternitate si apoi in CCC.
8. Reveniti pe acest topic cand aveti noutati sa va vom spune ce sa faceti.
Potrivit art.60 alin.1.lit.c CM concedierea salariatilor nu poate fi dispusa pe durata in care femeia salariata este gravida in masura in care acesta a luat cunostinta de acest fapt anterior emiterii deciziei de concediere.Dvs trebuie sa aduceti la cunostinta angajatorului faptul ca sunteti insarcinata.
Buna ziua,
Eu sunt o viitoare mamica, ce nu stie cum sa procedeze pentru a nu pierde indemnizatia.Iata si situatia:
Pe data de 28.08.2011 contractul meu de munca va inceta (contract incheiat pe 1 an de zile). Eu momentan sunt in luna a 3a de sarcina si ink nu le-am spus nimic sefilor mei,
Ceea ce spuneti dv. mai sus imi ridica semne de intrebare deoarece eu am decis initial sa ii anunt pe sefii mei la inceputul lunii August, dupa care sa intru in concediu medical.Teama mea este ca nu-mi vor prelungi contractul, tocmai de aceea am si luat decizia asta, pt a nu pierde indemnizatia.
Am mare nevoie de opinia dv.
Va multumesc aniticipat.
1. CIM pe perioada determinata inceteaza, de drept, la data expirarii termenului pentru care a fost incheiat, indiferent de starea dvs. din acel moment.
2. Prelungirea CIM se face numai daca ambele parti sunt de acord cu aceasta. Deci trebuie sa vorbiti cu angajatorul sa vedeti ce intentie are.
3. Daca nu se va prelungi CIM cel mai bine ar fi sa va cautati de pe acum un alt loc de munca. Poate fi si un CIM cu timp partial (chiar cu o ora pe zi sau pe saptamana, numai sa fie un CIM).
4. In acest fel veti putea beneficia de indemnizatie pentru CCC.