bunica mea a stapanit un teren 40 de ani dar nu a facut cerere de uzucapiune.Acum la 4 ani dupa ce a decedat,noi mostenitorii putem face cerere dupa dansa sau trebuie sa asteptam 30 ani ca sa putem fi proprietarii terenului?
Da, nu exista probleme juridice doar ca actiunea va trebui semnata de toti mostenitorii
Daca sunt indeplinite toate conditiile prevazute de lege veti avea succes.
Nu este recomandabil sa deschideti proces fara un avocat care sa va reprezinte deoarece se pot ivi tot felul de probleme in cursul judecatii.
actiunea de uzucapiune presupune posesia unui imobil sub nume de proprietari, public, neviciat ( adica fara sa stapaniti imobilul prin acte de violenta ) , netulburat, fara intermitente adica in mod continuu. Timpul de posesie curge in cazul dvs de la data la care bunica dvs a stapanit continuu acest imobil, exact cum relata colegul meu intervine jonctiunea posesiei, in baza art 1860 cc ” orice posesor posterior are facultatea spre a se putea opune prescriptiei, sa uneasca posesia sa cu posesiunea autorului sa”, in cazul de fata faceti dovada calitatii procesuale a dvs prin certificat de nastere al dvs si certificat de deces al autorului dvs care a posedat anterior. De asemnea daca exista constructii edificate de dvs pe teren in regie proprie solicitati instantei prin accesiune imobiliara recunoasterea dr de prop si asupra lor. imobilul in conditiile optime ptr uzucapare ar trb sa fie delimitat de dvs prin gard, racordarea la utilitati, imozitele oricum nu pot fi platite dupa 89 insa inainte de 89 daca le-ati platit aferent imobilului depusa ca material probatoriu, si dovezi in sensul ca a-ti administrat imobilul. Cea mai mare problema a uzucapiunii este insa taxa judiciara de timbru, contituie o cheltuiala generoasa care se stabileste in urma unui rapot de expetiza tehnica a imobilului ptr a se stabili valoarea imobilului si taxa se plateste distinct. Dar ca sa demarati procedura in instanta puteti sa achitati o suma mai mica, in ideea in care va estimati valoarea obiectului cererii la o anumita suma in raport cu care va calculati taxa judiciara de timbru pana se stabileste exact valoarea imobilului si ca sa mentineti actiunea in instanta trb sa achitati intreaga suma. Sa mai luati in calcul ca si taxe rap de expertiza . succes.
Daca a platit impozit si exista evidenta la registrul agricol, in calitate de mostenitori puteti solicita la primarie emiterea Ordinului Prefectului Lg. 18/01
Si sa nu uitam ca, in cazul uzucapiunii, va trebui actionat in instanta fostul proprietar sau mostenitorii acestuia (si acesta nu este, obligatoriu, primaria, dupa cum am vazut instituindu-se o cutuma prin instantele de judecata)...
Daca este vorba doar de un teren fara constructie, nu se poate urma procedura Ordinului Prefectului...mai repede cea prevazuta de art. 27 alin.2 indice 1 din legea 18/1991 - solicitarea adresata prefectului in vederea emiterii titlului de proprietate (va trebui facuta dovada faptului ca terenul respectiv nu a fost predat CAP-ului) - asta ar fi o varianta.