avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Partaj mostenire pamant
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Partaj mostenire pamant

Buna ziua,

Va rog daca cineva imi poate da informatia, referitor la un partaj de teren. Daca pamantul este al primariei, si acte sunt facute doar pe casa, cum se poate intra in posesia pamantului? Trebuie data primaria in judecata? Strabunicul a murit in 1965, iar bunicul in 2003, actele sunt doar pe casa, dar nu si pe pamant, acestea, s-au facut pe numele strabunicului. Asa se dadeau inainte pamanturi la oieri, fara a se mentiona in vreun act. Acum, sunt 4 frati mostenitori, doar 1 din cei 4 frati ocupa acel pamant, cu casa, fara un act la mana. Intrebarea mea este cum se poate cere despagubire sau inaintarea unui proces de diviziune intre cei 4 frati. Cadastrul nu este facut.
Va mutlumesc mult pentru cine reuseste sa ofere informatii.
Buna -ziua,

In primul rand, ati putea incerca sa mergeti la Primaria locala si sa intrebati daca in situatia dvs se poate /sau nu urma o procedura administrativa de emitere a titlului de proprietate pe teren.

In al doilea rand, in cazul in care nu se poate urma o procedura administrativa de emitere a titlului de proprietate, ar putea mostenitorii sa introduca cu privire la teren o actiune in uzucapiune . Aceasta este o actiune de dobandire a dreptului de proprietate asupra terenului ca urmare a stapanirii si folosintei sale pe o durata ce a depasit 30 de ani, fara a avea acte justificative la baza.
Va multumesc pentru raspuns. Ma gandesc ca, daca se incearca emiterea titlului de priprietate, vor veni si restul de familii sa isi dobandeasca proprietatea, prin judecata, aici ma refer la fratii si surorile strabunicului care ulterior strabunicul a avut 4 copii, printre care si bunicul meu, care a avut la randul lui tot 4 copii, restul nu stiu detalii, zic asta deoarece strabunicul a fost proprietar. Este corect ce zic? Acest lucru se poate face doar prin deschidere de succesiune?
Buna-ziua,
Solicitarea recunosterii dreptului de proprietate prin invocarea uzucapiunii poate fi ceruta cu sanse de succes numai de acele persoane care au stapanit pamantul cel putin 30 de ani neintrerupti sau de catre mostenitorii lor (in baza unei institutii denumite jonctiunea posesiilor).
Prin urmare daca terenul a fost in stapanirea strabunicului si mai apoi in stapanirea bunicului , pot invoca cu succes dobandire proprietatii prin uzucapiune mostenitorii bunicului.
Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Uzucapiunea reprezinta un mod originar de dobandindire a dreptului de proprietate.
Asadar, avand in vedere ca a fost exercitata o posesie continua , publica , neintrerupta , sub nume de proprietar , instanta de judecata poate constata prescriptia achizitiva ( reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent , care nu a uzat de dreptul pe care il are).

Pentru a sustine pretentiile dumneavoastra, uzati de inscrisurile care atesta plata imozitelor, de autorizatiile privind edificarea unor constructii , de o expertiza tehnica imobiliara ce are ca obiect stabilirea valorii de circulatie si identificarea imobilului, cat si de proba testimoniala cu doi martori .


Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiune dupa succesiune Iooan Iooan Buna ziua, Detin o locuinta dobandita prin mostenire de la mama mea. Succesiunea a fost facuta in 2012, iar mama a murit in 2014. Pentru terenul din jurul ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Uzucapiunea de 30 de ani fata de mostenitori Mircea1787 Mircea1787 Vă propun speţa mea de uzucapiune să vă daţi cu părerea dacă ar avea şanse de reuşită sau nu....încă nu am formulat cererea. Orice sfat e ... (vezi toată discuția)