avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 559 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune dupa succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune dupa succesiune

Buna ziua,
Detin o locuinta dobandita prin mostenire de la mama mea. Succesiunea a fost facuta in 2012, iar mama a murit in 2014. Pentru terenul din jurul locuintei si gradina se plateste impozit din 1977, eu locuiesc aici de cand m-am nascut. Impozitul il platesc in continuare. Pot obtine terenul prin uzucapiune? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Iooan , utilizator 09:36, 24 Iulie 2015
Puteti formula cerere de uzucapiune care se depune la judecatoria in circumscriptia careia este situat imobilul.,conform art.1050-1053 NCPC.
Se aplica Codul de la 1864, nu cel actual.
Incercati sa mergeti la un avocat, poate obtineti un act administrativ pentru teren.

Aveti deschisa calea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin efectul uzucapiunii asupra terenului stapanit .

Pentru ca dreptul de proprietate sa poata fi dobandit prin uzucapiunea de 30 ani trebuie sa dovediti indeplinirea cumulativa a celor doua conditii:

-posesia exercitata asupra bunului imobil sa fie utila , adica posesia trebuie sa fie continua, neintrerupta, netulburata si sub nume de proprietar;

-posesia sa fie exercitata neintrerupt timp de 30 ani, indiferent daca posesorul este de buna credinta sau rea credinta.

Dupa constatarea uzucapiunii prin hotarare judecatoreasca, va inscrieti in Cartea Funciara dreptul de proprietate astfel obtinut.

Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.


Uzucapiunea reprezinta un mod originar de dobandindire a dreptului de proprietate.
Asadar, avand in vedere ca a fost exercitata o posesie continua , publica , neintrerupta , sub nume de proprietar , instanta de judecata poate constata prescriptia achizitiva ( reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent , care nu a uzat de dreptul pe care il are).

Pentru a sustine pretentiile dumneavoastra, uzati de inscrisurile care atesta plata imozitelor, de autorizatiile privind edificarea unor constructii , de o expertiza tehnica imobiliara ce are ca obiect stabilirea valorii de circulatie si identificarea imobilului, cat si de proba testimoniala cu doi martori .


Succes.


Va multumesc mult penstru raspuns.
Nu inteleg ce reprezinta "posesia sub nume de proprietar"? daca s-a facut succesiunea catre alta persoana este o problema?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Partaj mostenire pamant sep_emil sep_emil Buna ziua, Va rog daca cineva imi poate da informatia, referitor la un partaj de teren. Daca pamantul este al primariei, si acte sunt facute doar pe casa, ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune? MadalinaAb MadalinaAb Matusa mea a locuit timp de 30 ani intr-un imobil care a apartinut bunicii sale (decedata) platind taxele aferente. Bunica respectiva nu poseda decat o ... (vezi toată discuția)
Acceptarea tacita a succesiunii favex favex As vrea sa stiu daca acceptul meu in calitate de mostenitor rezervatar ca sora mea sa construiasca doua camere alaturate imobilului succesoral in perioada de 6 ... (vezi toată discuția)