avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Dreptul de a conduce
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Dreptul de a conduce

Buna ziua. In 2009 mi s-a intocmit dosar penal. Abia dupa 2 ani am ajuns la procuror pentru a vedea care sunt acuzatiile: 1)Sfidarea organelor de politie si 2) Refuzul de recoltare probe biologice. Precizez ca a 2-a infractiune a fost realizata la 2 ore dupa un banal accident cu o masina parcata(in masina respectiva nu se afla nimeni), prietena mea aflandu-se la volanul masinii. Ea a fost testata cu aparatul etilotest(rezultat alcoolemie = 0). Eu am refuzat ambele teste(etilotest + recoltare probe biologice) deoarece nu condusesem masina. Politistii cu care am interactionat nu erau de la politia rutiera ci de la politia municipala. Ulterior am fost la politia rutiera pentru a mi se elibera un document pe care sa il folosesc la asigurarea Casco. Mi s-a dat anexa 2 in care se preciza ca prietena mea a condus autovehiculul conform declaratiei si ca mi s-a intocmit dosar penal. Precizez ca permisul nu mi-a fost retinut si in acesti 2 ani am condus fara probleme...fiind oprit chiar si de cei de la rutiera de 2 ori pentru depasirea vitezei legale in localitate si amendat. La vizionarea de material care a avut loc de curand mi s-a spus ca din momentul respectiv (cel al vizionarii) as fi dat in consemn la politia rutiera neavand drept de a conduce fiind in curs un dosar penal si ca ar fi bine sa nu mai conduc. NU am primit absolut nimic oficial la domiciliu(de exemplu sa fiu instiintat ca trebuie predat permisul de conducere). Cum ar trebui sa procedez...sa conduc in continuare linistit..sau sa merg la politia rutiera sa ma lamureasca. In cazul in care sunt oprit in trafic ce s-ar putea intampla?(mi se intocmeaza inca un dosar penal sau doar mi se opreste permisul? Avand in vedere ca dosarul nu este solutionat si nu am fost instiintat oficial ca nu as avea dreptul de a conduce si ca ar trebui sa predau permisul de conducere nu vad de ce nu as conduce in continuare! Astept un raspuns si va multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: cipb , utilizator 15:22, 9 Noiembrie 2011
In primul rand, din moment ce nu aveti permisul retinut in baza unui PV de constatare a vreunei contraventii sau a vreunei rezolutii date de procuror, nu aveti nici o interdictie de a conduce.
In al doilea rand, nefiind cu nimic in culpa la producerea accidentului, dvs. fiind numai pasager in masina condusa de altcineva (daca este asa cum ati relatat), nu puteti fi sanctionat pentru acel eveniment.
Art 1 din OG2/2001 spune :"Constituie contraventie fapta savarsita cu vinovatie", ori in speta nu exista nici o vina din partea dvs.
Probabil ca li s-a parut suspecta situatia in care ati refuzat verificarea alcoolemiei, fiind numai simplu pasager, existand banuiala ca ati schimbat locurile cu prietena dvs. pana la venirea politiei.
In al treilea rand, art. 13 din OG 2/2001 spune ca aplicarea sanctiunii amenzii contraventionale se prescrie in termen de 6 luni de la data savarsirii faptei, sau de un an daca fapta a fost urmarita ca infractiune.
Ori in conditiile in care au trecut deja doi ani si fapta (daca a existat) nu a fost sanctionata, s-a prescris.
Dupa momentul accidentului prietena mea speriindu-se a coborat si eu am retras autoturismul de la locul accidentului pentru a nu incurca circulatia. In momentul respectiv am fost vazut de niste pers care ulterior au fost folositi de proprietarii masinii avariate ca martori. Proprietarii masinii mi-au cerut bani ca sa nu mergem la politie. Eu nefiind vinovat nu m-am inteles cu acestia. Acum avand dosar penal cu siguranta m-as intelege pentru a nu mai ajunge pe mana politiei romane. De aici si incertitudinea politiei asupra conducatorului autoturismului. In legatura cu art 13 din OG 2/2001 nu stiu ce sa zic nu imi este foarte clar. Eu am intocmit dosar penal care este in lucru la politie si procuratura...si este posibil sa ajunga in instanta. Exista vreun termen limita in care politia, procuratura sau judecatoria sa dea o rezolutie in cazul dosarului meu? Ar fi super sa fie deja prescrisa infractiunea dar cred ca este doar un vis frumos. Precizez ca toata cheltuiala cu reparatia masinii nu mi-a fost decontata de firma de asigurari datorita acestui dosar penal. Va multumesc!
Asiguratorul nu va poate despagubi pana la solutionarea dosarului penal. Ati facut o mare greseala cand dupa accident v-ati suit la volan fie si numai pentru 2-3 m ca sa degajati carosabilul. O sa aveti de patimit. Angajati-va un avocat care sa va reprezinte interesele ca este posibil sa mai faceti si alte greseli.
Va multumesc pentru raspunsuri. In concluzie pot sa conduc linistit pana la solutionarea dosarului?
CAUTA UN LOGAN MCV DE POLITIE( DAR PENRU SIGURANTA TA SA NU FI LA VOLAN IN MOMENTUL INTALNIRII ) sunt dotate cu aparat si te pot identifica si spune daca ai permisul suspendat! roaga l pe politist si te v a ajuta

Alte discuții în legătură

Am fost oprit in trafic de poliția rutieră eu eram in dreapta ... Prodan Valentin Prodan Valentin Am fost oprit in trafic de poliția rutieră eu eram in dreapta pe locul pasagerului prietena mea conducea autovehiculul m-a scos poliția forțat din masina ... (vezi toată discuția)
Abuz in serviciu - suspendare permis de conducere GabrielP90 GabrielP90 Buna ziua, Saptamana trecuta ma aflam cu masina in parcarea unui magazin, motorul oprit, cheile in buzunar cand a oprit un echipaj de politie in spatele ... (vezi toată discuția)
Prezentarea dosarului de urmarire penala johnsdoeaccount johnsdoeaccount Cu respect, doresc sa aflu opinia dumneavoastra si eventualele sfaturi in urmatorul caz: In 2009, din cauza unor circumstante nefavorabile, mi s-a deschis ... (vezi toată discuția)