avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 912 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Adeverinta si pensionare
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Adeverinta si pensionare

Sunt nascuta in 12.02.1955, actual tehnician chimist Lucrez si am lucrat in laboratoare de analize fizico-chimice in permanenta fiind expusa noxelor. Perioada 1975-1982 am fost angajata la" Carfil" Brasov(fosta Intr, Nr 2 Brasov).Am lucrat o perioada in cadrul laboratorului de analize fiz-chimice al sectiei Turnatorie, in trei schimburi. Am solicitat o adeverinta din care sa reiasa grupa de munca. Raspunsul primit a fost ca aceasta grupa se acorda incepand cu 01.03.2009. De ce aceasta discriminare, avind in vedere conditiile mult mai grele din perioada precedenta?
o a doua intrebare cind as putea iesi la pensie cu vchime integrala?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Gabriela Pintea , Consilier juridic 04:38, 7 Iunie 2011
BoeruLivia a scris:
Am solicitat o adeverinta din care sa reiasa grupa de munca. Raspunsul primit a fost ca aceasta grupa se acorda incepand cu 01.03.2009.

Ati lucrat sau nu in grupa de munca?

In grupa I sau II de munca s-a lucrat pana in 1 aprilie 2001, potrivit Ordinului nr. 50/1990, act normativ care a fost abrogat. De la 1 aprilie 2001 se lucreaza in conditii deosebite sau speciale.

Potrivit pct. 4 si pct. 6 din Ordinul nr. 50/1990,
4. Incadrarea in grupele I si II de munca se va face in situatia in care, cu toate masurile luate de unitate pentru normalizarea conditiilor de munca, nivelul noxelor existente la locurile (activitatile, meseriile, functiile) prevazute in aceste grupe depaseste nivelul maxim admis prevazut in Normele republicane de protectie a muncii.
6. Nominalizarea persoanelor care se incadreaza in grupele I si II de munca se face de catre conducerea unitatilor impreuna cu sindicatele libere din unitati, tinindu-se seama de conditiile deosebite de munca concrete in care isi desfasoara activitatea persoanele respective (nivelul noxelor existente, conditii nefavorabile de microclimat, suprasolicitare fizica sau nervoasa, risc deosebit de explozie, iradiere sau infectare etc.).

BoeruLivia a scris:
o a doua intrebare cind as putea iesi la pensie cu vchime integrala?

Puteti beneficia de pensie pentru limita de varsta in februarie 2015, la implinirea varstei de 60 de ani, daca ati realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Important troanta troanta am o problema si inca una foarte mare X-(#-o,mi-am depus dosarul la casa de pensii in vederea pensionarii si dupa o luna de zile am primit o instintare cum ... (vezi toată discuția)
Grupa de munca inainte de 2001 mzakarias mzakarias sunt de profesie asistent medical de laborator, lucrez ca asistent medical de laborator din 1976 si pana in prezent, fara intrerupere. Am lucrat 3 ani la ... (vezi toată discuția)
Legislatie grupe de munca logod57 logod57 Buna ziua, Am si eu o intrebare: Am 63 ani, am lucrat la Intreprinderea de Utilaj Petrolier Targoviste in perioada 1978 - 1982 in cadrul Atelierului ... (vezi toată discuția)