avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 670 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Vatamare corporala ? Cum se procedeaza.
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Vatamare corporala ? Cum se procedeaza.

Salut
Doresc si eu un sfat in urmatoarea speta.
Eu sunt jurist cu licenta, nu am practicat niciodata. Vreau sa stiu daca il pot reprezenta pe fratele meu in fata legii.Acesta are 19 ani, in momenul consumarii faptei avea 17.
Ce a patit:
A fost batut intr-o staie de metrou de 3 colegi de liceu. Elemente agravante ar fi ca bataia a primita intr-un loc public si faptul ca au fost 3 (grup). Am cautat dar nu am mai gasit ca element agravant savarsirea infractiunii in locuri publice.
In aceasi zi am fost cu el la IML, de unde a obtinut un certificat ce atesta hematomi la nivelul fetei ce necesita spitalizari de 5 zile, precum si de la Universitatea de stomatologie de unde am obtinut un certifacat pentru o masea sparta ca urmarea a loviturilor primite. Din cate imi aduc aminte pentru slutire erau necesari 2 dinti, (deci nu cred ca poate fi incadrata la siluire, desi cand l-am vazut nu l0am recunoscut :().
Se incadreaza la lovirea sau alte violente sau la Vatamare corporala. Este un minim de zile de spitalizare pentru a se incadra la vatamare corporala ?
Am dpus plangere la sectia de politie a metroului Bucuresti (Unirea).
Astazi dupa aproape 2 ani dosarul este la parchet si asteapta.
Ve va rog:
- Sa imi spuneti care este procedura corecta ce trebuie sa o urmeze acest dosar, dece dureaza asa de mult, ma gandesc daca nu cumva paratii au intervenit
- Procedura civila in care vom cere despagubiri se poate incepe si fara finalizarea dosarului penal ? Finalizarea dosarului penal inseamna si automat pornirea procedurii civile pentru despagubiri sau sunt independnte ?
Multumesc anticipat.


5 zile
o masea rupta
Ultima modificare: Duminică, 20 Iulie 2008
ceoby, utilizator
Cel mai recent răspuns: Gabriela Mihai , Avocat 12:28, 27 Septembrie 2009
Depinde de incadrarea juridica si de certificatul medico-legal emis.
Poate fi incadrat la :
a) vatamare corporala - Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile (de fapt intre 21 zile si 60 de zile) se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.

b) tentativa de omor - sanctiunea este inchisoarea.
domnule elis ma scuzati ca va intreb, dar eu stiam ca vatamarea corporala e simpla sau grava, credeti ca acest caz se poate incadra doar la vatamare corporala? abia vineri il externeaza asta ar insemna 7 zile de spitalizare, dar repaosul la pat, ca nu o sa mai fie bun de munca, ca o sa aiba repercursiuni toata viata, astea cine le plateste? vor ramane asa?
TITLUL II - Infractiuni contra persoanei , Capitolul I - Infractiuni contra vietii, integritatii corporale si sanatatii, Secţiunea II Lovirea şi vătămarea integrităţii corporale sau a sănătăţii din Codul penal prevede urmatoarele infractiuni :
- Lovirea sau alte violenţe. In acest sens, lovirea sau actele de violenţă care au pricinuit o vătămare ce necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 20 de zile se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.
- Vătămarea corporală - Fapta prin care s-a pricinuit integrităţii corporale sau sănătăţii o vătămare care necesită pentru vindecare îngrijiri medicale de cel mult 60 de zile se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.
- Vătămarea corporală gravă - art.182
- Vătămarea corporală din culpă - art.184

Se poate incadra la vatamare corporala, dar depinde de numarul de zile de ingrijiri medicale.
elis a scris:

pt ceoby
Pentru vatamare corporala trebuie sa aiba pentru vindecare ingrijiri medicale de cel mult 60 de zile . Fapta se incadreaza la Lovirea sau alte violente.
Acţiunea civilă poate fi alăturată acţiunii penale în cadrul procesului penal, prin constituirea persoanei vătămate ca parte civilă.
Persoana vătămată care nu s-a constituit parte civilă în procesul penal poate introduce la instanţa civilă acţiune pentru repararea pagubei materiale şi a daunelor morale pricinuite prin infracţiune. Judecata în faţa instanţei civile se suspendă până la rezolvarea definitivă a cauzei penale.


Acum mai putem alege ambele variante sau doar pe ceea de a doua (sa introducem in instanta civila actiunea ....)
mada08 a scris:

domnule elis ma scuzati ca va intreb, dar eu stiam ca vatamarea corporala e simpla sau grava, credeti ca acest caz se poate incadra doar la vatamare corporala? abia vineri il externeaza asta ar insemna 7 zile de spitalizare, dar repaosul la pat, ca nu o sa mai fie bun de munca, ca o sa aiba repercursiuni toata viata, astea cine le plateste? vor ramane asa?


Sper sa nu ma bag aiurea, dar tie iti trbuie un certificat de la Institul de Medicina Legala. A stat 7 zile in spital pana acum dar cei de la IML s-ar putea sa ii dea mai multe zile de spitalizare in certificat. De fapt prin acele zile de spitalizare (nu e obligatoriu sa si existe internare) se cuantifica gravitatea vatamarilor.

Alte discuții în legătură

Vatamare corporala ChavaLito ChavaLito acum o saptamana am fost intr-o discoteca de la mine din oras si era o fata pe care o cunosteam si am fost acolo special pentru ea doar ca ea era insotita de ... (vezi toată discuția)
Vreau si eu un sfat iulyk_iulyan iulyk_iulyan Problema este urmatoarea : In urma cu mai multe zile fratele meu a fost intr-o localitate vecina a fost intr-un bar cu un prieten iar cand au plecat din bar ... (vezi toată discuția)
Bataie ralukutza ralukutza Buna ziua! am si eu o intrebare:de la o bataie se poate ajunge la penal?daca cel vatamat are pana in 30 zile de ingrijire medicala sau mai mult de 30 zile? (vezi toată discuția)