avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1060 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie intracomunitara umata de export
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie intracomunitara umata de export

Buna
Daca puteti sa ma ajutati si pe mine cu un sfat.
Cumpar din Polonia legume si le transport cu microbusul meu. Le aduc in Romania si ulterior vand toata marfa in Serbia, deci fac export, transpotrul il fac tot eu. Deci fac doar tranzit prin Romania. Am nevoie de certificat fitosanitar pe firma mea sau e suficient copia certificatului pe care o obtin de la furnizorul meu?
Ce documente trebuie sa intocmesc si cum e cu TVA-ul.
Din ce stiu eu achizitia din Polonia trebuie declarata in 390. Cand ajunge marfa in Romania fac receptia si emit o factura pt export in Serbia cu TVA 0. Ce documente trebuie sa mai fac pt export. Cum influenteaza ca fac eu transportul. Cand ajung in Serbia cum se face vama si ce taxe platesc avand in vedere ca eu nu stiu la momentul cand fac exportul cui vand ci imi caut client acolo.
Multumesc frumos pt raspunsuri.
Cel mai recent răspuns: animis , utilizator 12:59, 9 Iunie 2011
Deci fac doar tranzit prin Romania.
Cand ajunge marfa in Romania fac receptia si emit o factura pt export in Serbia cu TVA 0

Tranzit sau import-export?

Tocmai asta este ca nu stiu cum ar fi corect. Sa fac achizitia, receptionez marfa si apoi fac documentatia de export sau doar tranzit. Pot sa fac dar tranzit avand in vedere ca nu am punct de lucru in Serbia i acolo nu stiu dinainte cui vand marfa?
multumesc
Daca faceti doar tranzit prin Romania, inseamna ca efectuati exportul de bunuri din Polonia, caz in care trebuie sa va inregistrati in scopuri de TVA in Polonia.
Recomandarea mea e sa aduceti marfurile din Polonia in Romania la firma Dvs., astfel considerati achizitia intracomunitara in Romania (deci taxare inversa in Romania), iar din Romania veti face exportul in Serbia. In aceasta situatie nu aveti obligatia sa va inregistrati in scopuri de TVA in Polonia. Dar obligatoriu marfurile trebuie sa treaca fizic prin firma Dvs. in Romania (documentul de transport sa ateste transportul marfurilor din Polonia in Romania). Iar exportul sa fie operatiune distincta de achizita intracomunitara din Polonia. In Serbia, tot Dvs. veti realiza importul de bunuri si veti plati in vama TVA-ul (in functie de legislatia fiscala din Serbia). Faptul ca in Serbia veti vinde bunurile probabil ca va presupune sa va inregistrati in scopuri de TVA in Serbia pentru a colecta TVA-ul si a-l plati la bugetul Serbiei (dar pentru asta trebuie studiata legislatia Serbiei).
Succes!
multumesc mult!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva ue si non ue doinalisandru doinalisandru Cumpar marfa din UE-Polonia si vand direct din Polonia in SUA. Marfa nu tranziteaza Romania .Ambele firme sunt platitoare de TVA , cu coduri valide. Vama se ... (vezi toată discuția)
Tva firma de transport international me.elena me.elena Buna seara Am urmatoarea problema:am o firma care are ca obiect de activitate transportul de marfuri etc.Aceata firma de curand a facut un transport de marfa ... (vezi toată discuția)
Tva ioan86 ioan86 O firma din Germania inregistrata in scopuri de TVA achizitioneaza de la un furnizor din China anumite marfuri.Furnizorul din China livreaza marfurile direct ... (vezi toată discuția)