avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... ore suplimentare precum si salarii neplatite
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

ore suplimentare precum si salarii neplatite

Buna ziua
In anul 2010 m-am angajat la o firma unde am lucrat timp de 9 luni , timp in care salariul am primit fragmentat, periodic in sume mici dar niciodata total conform C.M.
La finalul anului am acumulat peste 300ore suplimentare pe care angajatorul le-a sters pur si simplu motivand ca nu le va plati. Si nu am fost singurul in aceasta situatie la firma respectiva. Nu vorbesc de salariul care inca este restanta.
In ianuarie 2011 am demisionat,fara sa-mi se achite restantele banesti pt.ore suplimentare. M-am angajat la o alta firma tot in bransa unde continua tot acelasi sistem de procedura: ore suplimentare zilnic,(2-3ore) , acordarea salariului fragmentat fara respectarea zilei de plata conform C.M. La cererea mea in calitate de angajat am cerut sa mi se calculeze orele suplimentare acumulate, precum si situatia mea financiara fata de firma,este tot timpul amanat si fara raspuns
Intrebarea mea este:
-Cum putem determina angajatorii sa ni se dea curs solicitarilor
-Exista vreo lege conform carora ei au vreun drept la nerezolvarea conflictelor,sau ignorarea lor
-in afara instantelor judecatoresti unde mereu ei au dreptate ,noi angajatii unde putem sa ne adresam pt. ofurile noastre ca sa ne recuperam drepturile pierdute in diferite moduri dupa cheremul unor asa zisi angajatori
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:10, 7 Iunie 2011
in afara instantelor judecatoresti unde mereu ei au dreptate ,noi angajatii unde putem sa ne adresam pt. ofurile noastre ca sa ne recuperam drepturile pierdute in diferite moduri dupa cheremul unor asa zisi angajatori

In general, in instanta, angajatorii sunt cei care au pierdut.
Puteti sesiza ITM dar acestia vor putea da maxim amenda fara sa aibe puterea de a obliga angajatorul la plata drepturilor salariale.
Singura solutie certa ramane instanta de judecata. Fiind litigiu de munca nu platiti taxa de timbru. Termen de prescriptie al dreptului este de 3 ani de la nasterea acestuia.
Pentru sesizari legate de incalcarea legilor si a altor acte normative domeniul muncii, relatiile de munca, securitatea si sanatatea in munca va puteti adresa ITM-ului si/sau Inspectie Muncii - for superior ITM-ului.
Aceste institutii constata incalcarea legislatiei muncii , sanctioneaza cu amenda sau avertisment , dra nu-l poate obliga pe angajator.

Pentru obligarea angajatorului la plata drepturilor salariale restante va puteti adresa Tribunalului in a carui raza aveti domiciliu sau resedinta. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pentru 2 zile lipsite esti concediat gabitamaria gabitamaria Buna ziua, doresc o lamurire la o problema cu care m-am confruntat recent.Pe scurt, in data de 25.10.10 anunt conducerea firmei ca lipsesc 2 zile, pe motiv ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariale xenofon xenofon Lucrez la o firma de paza cu sediul in Bucuresti in functia de agent de paza.Ca urmare a faptului ca respectiva societate a incalcat in repetate rinduri ... (vezi toată discuția)
Demisie fortata mireloi mireloi Lucrez in turism, la o societate de 1 an zile, in timpul acesta nu am beneficiat de concediu de odihna, am lucrat ore suplimentare,nu mi`a fost respectat ... (vezi toată discuția)