Lucrez in turism, la o societate de 1 an zile, in timpul acesta nu am beneficiat de concediu de odihna, am lucrat ore suplimentare,nu mi`a fost respectat programul de lucru si bineinteles nici salariu nu mi l`au dat pe tot.Am vorbit cu ei sa primesc banutii pt ceea ce am lucrat si concediu de odihna si am ajuns in situatia in care ma obliga sa imi fac cererea de demisie pt ca mi`am cerut drepturile.Vreau sa imi spuneti ce articole din codul muncii au fost incalcate si cum as putea s imi recuperez prejudiciul.Multumesc mult !
1. art.81 alin.7 C.mun. prevede ca, salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu îşi îndeplineşte obligaţiile asumate prin contractul individual de munca.
2. art.49 (2) C.mun. : Angajatorului in revin, in principal, urmatoarele obligatii:
.....
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
....
3. art.166 (4) C.mun. : Intarzierea nejustificata a platii salariului sau neplata acestuia poate determina obligarea angajatorului la plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs salariatului.
4. Art. 253 C.mun.:
(1) Angajatorul este obligat, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, sa il despagubeasca pe salariat in situatia in care acesta a suferit un prejudiciu material sau moral din culpa angajatorului in timpul indeplinirii obligatiilor de serviciu sau in legatura cu serviciul.
5. art.146 alin.4 C.mun.: Compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat este permisă numai în cazul încetării contractului individual de muncă.
6. Pentru neplata drepturilor salariale aferente perioadei lucrate va puteti adresa ITM-ului si/sau promova o actiune in instanta impotriva angajatorului. Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domciliu si este scutita de plata taxelor judiciare.
Actiunea va avea ca obiect:
- plata salariului penru perioada ...
- plata orelor suplimentare efectuate in perioada ...
- compensarea in bani a CO neefectuat aferent perioadei lucrate
- plata de daune-interese pentru repararea prejudiciului produs
Codul muncii:
Art. 40
(2) Angajatorului ii revin, in principal, urmatoarele obligatii:
c) sa acorde salariatilor toate drepturile ce decurg din lege, din contractul colectiv de munca aplicabil si din contractele individuale de munca;
Puteti sesiza ITM si in caz de nerezolvare puteti sa va adresati cu o cerere privind recuperarea drepturilor salariale neachitate, tribunalului din raza de domiciliu a dv.
Demisia este un act voluntar al dv. si nu puteti fi obligat(a) sa v-o dati.
Daca demisionati veti putea sa sesizati instanţa judecatoreasca, solicitand anularea demisiei, în cazul în care pretindeti ca demisia a fost provocata de angajator. Însa, în aceasta situaţie, va trebui sa dovediti, în condiţiile dreptului comun, existenţa unui viciu de consimţamant - eroare, dol sau violenţa.
Daca in demisie scriu la motivatie toate aceste lucruri pe care nu le`a respectat din CIM si o inregistreaza la ITM, acestia se pot autosesiza sau trebuie sa ma duc sa fac o plangere personal...mersi
Demisie
VaduvaL
Buna ziua,
Va rog sa imi spuneti daca am avut contract pe perioada determinata pe 3 luni adica 03.06.2016-02.09.2016,iar pe 02.09.2016 am primit act aditional ... (vezi toată discuția)