avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 914 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... revocare act de donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

revocare act de donatie

Buna ziua,
Am o mare nelamurire, si anume: am primit de la socrii prin act de donatie eu si sotia (fiica lor) 50% dintr-un imobil cu teren. In contr. de donatie suntem trecuti si sotia si eu, impreuna 50%.
Eu pana in momentul de fata am investit aprox. 50.000 euro, si acum cand am terminat casa (ceea ce ei nu mai reuseau in aceasta viata) au inceput tot felul de discutii printre care si faptul ca vor lua casa de pe noi si ne vor scoate afara. Azi am auzit si din partea sotiei amenintarea cu divortul. Daca ar fi, Doamne fereste, vorba de ceva, pot sa revoce actul de donatie?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 07:46, 7 Iunie 2011
donatia este un act juridic revocabil. dv aveti posibilitatea, intr-un caz mai putin fericit, sa recuperati sumele de bani investite prin chitante, facturi, etc.
buna ziua,
Prin esenta lor, liberalitatile intre vii sunt irevocabile. Aceasta irevocabilitate, reglementata prin texte speciale(art 801 si 822 – 824 C. civ. ), care actioneaza descurajant pentru donator si contribuie la siguranta circuitului civil, nu este cea prevazuta pentru toate contractele ( art. 969 C. civ. ) si care rezulta din principiul ca, odata incheiat, contractul are forta obligatorie intre partile contractante (este “legea partilor”) si nu poate fi revocat (desfacut desfiintat sau modificat) prin vointa uneia dintre ele(irevocabilitate de gradul 1). Forta obligatorie a oricarui contract actioneaza, evident, si in cazul contractului de donatie, in sensul ca – odata incheiat – nu poate fi desfiintat prin vointa uneia dintre parti, fie si donatorul.

Irevocabilitatea donatiilor are insa un caracter special, mai accentuat decat forta obligatorie a oricarui contract, in sensul ca in materie de donatii irevocabilitatea priveste nu numai efectele, ci insati esenta contractului, fiind o conditie de validitate pentru formarea lui, ceea ce se numeste irevocabilitate de gradul doi.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma da in judecata pentru niste bani daruiti. Elena28 Elena28 Buna ziua, Am si eu o intrebare.acum 2 ani jumatate tatal meu vitreg mi-a dat suma de 8 mii euro in apropierea zilei mele de nastere.A facut acest gest cu ... (vezi toată discuția)
Revocare contract donatie liviuflavius liviuflavius Am dobandit o casa in 1997 prin contract de donatie de la o persoana care a decedat anul acesta.Acum fiica lui din prima casatorie care are in jur de 30 ani ... (vezi toată discuția)
Donatie koko78 koko78 Sotia mea aprimit o garsoniera sub forma de donatie de la fratele ei.ulterior a luat o suma de bani imprumut,suma pe care a girat-o cu garsoniera(act ... (vezi toată discuția)