avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 720 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

Sotia mea aprimit o garsoniera sub forma de donatie de la fratele ei.ulterior a luat o suma de bani imprumut,suma pe care a girat-o cu garsoniera(act notarial).e posibil daca parintii ei trecuti ca urmatori mostenitori in actul de donatie sa o dea in judecata ca sa anuleze donatia?daca da ce se intampla cu banii pe care ii datoreaza?
Cel mai recent răspuns: Alin Paidiu , Avocat 09:12, 22 August 2009
Nu inteleg ce legatura are donatia cu "urmatorii mostenitori".
Donatia este un act juridic prin care se instraineaza in timpul vietii un bun cu tilu gratuit.
Testamentul este actul juridic pentru cauza de moarte prin care instrainatorul lasa dupa moartea sa un bun altuia, cu titlu gratuit.
Daca donatia a fost facuta de singurul proprietar, fratele sotiei, in favoarea acesteia, ce legatura au parintii cu acest act? Donatia poate fi desfiintata numai pentru motivele expres si limitativ prevazute de legiuitor si numai de catre donator, nu de parintii acestuia...;)
prin inchieerea doantiei, donatorul dobandeste proprietatea bunului donat si are dreptul de a dispune de acel bun. O donatie este nula, conform art. 822 C. civil atunci cand este facuta sub conditie pur potestativa ( a carei realizare depinde excclusiv de vointa donatarului. Confrorm art. 824 C. civil ,este nula donatia atunci cand donatarul si-a rezervat dreptul de adispunde de de bunul donat sau de o suma determinata din bunurile daruite.
Asadar, ,desi nu imteleg prea bine ce drepturi anume spuneti ca si-a rezervat fratele, nu mi se pare ca aceasta conditie confera donatiei certitudine si valabilitate.
cred ca m-am exprimat eu gresit.sotia a primit garsoniera de la fratele ei ca donatie.sotia mea a facut un imprumut de la cineva,imprumut pe care l-a girat cu garsoniera(act notarial).intrebarea mea este daca donatorul poate sa isi i-a inapoi garsoniera desi ea este girata pt un imprumut?si daca se poate, persoana de la care s-a imprumutat sotia mea cum isi va recupera banii?
Ar trebui sa stiti ca donatia nu poate fi revocata decat in conditiile textelor pe cere vi le reproduc mai jos:
Art. 829
Donaţiunea între vii se revocă, pentru neîndeplinirea condiţiilor cu care s-a făcut, pentru ingratitudine şi pentru naştere de copii în urma donaţiunii.
Art. 830
Când donaţiunea este revocată pentru neîndeplinirea condiţiilor, bunurile reintră în mâna donatorului, libere de orice sarcină şi ipotecă.
Art. 831
Donaţiunea între vii se revocă pentru ingratitudine în cazurile următoare:
1.Dacă donatarul a atentat la viaţa donatorului;
2.Dacă este culpabil în privinţă-i de delicte, cruzimi sau injurii grave;
3.Dacă fără cuvânt îi refuză alimente.
Cu alte cuvinte daca este incident vreunul din cazurile de mai sus .. poate fi revocata .. si numai pe cale judecatoreasca.

Am eu senzatia ca ceea ce va intereseaza pe dvs. este sa retransmiteti bunul fratelui .. pentru ca avetiperspectiva faptului ca s-ar putea sa nu puteti retunra imprumutul.... si ati vrea totusi ca bunul sa nu ajunga pe mana creditorului dvs. ;)
Ce ar putea sa faca creditorul sorei dvs.?
Poi aici e o problema interesanta caci revocarea donatiei ... are efect retroactiv ...
Asa fiind, ipoteca conventionala a creditorului surorii dvs. nu ar mai putea produce efecte ... intrucat ... bunul pentru care s-a instituit ipoteca nu a fost niciodata in patrimoniul surorii dvs.
Totusi, ipoteca coventionala nu a fost desfiintata si deci .. ar putea sa produca efecte in continuare.
E o discutie mai ampla .. si oarecum teoretica care nu stiu daca va intereseaza prea tare.
In esenta creditorul surorii dvs. are de ales intre a incerca sa urmareasca bunul ipotecat ... daca contractul de imprumut cu ipoteca nu a fost desfiintat sau de a incerca sa isi recupereze suma de bani urmarind un alt bun al surorii dvs. daca aceasta are un astfel de bun ..
Sa vedem ce spun si colegii ...


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Imobil obtinut prin act de donatie... Cezar66 Cezar66 Poate fi instrainat (vandut) un imobil obtinut prin act de donatie acum un an jumatate ???.Ce se poate face in caz ca persoana care a facut actul de donatie ... (vezi toată discuția)
Donatie georgetagabor georgetagabor in urma donatiei cine va fi proprietarul terenului? Ce drept au parintii mei daca vor avea uzufruct viager ? In urma aparitiei unor probleme intre mine si ... (vezi toată discuția)
Revocare donatie neluchiru neluchiru Din raspunsurile primite pana acum, am inteles ca donatia poate fi oricand supusa revocarii. Dar daca donatia este supusa oricand revocarii, inseamna ca ... (vezi toată discuția)