avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ajutor ma musca cainii!
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ajutor ma musca cainii!

Tipic pare-se neamului romanesc sa se muste pt avere..din pacate m-am trezit intr-o astfel de situatie si doresc sa o rezolv cat mai rapid si putin costisitor posibil. Situatie : bunicii mei(sot-sotie), 2 fiice(mama si matusa), cade bunica la pat, orbeste bunicul, matusa "se spala pe maini" de orice responsabilitate morala, drept urmare parintii mei se muta cu bunicii pentru a-i ajuta; dupa 6 ani de chin, se stinge bunica, la un an dupa ea, se stinge mama mea de cancer, dupa 7 luni...bunicul. Din tot calvarul asta ramane doar tatal meu care a avut grija de socru pana in ultima clipa. In perioada de intretinere ai mei nu au stiut exact ce ii asteapta si au facut intr-adevar intretinere insa doar pe casa batrneasca si anexe, nu si pe terenuri, vita de vie etc.
Desigur, acum dupa ce tot ce a fost mai greu, fiica care a stat linistita in toti acesti ani(respectiv matusa mea, sora mamei decedate) s-a trezit ca isi vrea partea de "avere". Mi se pare normal nu?
Ce pot eu face acum? Ce ii revine legal ei? Mentionez ca dupa bunici nu s-a facut nici o succesiune, doar dupa mama mea(unde am fost mostenitori tata, eu si fratele- insa aici a fost simplu ca a intrat casa care era cu uzufruct, s-a stins si a fost simplu).
Banuiesc ca ea e mostenitoare directa dupa parintii ei, iar eu si cu fratele, mostenitori dupa mama care din pacate nu mai e printre noi. Dupa bunicul, ultimul decedat inca nu au trecut cele 6 luni.Ar trebui sa mergem la notar eu si fratele sa acceptam succesiunea?
Pentru asemenea scursuri ale societatii care mi-au bagat mama in pamant as fac aproape orice sa nu le mai revina nimic.....daca aceasta e posibil.
Ce ma sfatuiti? ce sa fac in continuare...? Sa accept succesiunea? Sa-i las pe ei sa-si bata capul cu actele....
va rog frumos, orice sfat e bine venit.
Multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: mikydutza01 , utilizator 12:58, 8 Iunie 2011
Mergeti la notar inainte de trecerea celor 6 luni, impreuna cu fratele si dati declaratii de acceptare a succesiunii, deocamdata. Cu putin noroc, o scoateti pe matusa straina de succesiune.

Legal, i-ar reveni jumatate din masa succesorala, si dupa bunica si dupa bunicul.
Va multumesc pentru raspunsul promt. Declaratiile trebuie date la un notar din localitatea unde au trait bunicii, sau putem da si unde suntem noi ? daca sunteti amabila imi puteti explicita care ar fi formula de calcul de imparire intre noi fratii si matusa? Adica ea ar lua si din partea mamei cota? Sa stiu care imi recuperez macar banii de drumuri si acte...
Va multumesc inca o data.
Declaratiile de acceptare pot fi date la orice notar sau la orice consulat roman din strainatate. Apoi dezbaterea succesiunii trebuie sa se faca la un notar ( sau instanta) din circumscriptia domiciliului defunctului.

Pt ca au avut 2 descendenti, adica mama si matusa, masa succesorala, legal, s-ar imparti in 2 parti egale. Una o culegeti dvs. ( dupa bunica impreuna cu tatal si fratele, dupa bunicul doar cu fratele, pt ca tatal dvs., desi casatorit cu mama dvs., nu vine prin reprezentare la cota bunicului). Matusa nu are cum sa culeaga din cota mamei dvs.

Eu cred ca important pt dvs. este sa nu ia nimic, sau cat mai putin. De aceea am recomandat deocamdata sa dati declaratiile respective. Daca ea nu accepta succesiunea ( prin act notarial sau tacit - adica plata impozitelor, vanzarea/inchirierea unor bunuri din masa succesorala etc.) poate fi scoasa straina de succesiune si nu mai culege nimic.
Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
Ana-Maria Dutescu, Avocat
Va multumesc din suflet..nu stiti cat de mult ma ajutati prin aceste sfaturi; in mod normal nu m-ar fi interesat acest aspect pt ca nu sunt niste terenuri valoroase, sunt intr-o localitate uitat de mult de lume insa aici e vorba de principiu. E vorba de mama mea care s-a sacrificat la propriu pentru binele altora, si acum numele ei si amintirea ii sunt luate in deradere. De aceea ma bag in aceasta lupta mizera...
Maine voi face programare la notar pentru declaratii...desi nu cred ca vor fi suficiente..pt ca doamna cu siguranta s-a interesat deja ce si cum trebuie sa faca, deci nu cred ca va renunta asa usor...
Daca mai aveti si alte idei pentru noi...ce am mai putea face ulterior declaratiilor...am aprecia.
P.S Daca ajungem pana la urma cu totii in fata notarului pentru dezbaterea sccesiunii, costurile notariale precum si eventuale costuri de cadastru(nu toate terenurile au CF-uri) vor fi suportate de ambele parti nu?
Va multumesc
Tocmai, ca este o chestiune de principiu, nu trebuie sa ramaneti in pasivitate.

Varianta dezbaterii succesiunii la notar este valabila in cazul in care toti mostenitorii se inteleg amiabil. Pt ca scopul este scoaterea ei de la mostenire, varianta eligibila este in fata instantei. In oricare, costurile se impart proportional.

Eu va recomand ca, dupa declaratii, sa asteptati sa treaca cele 6 luni si puteti verifica daca a acceptat si ea in mod expres. Apoi, nu lasati sa treca 2 ani de la deschiderea succesiunii ( data decesului) pt ca veti plati si impozit. Din pacate pt bunica daca se implinesc 2 ani, veti plati.

Alte discuții în legătură

Mostenire. dia2000 dia2000 Am si eu o intrebare va rog. Bunicii mei au dcedat in urma cu 9 ani , primul a decedat bunicul,iar dupa 6 luni a decedat bunica mea. Acum, bunicul a mai fost ... (vezi toată discuția)
Renuntare la succesiune alinoana alinoana Buna ziua, Am urmatoare sitautie:Mama vrea sa dezbata taxa de sucesiune in urma decesului parintilor si al fratelui. Taxa se va dezbate impreuna cu matusa si ... (vezi toată discuția)
Mostenire vmandrei vmandrei salut! ieri am fost la notar pentru stabilirea succesiunii...dupa bunica mea care a murit acum 6ani....acum 4ani a murit si mama mea. matusa mea- sora mamei ... (vezi toată discuția)