avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1010 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Mostenire.
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Mostenire.

Am si eu o intrebare va rog.
Bunicii mei au dcedat in urma cu 9 ani , primul a decedat bunicul,iar dupa 6 luni a decedat bunica mea.
Acum, bunicul a mai fost casatorit inainte , din care a rezultat un fiu.
Dupa s-a casatorit cu bunica mea, din care a rezultat mama. Precizez ca fiul bunicului l-a vizitat o data la 2 ani poate(oricum foarte rar), iar mama a avut grija de ei pina la deces.
Tin sa mentionez ca inca nu s-a facut succesiunea si a-m vrea sa ajungem la o intelegere cu dinsul.
Acum vreau sa stiu va rog cit ii revine fratelui vitreg al mamei din: O casa , si 2 terenuri .
Va multumesc anticipat!
Daca bunurile au fost dobindite in timpul casatoriei, fratele vitreg are numai 3/16 din partea autorului sau bunic, restul fiind a bunicii 5/8 si 3/16 mamei, care urmeaza sa culeaga si cota bunicii, Daca bunurile au fost proprii ale bunicului, atunci fratele vitreg are 3/8,mama 3/8 si bunica 1/4(cota pe care o culege tot mama ca unic succesor). Nu are importanta la stabilirea cotelor de mosatenire cine a avut sau nu grija de cel ce lasa mostenirea.
Sunt deacord cu ce a postat colegul meu avocat. Dar.... sa nu neglijam termenul de 6 luni de acceptare a succesiunii. Fratele vitreg al mamei a facut acte de accepater a succesiunii in termenul de sase luni de la decesul tatalui sau? Adica, s-a ocupat de vreun teren, a platit vreo datorie a mostenirii (impozite, taxe pe terenuri si casa)?
Daca a ramas pasiv si nu s-a aratat interesat de mostenire, puteti cere notarului (la intocmirea certificatului de mostenitor) sa specifice ca succesiunea nu a fost acceptata in termenul prevazut de lege.
Daca doriti, totusi, o partajare a averii - succesiunea se va dezbate conform cotelor indicate in mesajul anterior.
Mult succes!
Nu a venit in 6 luni de zile de la moartea tatalui sau decit o singura data, dar asta nu pt a accepta mostenirea.
Intreadevar a venit pt mostenire dupa ce a murit si bunica mea, la ceva timp .Au fost cu mama la notar si d-na notar i-a expus pe fata cit ii revine , insa el voia jumate jumate cu mama, la care mama mea binentelesc ca sa enervat si a plecat.
Este adevarat ca mama a platit impozit taxe pe terenuri si casa si inainte de deces ca ajutor pt parintii ei si binenteles plateste si in ziua de azi tot.
Credeti ca e mai bine ca mama s-a ceara la notar certificatul de mostenitor asa cum a-ti spus mai sus .
In cazul in care cere certificatu de mostenitor , specificind ca succesiunea nu a fost acceptata in termenul legal , dinsul poate sa ne de-a in jutecata su ceva?
Notarul o sa-l citeze si sunt sanse mari ca, daca lui nu-i convine, sa nu va intelegeti la notar.
Actionati-l dv. in instanta direct.
Discutati mai intai cu notarul si vedeti ca mostenirea trebuie dezbatuta in doua etape. Prima succesiune este cea a bunicului si a doua cea a bunicii. Altfel, nu se va putea intocmi direct un certificat de mostenitor dupa moartea bunicii, pentru ca nu se va sti cat a cules aceasta de la sotul ei (bunicul).
La intocmirea certificatului de mostenitor dupa decesul bunicului, se va discuta si calitatea de mostenitor a fratelui vitreg al mamei (daca este sau nu acceptant in termen legal).
Conform legii notarilor publici, pe baza de declaratie sau probe administrate in cauza se va stabili daca succesorii au acceptat succesiunea in termenul legal.
Din cauza plecarii mamei dumneavoastra de la notar, e foarte posibil ca notarul sa fi dispus, prin incheiere, suspendarea procedurii succesorale. Notarul public stabileste prin incheierea de suspendare masa succesorala, cu precizarea bunurilor sau a drepturilor care se contesta. De asemenea, Iicheierea de suspendare ar trebui sa consemneze intinderea drepturilor mostenitorilor si motivele neintelegerii. Abia in caz de suspendare, cand succesibilii isi contesta unii altora calitatea sau nu se inteleg cu privire la compunerea masei succesorale si la intinderea drepturilor care li se cuvin, notarul insusi indruma partile sa solutioneze neintelegerile dintre ele pe cale judecatoreasca.
In concluzie, intrebati notarul in ce stadiu se afla procedura succesorala deschisa deja.
Dupa intocmirea certificatelor de mostenitor, daca primul il va nominaliza pe fratele vitreg al mamei, si nu se va putea realiza partajare averii de comun acord, veti apela la instanta pentru partaj.


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Diminuarea masei succesorale prin disimulare ionmoisil ionmoisil Parintii tatalui meu au avut 2 fii, tatal meu si unchiul meu.Primul a decedat bunicul inainte de 1989.Masa succesorala dupa bunicul meu s-a impartit in cotele ... (vezi toată discuția)
Termen acceptanta succesorala - legea 18/1991 adriana-de adriana-de Stimati Domnilor Avocati, va rog mult sa ma ajutati si pe mine cu un sfat. Este vorba de dezbaterea succesiunii dupa bunica mea, plecata din tara cu fiul ei ... (vezi toată discuția)
Bună seara. mama mea a renunțat la partea ei de gradina ramasa ... Eumb Eumb Bună seara. Mama mea a renunțat la partea ei de gradina ramasa moștenire de la parinti in favoarea fratelui. Mentionez că in curte se afla o casa ... (vezi toată discuția)