avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 572 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Certificatul digital calificat pentru semnatura ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE!

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE!

Obtinerea certificatului calificat pentru semnatura electronica de la o firma autorizata
Pentru a transmite o declaratie fiscala prin mijloace electronice trebuie obtinuta o semnatura electronica, printr-un certificat digital. Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008, OPANAF nr. 2520/2010 si OPANAF nr. 2568/2010, certificatele digitale se obtin de la furnizori de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica:
- CERT SIGN, adresa: www.certsign.ro;
- DIGI SIGN, adresa: www. digisign.ro;
- TRANS SPEED, adresa: www. transsped.ro.

Important!
a. Cu un singur certificat puteti semna declaratiile fiscale pentru mai multi contribuabili. Daca o firma care conduce evidentele fiscale ale unor clienti doreste sa foloseasca mai multi angajati pentru semnarea electronica a declaratiilor fiscale, atunci, pentru fiecare angajat se obtine un certificat digital pe o adresa proprie de e-mail.

b. Este necesara instalarea programului Adobe Reader 8.2.
Pentru siguranta transmiterii datelor, trebuie ca certificatul digital calificat detinut sa fie confirmat de furnizorul de servicii de certificare. Pentru aceasta, se descarca in calculatorul de pe care se vor transmite declaratiile, documentul de confirmare de pe websiteul ANAF, sectiunea Asistenta Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicatii, la adresa [ link extern ] .

Se completeaza documentul de confirmare, aplicand semnatura digitala in casuta Semnatura utilizator. Cu documentul confirmat de firma care a eliberat certificatul digital, se face inregistrarea la ANAF parcurgand urmatorii pasi:
- se acceseaza websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, meniul Depunere declaratii, modulul Inregistrare certificate calificate, se tasteaza butonul Accepta aflat in partea stanga, jos, a paginii;
- in fereastra care apare se selecteaza documentul de confirmare cu butonul Browse, care se va transmite prin tastarea butonului Transmite documentul;
- apoi, se introduc urmatoarele date: codul unic de identificare al contribuabilului (operatorul economic pentru care se transmit declaratiile fiscale); denumirea contribuabilului; adresa contribuabilului. Dupa completarea acestor date se tasteaza butonul Submit pentru transmitere. Pe ecran se va afisa formularul 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat, completat cu datele introduse, care se listeaza prin tastarea butonului Tipareste cererea.

Atentie! Conform prevederilor OMFP nr. 858/2008, perioada de valabilitate a unui certificat calificat este de un an de zile. In cazul in care certificatul va fi reinnoit, se parcurge procedura prezentata mai sus.


Inregistrarea formularului 150 la unitatile fiscale teritoriale
Pentru inregistrarea formularului 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat la unitatea fiscala teritoriala unde contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, trebuie depuse urmatoarele documente:
- formularul 150, listat, semnat si stampilat de contribuabil;
- documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie;
- documentul, in original si copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotararea adunarii generale a actionarilor sau Statutul societatii comerciale);
- documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil, in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

In termen de 4 zile de la depunerea documentatiei, pe adresa de e-mail mentionata in formularul 150, se primeste o confirmare pentru utilizarea serviciului Depunere declaratii on-line.

Pentru transmiterea pe cale electronica a declaratiilor fiscale, contribuabilii vor accesa website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice, categoria Descarcare declaratii, parcurgand etapele prezentate in ghidul Instructiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaratiilor on-line, postat pe websiteul ANAF. Actualizat:
1 iunie 2011
Instalare:
Despre Formularul 150
Formularul 150 Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat (emis de o alta autoritate decat MFP) se completeaza, se transmite electronic si se listeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul "Depunere declaratii on-line". Exemplarul listat, semnat si stampilat de catre contribuabil, conform legii, se depune de catre persoana imputernicita pentru semnarea declaratiilor fiscale, la directia generala a finantelor publice judeteana sau, dupa caz, la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Cererea in format hartie va fi insotita de urmatoarele documente: documentul de identitate a solicitantului, in original si in copie; documentul eliberat de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se obtine in urma procedurii explicate in instructiunile aferente depunerii on-line. Documentul de confirmare a certificatului digital calificat se depune in format electronic, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare. Descarca Document de confirmare

Sursa: finantevalcea.ro
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Alin Popescu, administrator
Sunt zvonuri care spun:
Fiscul a decis tacit sa prelungeasca perioada in care declaratia fiscala unica poate fi depusa si la ghisee, conform unor informatii obtinute de AvocatNet.ro. Astfel, la administratia financiara din Constanta, contribuabilii au fost informati ca au posibilitatea si in luna august sa depuna declaratia pe hartie, dat fiind faptul ca un numar mic de persoane au reusit sa isi achizitioneze certificat digital.


asa cu reiese de aici:

www.avocatnet.ro/content/art...


Insa nu avem nici o pozitie oficiala sau un document in acest sens.
Eu le calific la stadiul de barfe.
Nu se poate merge din amanare in amanare la nesfarsit.
Începând cu veniturile obţinute în luna octombrie 2011, Declaraţia unică D112 se va depune trimestrial de anumite entităţi, potrivit Ordonanţei Guvernului nr. 30/2011 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal, precum şi pentru reglementarea unor măsuri financiar-fiscale.

În acest context, Direcţia Generală a Finanţelor Publice Vâlcea prezintă mai jos un documentar fiscal pe această temă.



Categorii de contribuabili

Au obligaţia de a depune trimestrial Declaraţia unică:

- asociaţiile, fundaţiile sau alte entităţi fără scop patrimonial, persoanele juridice, cu excepţia instituţiilor publice care în anul anterior au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;

- persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale, persoanele fizice care exercită profesii liberale, precum şi asocierile fără personalitate juridică constituite între persoane fizice care au, potrivit legii, personal angajat pe bază de contract individual de muncă;

- persoanele juridice plătitoare de impozit pe veniturile microîntreprinderilor care în anul anterior au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv;

- persoanele juridice plătitoare de impozit pe profit care în anul anterior au înregistrat venituri totale de până la 100.000 euro şi au avut un număr mediu de până la 3 salariaţi exclusiv.

[ link extern ]

@gigelin, eu din Ordonanta 30/ 2011 nu am inteles ca exista obligativitate, ci:

(15) Persoanele si entitătile prevăzute la alin. (11) pot opta pentru depunerea Declaratiei privind obligatiile de plată a contributiilor sociale, impozitului pe venit si evidenta nominală a persoanelor asigurate în conditiile alin. (1), dacă depun declaratia privind optiunea până la data de 31 ianuarie inclusiv.
(16) Persoanele si entitătile prevăzute la alin. (11) care au optat pentru depunerea declaratiei în conditiile alin. (1) pot trece la regimul de declarare prevăzut la alin. (11) începând cu luna ianuarie a anului pentru care s-a depus optiunea.


Exista un topic deschis in "Noutati legislative" cu Ordonanta 30/2011. Cred ca acolo trebuia sa postezi.:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
chestia e legata de depunerea declaratiei 112...

si nu m-am apucat eu sa-i mai "verific" p-aia de la "finante" valcea!:rolleyes:

... or avea ei "circulare" interne:))
Ultima modificare: Sâmbătă, 10 Septembrie 2011
ContSters123067, utilizator
Dar Ordonanta ai citit-o? :rtfm: Ce scriu unii si altii, chiar nu ma intereseaza, in conditiile in care scrie negru pe alb ca aceasta prevedere este optionala.

Alte discuții în legătură

Am un certificat digital. cum pot semna declaratiile pentru alte firme? oviiul oviiul daca am un certificat digital si semnatura electronica pentru o firma ce pasi trebuie sa urmez sa pot semna si declaratiile pentru alte firme (vezi toată discuția)
Semnatura electronica LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca o societate poate avea doua semnaturi electronice, pe doua calculatoare, pentru depunerea declaratiilor la ANAF. (vezi toată discuția)
Semnatura electronica irina_iris_19 irina_iris_19 am o i.i. si trebuie sa depun 112 pana pe 25 aug.nu am semnatura electronica.contabilitatea o tin eu ca e simplu.am 3 angajati.cum sa procedez acum pentru a ... (vezi toată discuția)