avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 459 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Certificatul digital calificat pentru semnatura ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE!

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE!

Obtinerea certificatului calificat pentru semnatura electronica de la o firma autorizata
Pentru a transmite o declaratie fiscala prin mijloace electronice trebuie obtinuta o semnatura electronica, printr-un certificat digital. Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008, OPANAF nr. 2520/2010 si OPANAF nr. 2568/2010, certificatele digitale se obtin de la furnizori de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica:
- CERT SIGN, adresa: www.certsign.ro;
- DIGI SIGN, adresa: www. digisign.ro;
- TRANS SPEED, adresa: www. transsped.ro.

Important!
a. Cu un singur certificat puteti semna declaratiile fiscale pentru mai multi contribuabili. Daca o firma care conduce evidentele fiscale ale unor clienti doreste sa foloseasca mai multi angajati pentru semnarea electronica a declaratiilor fiscale, atunci, pentru fiecare angajat se obtine un certificat digital pe o adresa proprie de e-mail.

b. Este necesara instalarea programului Adobe Reader 8.2.
Pentru siguranta transmiterii datelor, trebuie ca certificatul digital calificat detinut sa fie confirmat de furnizorul de servicii de certificare. Pentru aceasta, se descarca in calculatorul de pe care se vor transmite declaratiile, documentul de confirmare de pe websiteul ANAF, sectiunea Asistenta Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicatii, la adresa [ link extern ] .

Se completeaza documentul de confirmare, aplicand semnatura digitala in casuta Semnatura utilizator. Cu documentul confirmat de firma care a eliberat certificatul digital, se face inregistrarea la ANAF parcurgand urmatorii pasi:
- se acceseaza websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, meniul Depunere declaratii, modulul Inregistrare certificate calificate, se tasteaza butonul Accepta aflat in partea stanga, jos, a paginii;
- in fereastra care apare se selecteaza documentul de confirmare cu butonul Browse, care se va transmite prin tastarea butonului Transmite documentul;
- apoi, se introduc urmatoarele date: codul unic de identificare al contribuabilului (operatorul economic pentru care se transmit declaratiile fiscale); denumirea contribuabilului; adresa contribuabilului. Dupa completarea acestor date se tasteaza butonul Submit pentru transmitere. Pe ecran se va afisa formularul 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat, completat cu datele introduse, care se listeaza prin tastarea butonului Tipareste cererea.

Atentie! Conform prevederilor OMFP nr. 858/2008, perioada de valabilitate a unui certificat calificat este de un an de zile. In cazul in care certificatul va fi reinnoit, se parcurge procedura prezentata mai sus.


Inregistrarea formularului 150 la unitatile fiscale teritoriale
Pentru inregistrarea formularului 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat la unitatea fiscala teritoriala unde contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, trebuie depuse urmatoarele documente:
- formularul 150, listat, semnat si stampilat de contribuabil;
- documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie;
- documentul, in original si copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotararea adunarii generale a actionarilor sau Statutul societatii comerciale);
- documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil, in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

In termen de 4 zile de la depunerea documentatiei, pe adresa de e-mail mentionata in formularul 150, se primeste o confirmare pentru utilizarea serviciului Depunere declaratii on-line.

Pentru transmiterea pe cale electronica a declaratiilor fiscale, contribuabilii vor accesa website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice, categoria Descarcare declaratii, parcurgand etapele prezentate in ghidul Instructiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaratiilor on-line, postat pe websiteul ANAF. Actualizat:
1 iunie 2011
Instalare:
Despre Formularul 150
Formularul 150 Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat (emis de o alta autoritate decat MFP) se completeaza, se transmite electronic si se listeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul "Depunere declaratii on-line". Exemplarul listat, semnat si stampilat de catre contribuabil, conform legii, se depune de catre persoana imputernicita pentru semnarea declaratiilor fiscale, la directia generala a finantelor publice judeteana sau, dupa caz, la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Cererea in format hartie va fi insotita de urmatoarele documente: documentul de identitate a solicitantului, in original si in copie; documentul eliberat de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se obtine in urma procedurii explicate in instructiunile aferente depunerii on-line. Documentul de confirmare a certificatului digital calificat se depune in format electronic, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare. Descarca Document de confirmare

Sursa: finantevalcea.ro
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Alin Popescu, administrator
Ati transmis confirmarea (formular primit de la furnizorul de certificat de semnatura electronica - semnat de dv. si apoi de el) pe serverul ANAF?
da,am transmis confirmarea,am depus la finante decl 150 insotita de confirmare,insa nu stiu cum trebuia sa cer acces la dosar.
Nu trebuia sa cereti nicicum, ANAF trebuia sa va trimita pe email o instiintare ca puteti folosi serverul. In ultimul timp nu a mai facut-o.

Asadar incercati zilnic de cateva ori, la ore diferite sa depuneti online declaratia.
Mi s-a intamplat si mie. La ultimul certificat pe care l-am depus n-am mai primit raspuns si zile intregi am incercat.... In sfarsit, pe data de 1 august, am remarcat cu placere ca pot depune declaratia. :)

Dupa ce depuneti declaratia aveti grija sa va notati indexul, pentru ca acesta vi se furnizeaza o singura data si pe baza lui puteti verifica la distanta de cateva minute daca v-a fost primita pe server declaratia sau v-a fost respinsa.

Daca v-a fost respinsa, deslusiti bine motivul, stergeti semnatura, faceti modificarea pe declaratie, semnati din nou si apoi incercati sa o transmiteti.
Cand transmiteti declaratia nu uitati sa atasati dispozitivul de semnatura la calculator.
Ultima modificare: Miercuri, 3 August 2011
elga50, moderator
giv a scris:

elga50 a scris:

giv a scris:
Nu va trebui imputernicire autentificata la notar. Doar copie de pe decizia de numire in functia de contabil sef, director economic si o imputernicire sipla neautentificata. Autentificarea se face doar daca terte persoane depun in numele firmei.
Trebuie imputernicire notariala si in cazul in care TITULARUL semnaturii este un angajat al firmei repective.
De ce la notar? Raspunsul e simplu!
- daca proprietarul certificatului de semnatura ar fi aceeasi persoana cu TITULARUL semnaturii, atunci aceasta imputernicire nu trebuie. Vechile declaratii purtau pe ele stampila firmei, deci a proprietarului si prin aceasta erau autentificate.

- daca TITULARUL semnaturii este un angajat al firmei si isi pune aceasta semnatura pe un document al firmei, fara a mai avea stampila proprietarului, trebuie sa existe un act - aceasta este imputernicirea notariala, si nu orice fitzuica stampilata..... - prin care proprietarul certificatului preda responsabilitatea "stampilarii" cu aceasta semnatura electronica, angajatului sau, TITULARUL semnaturii.

Aceasta imputernicire este un act oficial (notarul ii confera acest caracter) prin care mandantul(proprietarul certificatului, al firmei, al institutiei etc.), ii confera mandatarului (angajatului sau tertului) toate drepturile de reprezentare in fata organelor statului de depunere si ridicare acte, declaratii etc in numele sau.
Fiscul lucreaza cu acte oficiale, nu cu fitzuici.


Din punctul meu de vedere sunteti intr-o eroare. Nu cred ca ati urmarit exact ce am vrut sa spun. Oricum....practica dezaproba spusele dumneavostra.

Nici eu nu vad rostul declaratiei notariale,tinand cont de faptul ca art 18 din codul de procedura fiscala nu prevede imputernicirea notarila...dar, respectam cerintele!
Nicaieri in legislatie nu se face referire la forma autentica a imputernicirii. Insa institutia mentionata nu accepta decat cele autentice. Este specificat doar pe site si nu in legislatie.

Alte discuții în legătură

Am un certificat digital. cum pot semna declaratiile pentru alte firme? oviiul oviiul daca am un certificat digital si semnatura electronica pentru o firma ce pasi trebuie sa urmez sa pot semna si declaratiile pentru alte firme (vezi toată discuția)
Semnatura electronica LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca o societate poate avea doua semnaturi electronice, pe doua calculatoare, pentru depunerea declaratiilor la ANAF. (vezi toată discuția)
Semnatura electronica irina_iris_19 irina_iris_19 am o i.i. si trebuie sa depun 112 pana pe 25 aug.nu am semnatura electronica.contabilitatea o tin eu ca e simplu.am 3 angajati.cum sa procedez acum pentru a ... (vezi toată discuția)