avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1158 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate în general Certificatul digital calificat pentru semnatura ...
Discuție deschisă în Contabilitate în general

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE!

Certificatul digital calificat pentru semnatura electronica. Obtinere. Etape. - Atentie! Din 1 iulie 2011 Declaratia 112 se depune doar ONLINE!

Obtinerea certificatului calificat pentru semnatura electronica de la o firma autorizata
Pentru a transmite o declaratie fiscala prin mijloace electronice trebuie obtinuta o semnatura electronica, printr-un certificat digital. Conform prevederilor OMEF nr. 858/2008, OPANAF nr. 2520/2010 si OPANAF nr. 2568/2010, certificatele digitale se obtin de la furnizori de servicii de certificare acreditati in conditiile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica:
- CERT SIGN, adresa: www.certsign.ro;
- DIGI SIGN, adresa: www. digisign.ro;
- TRANS SPEED, adresa: www. transsped.ro.

Important!
a. Cu un singur certificat puteti semna declaratiile fiscale pentru mai multi contribuabili. Daca o firma care conduce evidentele fiscale ale unor clienti doreste sa foloseasca mai multi angajati pentru semnarea electronica a declaratiilor fiscale, atunci, pentru fiecare angajat se obtine un certificat digital pe o adresa proprie de e-mail.

b. Este necesara instalarea programului Adobe Reader 8.2.
Pentru siguranta transmiterii datelor, trebuie ca certificatul digital calificat detinut sa fie confirmat de furnizorul de servicii de certificare. Pentru aceasta, se descarca in calculatorul de pe care se vor transmite declaratiile, documentul de confirmare de pe websiteul ANAF, sectiunea Asistenta Contribuabili, modulul Toate formularele cu explicatii, la adresa [ link extern ] .

Se completeaza documentul de confirmare, aplicand semnatura digitala in casuta Semnatura utilizator. Cu documentul confirmat de firma care a eliberat certificatul digital, se face inregistrarea la ANAF parcurgand urmatorii pasi:
- se acceseaza websiteul ANAF, la adresa www.anaf.ro, meniul Depunere declaratii, modulul Inregistrare certificate calificate, se tasteaza butonul Accepta aflat in partea stanga, jos, a paginii;
- in fereastra care apare se selecteaza documentul de confirmare cu butonul Browse, care se va transmite prin tastarea butonului Transmite documentul;
- apoi, se introduc urmatoarele date: codul unic de identificare al contribuabilului (operatorul economic pentru care se transmit declaratiile fiscale); denumirea contribuabilului; adresa contribuabilului. Dupa completarea acestor date se tasteaza butonul Submit pentru transmitere. Pe ecran se va afisa formularul 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat, completat cu datele introduse, care se listeaza prin tastarea butonului Tipareste cererea.

Atentie! Conform prevederilor OMFP nr. 858/2008, perioada de valabilitate a unui certificat calificat este de un an de zile. In cazul in care certificatul va fi reinnoit, se parcurge procedura prezentata mai sus.


Inregistrarea formularului 150 la unitatile fiscale teritoriale
Pentru inregistrarea formularului 150 Cerere pentru utilizarea unui certificat digital calificat la unitatea fiscala teritoriala unde contribuabilii sunt inregistrati ca platitori de impozite si taxe, trebuie depuse urmatoarele documente:
- formularul 150, listat, semnat si stampilat de contribuabil;
- documentul de identitate al titularului certificatului calificat, in original si in copie;
- documentul, in original si copie, care atesta calitatea titularului certificatului calificat, de reprezentant legal al contribuabilului (acest document poate fi Hotararea adunarii generale a actionarilor sau Statutul societatii comerciale);
- documentul de imputernicire, autentificat de notarul public, din care rezulta dreptul titularului certificatului calificat de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil, in situatia in care titularul certificatului calificat nu are calitatea de reprezentant legal al contribuabilului reprezentat.

In termen de 4 zile de la depunerea documentatiei, pe adresa de e-mail mentionata in formularul 150, se primeste o confirmare pentru utilizarea serviciului Depunere declaratii on-line.

Pentru transmiterea pe cale electronica a declaratiilor fiscale, contribuabilii vor accesa website-ul ANAF, la adresa www.anaf.ro, sectiunea Declaratii electronice, categoria Descarcare declaratii, parcurgand etapele prezentate in ghidul Instructiuni de utilizare a serviciului de depunere a declaratiilor on-line, postat pe websiteul ANAF. Actualizat:
1 iunie 2011
Instalare:
Despre Formularul 150
Formularul 150 Cererea pentru utilizarea unui certificat digital calificat (emis de o alta autoritate decat MFP) se completeaza, se transmite electronic si se listeaza prin functionalitatile puse la dispozitie de serviciul "Depunere declaratii on-line". Exemplarul listat, semnat si stampilat de catre contribuabil, conform legii, se depune de catre persoana imputernicita pentru semnarea declaratiilor fiscale, la directia generala a finantelor publice judeteana sau, dupa caz, la Directia Generala a Finantelor Publice a Municipiului Bucuresti, in a carei raza teritoriala contribuabilul isi are domiciliul fiscal. Cererea in format hartie va fi insotita de urmatoarele documente: documentul de identitate a solicitantului, in original si in copie; documentul eliberat de contribuabil, din care rezulta dreptul solicitantului de a semna declaratiile fiscale pentru contribuabil. Acest formular este inclus in aceasta pagina doar pentru informare, si nu pentru utilizare, deoarece el se obtine in urma procedurii explicate in instructiunile aferente depunerii on-line. Documentul de confirmare a certificatului digital calificat se depune in format electronic, semnat digital de catre solicitant si confirmat prin semnatura electronica a autoritatii de certificare. Descarca Document de confirmare

Sursa: finantevalcea.ro
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
Alin Popescu, administrator
Suntem in Romania, nu altundeva in Europa. In Romania unde toata lumea discuta pe forum, la emisiuni tv, la colturi. De ce nu au luat pozitie oficiala cei care ne reprezinta,cei de la CECCAR sau alte organizatii profesionale? Pentru ca, cotizatii pana in panzele albe, servicii = 0. Sau v-au ajutat cu ceva? Au luat pozitie in momentul in care se discutau legi, norme, etc? Au prezentat undeva pozitia contribuabilului? Dam vina pe cele 3 firme. Da, aveti perfecta dreptate dar vina nu e a firmelor ci a celor care au facut posibil acest lucru.
n-au nicio vina aia cu firmele alea 3 (aprox 60 angajati... una din ele are 8 (opt!)... apartament cu 3 camere?!)...
deci ar veni 23.500.000 euro/an/60 angajati = 392.000 euro/an/angajat... asta da, "productivitate a "muncii""...

de necrezut cum fiscu' (si in varianta absurda, imorala si ilegala a perceperii de bani pentru "semnatura" in relatia cu el) nu incaseaza EL, fiscu', institutie publica, cei 23.500.000 euro/2011... pentru ca aplicatia o are!... si mai da si vreo 1200 de oameni afara in 60 zile (ii pune pe drumuri)...

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
ContSters123067, utilizator
.... in "ecuatie" mai trebuie bagat si faptul ca la cei 23.500.000 eur/an statul are si el o feliuta de cca.10.000.000 eur sub forma de TVA si impozit pe profit.... daca mai adaugam si 16% impozitul pe dividende.... se vede cu ochiu' liber de ce statul a fost atat de interesat sa externalizeze si sa taxeze aceste "servicii".

P.S. Ideea este ca nu toate cele 470.000 de firme achizitioneaza o semnatura; un contabil poate semna lejer pentru 50-60 firme. Asa ca suma cred ca este ceva mai mica (pentru cele 3 firme). Statul are de castigat si din autentificarea imputernicirilor....
... pai acum, "precedentu'" fiind facut, ce mai impiedica statu', daca e atat de interesat, sa "externalizeze" si aplicatiile de bilant , aplicatiile 100, 101, 102, ..., 112,...300,...,394... si cate-or mai fi si s-or mai inventa (30 euro, de exemplu/aplicatie/descarcare)...

... si noi, contribuabilii, sa fim foarte "bucurosi" (adica sa vedem numai "AVANTAJE") ca nu mai facem bilantu' si declaratiile "manual"- de parca le-am face pentru noi, sa ne "declaram" unu' altuia:))... (pe banii nostri, altii decat aia din taxe, impozite, majorari si majorari la majorari).

Ultima modificare: Marți, 5 Iulie 2011
ContSters123067, utilizator
:oops:
Haideti sa ne-mpacam cu lumea si cu viata si sa dam caesarului ce e al caesarului! :)

Alte discuții în legătură

Am un certificat digital. cum pot semna declaratiile pentru alte firme? oviiul oviiul daca am un certificat digital si semnatura electronica pentru o firma ce pasi trebuie sa urmez sa pot semna si declaratiile pentru alte firme (vezi toată discuția)
Semnatura electronica LIVIU NISTEA LIVIU NISTEA Daca o societate poate avea doua semnaturi electronice, pe doua calculatoare, pentru depunerea declaratiilor la ANAF. (vezi toată discuția)
Semnatura electronica irina_iris_19 irina_iris_19 am o i.i. si trebuie sa depun 112 pana pe 25 aug.nu am semnatura electronica.contabilitatea o tin eu ca e simplu.am 3 angajati.cum sa procedez acum pentru a ... (vezi toată discuția)