avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 400 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... schimbarea modalitatii de salarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

schimbarea modalitatii de salarizare

Buna ziua,

Situatie: angajator cu cca 30 salariati, la care plata salariului se face de 2 ori pe luna. Angajatorul este nevoit sa schimbe acest lucru - nu mai are suficienti angajati care sa faca platile de 2 ori pe luna, si sa faca o singura plata/luna.
O parte dintre angajati au trecuta in contractul individual de munca clauza "plata salariului se face de 2 ori pe luna, la datele...", si acestia se arata nemultumiti de plata o singura data, nedorind sa semneze un act aditional la cim.

Cum se poate ocoli, juridic, opozitia lor?

Angajatorul nu are c. colecxtiv de munca, dar are regulament intern, care, la o adica, se poate modifica. Este legal sa modifice RI in sensul dorit?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 11:28, 26 Iulie 2008
1. Clauzele contractului individual de munca nu se modifica prin RI, doar prin acte aditionale, care presupun acordul partilor ...
2. coca_lb: nu trebuie sa faci acte aditionale ptr. toti salariatii, in cazul in care modificarile respective rezulta din contractul colectiv de munca aplicabil (in cazul da fata cel pe unitate - art. 17 alin. 4 Codul Muncii).
Orice modificare a unuia dintre elementele contractului individual de munca în timpul executării contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un termen de 15 zile de la data încunoştinţării în scris a salariatului, cu excepţia situaţiilor în care o asemenea modificare rezultă ca posibilă din lege sau din contractul colectiv de muncă aplicabil. In acest din urma situatie, se impune emiterea unei decizii de catre conducerea societatii .
situatia in care ma aflu eu este mai delicata decat cea descrisa de coca.

nu exista contract colectiv de munca la nivelul unitatii semnat, pentru ca inca se desfasoara negocieri, care probabil nu se vor termina in timp util pentru a "acoperi" modificare modalitatii de plata.

de acte aditionale la cim nu poate fi vorba pentru ca o parte din anagajati nu vor sa le semneze.

imposibilitatea de plata a salariilor de 2 ori pe luna este obiectiva.

de aceea singura solutie pe care am vazut-o este modificare regulametului intern, cu indeplinirea tuturor conditiilor legale privind negocierea si informarea (evantual ca o solutie de provizorat pana la semnarea c.colectiv).
ajuta daca angajatorul emite si o decizie a conducerii privind schimbarea modalitatii de plata a salariului?

aveti cumva o solutie mai buna? - ar ajuta foarte mult ...:-/

si, in fond, care credeti ca sunt consecintele practice ale modificarii modalitatii de plata prin regulament?
si cum se poate ajunge la aceste consecinte?
Salariatii poate au dreptate pantru ca au facturi si rate de platit si cand le-au contractat au stabilit scadenta in functie de datele de primire a salariului.
Pe de alta parte, angajatorul poate are si el dreptate (nu cunosc motivele) dar nu poate fi un motiv acela ca a scazut numarul de salariati.
Cel mai bine este negocierea intre angajator si reprezentantii salariatilor, fiecare sa-si expuna motivele si nu se poate sa nu se ajunga la o intelegere.
Succes!
Se pare ca intentia dvs are si un temei legal:
CM - Art. 161. - (1) Salariul se plăteşte în bani cel puţin o dată pe lună, la data stabilită în contractul
individual de muncă, în contractul colectiv de muncă apl icabil sau în regulamentul intern, după caz.
Prin urmare puteti introduce si modifica datele de plata a salariului prin RI.

Alte discuții în legătură

Regulament intern - luare la cunostinta hajnyci hajnyci Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca exista o prevedere legala conform careia Regulamentul Intern trebuie sa fie luat la cunostinta prin semnatura de catre ... (vezi toată discuția)
Ore reduse si spor de vechime Marcel_k Marcel_k Intr-o firma particulara se poate reduce programul de lucru la 7 ore la muncitori, iar la birouri program normal de 8 ore? In regulamentul de ordine ... (vezi toată discuția)
Regulament intern gogu2 gogu2 daca in cim programul de lucru este de 8 ore pe zi 40 pe saptamana, poti prin regulament intern ca sa te acoperi, sa modifici durata zilnica la 6 ore+ 5 ... (vezi toată discuția)