Pe acest forum am citit un raspuns dat de d-nul Pneagu in legatura cu o situatie similara in care se afirma "daca ati semnat ROI ul, inseamna ca vi l-ati insusit".
Nu cred ca am spus asa. RI nu se semneaza de catre salariati. Salariatii semneaza de luarea la cunostinta a prevederilor RI in masura in care acestea au fost prezentate/prelucrate salariatilor. Deasemenea, salariatii au dreptul sa sesizeze eventuale prevederi care contravin legilor.
In cazul conflictului dv., daca acele mailuri nu contin date despre firma si activitatea firmei rezumanduse numai la un schimb de mesaje mai mult sau mai putin prietenoase nu face obiectul confidentialitatii. Deasemenea, nu toate datele sunt confidentiale dar,
toate datele ce sunt considerate confidentiale trebuiesc stabilite concret in RI, fisa postului sau CIM, sintagma "SI NU NUMAI" nu este legala.
Confidentialitatea trebuie mentinuta si dupa incetarea contractului.
Angajatul nu poate fi acuzat de furt dar i se poate cere prin instanta (unde trebuie probata nerespectarea confidentialitatii) plata unor daune interese sau poate fi sanctionat disciplinar.
Codul muncii: Art. 26
(1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.
Consider ca nu opereaza clauza de confidentialitate in cazul in care esti agresat sau angajatorul comite fapte ilicite sau abuzuri.
Sub masca acestei clauze nu trebuie sa ia nastere abuzuri din partea angajatorului. Daca sunt asemenea abuzuri ele trebuiesc sesizate autoritatii indreptatite sa va apere.
"Clauza de confidenţialitate nu vizează informaţiile clasificate sau pe cele secrete, astfel cum sunt stabilite de Legea nr. 182/2002 privind privind protecţia informaţiilor clasificate, de asemenea nici pe cele stabilite prin regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, ci numai informaţiile stabilite prin contractul individual de muncă. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 389, Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 122)"