avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 940 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Regulament Ordine Interioara - fapta penala?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Regulament Ordine Interioara - fapta penala?

Cu scuzele de rigiare pentru deranj, va prezint urmatoarea situatie care este dpmdv relativ delicata.

1. Ma aflu in mijlocul unui conflict de munca. Eu am primit pe mail nenumarate jigniri si ordine abuzive, am dovada tot pe mail cum am fost tratat cu indiferenta "Nu e treaba mea, ca te-a amenintat seful tau sa pleci din firma", am dovada pe mail cum am sefii complotau impotriva mea, etc.
2. In CIM este stipulat ce este Informatie Confidentiala sub urmatoara forma: facturi, conturi bancare, startegii de marketing, profitul firmei, SI NU NUMAI.
3. In ROI insa, este stipulat practic ca absolut toate informatiile cu care un angajat intra in contact sunt confidentiale si sunt PROPRIETATEA firmei. (Deci inclusiv mailurile si informatiile cu cu privire la acest conflict pe care le detin).
4. Tot in ROI mai este stipulat ca nerespectarea confidentialitatii (si dupa incetarea CIM) mai sus definite, angajatul poate fi acuzat de furt.

Pe acest forum am citit un raspuns dat de d-nul Pneagu in legatura cu o situatie similara in care se afirma "daca ati semnat ROI ul, inseamna ca vi l-ati insusit".
Nimeni nu am semnat ROI ul. Nici la angajare, nici ulterior pe vreo lista. Doar s-a afisat la avizier.

Eu as vrea sa fac publice informatiile referitoare la conflictul meu de munca, dupa ce imi voi da demisia.
Intrebari:
- Pot fi acuzat de furt, doar pe baza nerespactarii ROI atunci cand nu voi mai fi angajat?
- ROI isi produce efectul si dupa incetarea CIM? (prin prisma punctelor 3,4)

Multumesc mult si imi cer scuze pentru aceasta situatie "de nisa".



Cel mai recent răspuns: ContSters173568 , utilizator 20:25, 7 Iunie 2011
Pe acest forum am citit un raspuns dat de d-nul Pneagu in legatura cu o situatie similara in care se afirma "daca ati semnat ROI ul, inseamna ca vi l-ati insusit".

Nu cred ca am spus asa. RI nu se semneaza de catre salariati. Salariatii semneaza de luarea la cunostinta a prevederilor RI in masura in care acestea au fost prezentate/prelucrate salariatilor. Deasemenea, salariatii au dreptul sa sesizeze eventuale prevederi care contravin legilor.
In cazul conflictului dv., daca acele mailuri nu contin date despre firma si activitatea firmei rezumanduse numai la un schimb de mesaje mai mult sau mai putin prietenoase nu face obiectul confidentialitatii. Deasemenea, nu toate datele sunt confidentiale dar, toate datele ce sunt considerate confidentiale trebuiesc stabilite concret in RI, fisa postului sau CIM, sintagma "SI NU NUMAI" nu este legala.
Confidentialitatea trebuie mentinuta si dupa incetarea contractului.
Angajatul nu poate fi acuzat de furt dar i se poate cere prin instanta (unde trebuie probata nerespectarea confidentialitatii) plata unor daune interese sau poate fi sanctionat disciplinar.

Codul muncii: Art. 26
(1) Prin clauza de confidentialitate partile convin ca, pe toata durata contractului individual de munca si dupa incetarea acestuia, sa nu transmita date sau informatii de care au luat cunostinta in timpul executarii contractului, in conditiile stabilite in regulamentele interne, in contractele colective de munca sau in contractele individuale de munca.
(2) Nerespectarea acestei clauze de catre oricare dintre parti atrage obligarea celui in culpa la plata de daune-interese.

Consider ca nu opereaza clauza de confidentialitate in cazul in care esti agresat sau angajatorul comite fapte ilicite sau abuzuri.
Sub masca acestei clauze nu trebuie sa ia nastere abuzuri din partea angajatorului. Daca sunt asemenea abuzuri ele trebuiesc sesizate autoritatii indreptatite sa va apere.


"Clauza de confidenţialitate nu vizează informaţiile clasificate sau pe cele secrete, astfel cum sunt stabilite de Legea nr. 182/2002 privind privind protecţia informaţiilor clasificate, de asemenea nici pe cele stabilite prin regulamentul intern sau contractul colectiv de muncă, ci numai informaţiile stabilite prin contractul individual de muncă. (Alexandru Ţiclea, Andrei Popescu, Constantin Tufan, Marioara Ţichindelean, Ovidiu Ţinca, Dreptul muncii, Editura Rosetti, Bucureşti, 2004, p. 389, Alexandru Ţiclea (coordonator), Codul muncii - adnotat şi comentat, Editura Lumina Lex, Bucureşti, 2004, p. 122)"



1. Definitia infractiunii de furt nu este data de R.I., ci de Codul penal.

2. Aplicabililitatea R.I. inceteaza la data incetarii c.i.m. al salariatului respectiv.

3.Obligaţia de fidelitate constituie o obligaţie principală a salariatului pe durata executării contractului individual de muncă, de a se abţine de la săvârşirea oricărui act sau fapt ce ar putea dăuna intereselor angajatorului, fie prin concurenţa, fie prin lipsa de discreţie cu privire la informaţiile confidenţiale (secrete), privindu-I pe angajator, de natură tehnică, economică, managerială, comercială etc. Ia care are acces, permanent sau ocazional, prin activitatea pe care o desfăşoară .

4. Încălcarea clauzei de confidenţialitate de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese (art. 26 alin. 2). Evident, cu toate că textul nu precizează expres, daunele-interese se datorează corespunzător prejudiciului produs (cu vinovăţie), prin încălcarea clauzei, celeilalte părţi.
Dacă sunt întrunite condiţiile legale, salariatul poate să fie sancţionat concomitent şi disciplinar.
Va multumesc mult pentru raspuns.

Intr-adevar, afirmatia Dvs. din 4 mai 2011 20:10 Topic "Regulament de ordine Interioara" a fost:
***
Angajatorul este obligat sa vi-l aduca la cunostinta si sa poata dovedi ca a facut acest lucru. Nu aveti obligatia sa-l semnati desi semnatura certifica faptul ca l-ati insusit.
***

Sumarizand situatia de fapt:
1. Nu exista clauza de confidentialitate in CIM referitoate la speta de fata (ci la facturi, etc.).
2. In ROI sunt stabilite acele informatii sub forma: Toate informatiile stocate pe si care sunt transmise de pe calculatoarele firmei, sunt considerate a fi proprietatea societatii.
3. Nu am semnat insusirea ROI.

Concluzionez:
In cazul in care as face publice informatiile ce tin strict de acest conflict si care nu se refera la activitatea firmei (facturi, secrete comerciale, etc.) dar care sunt stocate pe calculatoarele firmei si care conform ROI sunt proprietatea firmei, nu pot fi acuzat de furt sau de o nerespectare a ROI dupa incetarea CIM in ciuda Art 26 Al.1 Codul Muncii.

Va multumesc mult iar daca este concluzia mea falsa, va rog sa ma corectati.
Toate informatiile stocate pe si care sunt transmise de pe calculatoarele firmei, sunt considerate a fi proprietatea societatii.

Ce spuneti dv. nu sunt informatii in sensul de a fi confidentiale. Sunt corespondente care nu au nimic confidential asta daca in Ri nu s-au trecut si jignirile sau abuzurile la confidentialitate.
Asa cum s-a scris confidentialitatea are cu totul alt scop si la adapostul ei nimeni nu va poate incalca drepturile individuale.
Trebuia interzis transmiterea prin mail de continuturi jignitoare, santaj sau amenintari.
Aveti dreptul de a va apara demnitatea prin orice forma legala iar corespondenta respectiva va este adresata deci se poate spune ca va apartine chiar daca mijloacele de comunicarea sunt proprietatea altcuiva.

Va multumesc mult pentru realul ajutor si pentru implicarea de care ati dat dovada.

Cred ca cel mai important este faptul ca RI isi inceteaza efectul din momentul incetarii CIM, iar in CIM nu se face referire la confidentialitatea unor astfel de situatii.

:) ar fi interesant sa le propun dupa demisie o astfel de "recomandare" pt RI .

Multumesc inca o data.


Ultima modificare: Marți, 7 Iunie 2011
ContSters173568, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Spor confidentialitate Matei Eugen Marius Matei Eugen Marius Unde este prevazut sporul de confidentialitate, daca am in fisa postului prevazut ca respecta confidentialitatea dosarelor de audit? (vezi toată discuția)
Incalcarea clausei de confidentialitate clls clls Se poate stipula in cim ca incalcarea clauzei de confidentialitate din partea angajatului sa atraga desfacerea imediata a contractului de munca ? Este legala o ... (vezi toată discuția)
Angajament de fidelitate Marina_B Marina_B Buna ziua, La firma la care lucrez ni se cere sa semnam un \\\"Angajament de fidelitate\\\", in care, printre alte prevederi, se precizeaza ca ne obligam sa ... (vezi toată discuția)