avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 725 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajament de fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajament de fidelitate

Buna ziua,
La firma la care lucrez ni se cere sa semnam un "Angajament de fidelitate", in care, printre alte prevederi, se precizeaza ca ne obligam sa nu demisionam pe perioada de derulare a proiectelor la care suntem responsabili, in caz contrar urmand a suporta daunele cauzate de rezilierea contractului de munca, si de asemenea ne angajam ca vom comunica firma la care vrem sa plecam.
Este legal un astfel de document?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:33, 14 Ianuarie 2009
Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.
Pot face obiectul unei clauze de confidenţialitate datele şi informaţiile de care salariatul ia cunoştinţă în timpul executării contractului de muncă.

Nu prea suna a clauza de confidentialitate , ceea ce doreste sa faca acest angajator. Parerea mea este ca nu trebuie semnat un asemenea act.
In angajament sunt si niste clauze referitoare la "pastrarea secretului comercial al datelor si lucrarilor din firma...etc".
Ceea ce ne ingrijoreaza insa pe noi este paragraful referitor la demisie, pentru ca in acest fel devine imposibil sa mai pleci vreodata (tot timpul esti responsabil pentru cel putin un proiect).
Va multumesc pentru raspuns.
Printre obligatiile care ii revin salariatului se afla si obligaţia de fidelitate faţă de angajator în executarea atribuţiilor de serviciu, precum si obligaţia de a respecta secretul de serviciu.

Prin demisie se înţelege actul unilateral de voinţă a salariatului care, printr-o notificare scrisă, comunică angajatorului încetarea contractului individual de muncă, după împlinirea unui termen de preaviz.
Prin urmare, angajatorul nu poate interzice unui salariat sa nu demisioneze. Alegerea profesiei, a meseriei sau a ocupatiei, precum si a locului de munca este libera.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Acord de fidelitate alina_f_c alina_f_c atunci cand m-am angajat, dupa ce mi s-a incheiat CIM, angajatorul m-a pus sa semnez un Acord de fidelitate, :sorry:in care sunt mentionate cateva clauze de ... (vezi toată discuția)
Clauza fidelitate alienware alienware Ma poate ajuta cineva cu o detaliere a acestei clauze? Trebuie sa semnez un act in care este mentionata si nu stiu exact ce inseamna. Din ce am citit in ... (vezi toată discuția)
Intrebare de 100 de puncte albistur1981 albistur1981 Va salut, Am o intrebare care nu prea imi da pace de ceva timp si cand am gasit acest forum m-am simtit usurat in speranta ca cineva imi poate raspunde. Sa ... (vezi toată discuția)