avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 781 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... acord de fidelitate
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

acord de fidelitate

atunci cand m-am angajat, dupa ce mi s-a incheiat CIM, angajatorul m-a pus sa semnez un Acord de fidelitate, :sorry:in care sunt mentionate cateva clauze de fidelitate, iar apoi scrie ca in cazul in care parasesc firma prin demisie, mai devreme de 9 ani, sa-i platesc daune angajatorului de 15000 euro. Respectivul acord de fidelitate nu a fost inregistrat la ITM, este redactat in 2 exemplare de catre avocata (si nepoata) patronului. Mentionez ca nu am facut nici un curs de specializare de cand sunt aici, pe banii firmei, ma refer. Lucrez 9 ore pe zi in loc de 8, plus sambetele, ore suplimentare care nu sunt nici pontate, nici platite, zilele de concediu de odihna sunt max 10 pe an. Este valabil acest acord?(pe care am facut prostia sa-l semnez) X-(
Cel mai recent răspuns: alina_f_c , utilizator 10:55, 28 Noiembrie 2009
Art. 26. [clauza de confidenţialitate]
(1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.

Actul aditional este parte din contractul de munca.
Orice modificare a cim initial, se face prin act adtional inregistrat la ITM.
Dupa parerea mea, acel act aditional trebuia inregistrat si la ITM.
Acel acord semnat este lovit de nulitate ... Încalcă libertatea muncii, fiind prin urmare lovită de nulitate, clauza din contractul individual de muncă prin care se interzice salariatului să părăsească unitatea o anumită perioadă de timp.
Art. 26. - (1) Prin clauza de confidenţialitate părţile convin ca, pe toată durata contractului individual de muncă şi după încetarea acestuia, să nu transmită date sau informaţii de care au luat cunoştinţă în timpul executării contractului, în condiţiile stabilite în regulamentele interne, în contractele colective de muncă sau în contractele individuale de muncă.
(2) Nerespectarea acestei clauze de către oricare dintre părţi atrage obligarea celui în culpă la plata de daune-interese.


Clauza de confidentialitate nu are legatura cu clauza de formare profesionala unde vi se poate impune ca pana la 3 ani sa nu parasiti unitatea din proprie initiativa.Nu stiu sigur ce scrie in acel angajament dar sigur este o aberatie aceasta "legare de glie". Eu v-am prezentat ce spune codul muncii despre clauza de confidentialitate. Aveti rabdare si sigur ca un coleg de forum specializat in asemenea probleme sa va ofere sfaturile utile.
Nu este valabil acel acord, asa cum am mai spus in mesajul anterior ... Din redactarea art. 26 alin. 1 din Cod rezultă că inserarea clauzei în contract produce efecte pentru ambele părţi, inclusiv pentru angajator.
multumesc pt raspunsuri

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract confidentialitate violeta54 violeta54 Buna ziua Vreau sa fac un contract de confidentialitate ptr. salarati. Trebuie sa le acord si spor ptr. confidentialitate? Cat este sporul? (vezi toată discuția)
Clauza de fidelitate - clauza de confidentialitate dan.dan dan.dan Buna seara, Din cate stiu, clauza de fidelitate este valabila doar daca ii acord o suma de bani in plus la salariu angajatului respectiv. Se aplica aceeasi ... (vezi toată discuția)
Clauza confidentialitate dea78 dea78 in cazul in care pentru un c.i.m. se negociaza clauza de confidentialitate trebuie sa se acorde un spor si/sau sa fie mentionata perioada in care angajatul ... (vezi toată discuția)