avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1100 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... munca la negru
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

munca la negru

daca lucrez la o firma de doua luni si ma tot plimba cu zaharelul referitor la semnarea contractului, iar acum mi se cere sa semnez contractul in alb, iar eu cred ca nu e ok, si mi se spune ca din cauza mea nu se poate face contractul, ce as putea sa fac legal sa-mi apar drepturile : vechime, contributii CAS.
Cel mai recent răspuns: sasha , utilizator 23:52, 29 Iulie 2008
Problema poate fi abordata pe doua cai:
1. In cazul in care mai lucrati la firma respectiva ar fi indicat sa faceti mentiune in sesizarea lasata la ITM programul dumneavoastra de lucru deoarece controlul are la baza identificarea persoanelor care presteaza activitate si ar fi bine ca inspectorii de munca sa surpinda fenomenul dar si persoana. Chiar si asa ITM nu se poate substitui unei Instante de Judecata in vederea recuparerii vechimii. Masura dispusa in unrma intocmirii procesului verbal va fi aceea ca "angajatorul va incheia contracte individuale de munca pentru persoanele primite la munca" (vezi art. 16 al.1 din Legea 53/2003 modificata). Avand in vedere ca in urma controlului angajatorul ar avea intentia sa incheie un contract individual de munca cu dumneavostra cu data efectuarii controlului nu va ramane decat ca perioada lucrata anterior acestei date sa v-o recuperati in Instanta de Judecata (atentie, sunteti scutit de taxa de timbru, va trebuie si martori).
2. In cazul in care ati lucrat( deci nu mai prestati activitate) la acel angajator aveti o singura solutie: instanta de judecata. Nu are rost sa mai lasati nici o petitie la ITM sau alte acte doveditoare privind activitatea dumneavoastra la firma. Acestea va sunt utile in aceasta situatie doar in fata instantei.
Imi pare rau, dar va inselati ... :
1. Masurile care se traseaza in actul de control privesc remedierea unor deficiente, in cazul de fata, una din ele este, neincheierea C.I.M. anterior inceperii raportului de munca, deci nu se traseaza masura incheirii contractului individual de munca cu data controlului, ci cu data inceperii activitatii de catre salariatul respectiv (aici intervine problema existentei unor probe in baza carora sa se poata stabili aceasta data). Totodata, se traseaza masuri privind remedierea deficientelor referitoare la vechimea in munca a persoanei respective. Intr-adevar, angajatorul poate refuza sa aduca la indeplinire masurile trasate (asumandu-si consecintele) si atunci exista posibilitatea sa se ajunga in instanta,
2. Si in cazul in care nu mai lucrati la angajatorul respectiv (indiferent daca detineti sau nu, probe ca ati desfasurat activitate la respectiva societate) nu "sariti" peste posibilitatea de a face o sesizare la ITM (precum v-am mai scris, aceasta ar fi bine sa contina cat mai multe informatii) ptr. ca se poate rezolva problem dvs. fara sa se mai ajunga in instanta.

PS: Am inteles ca ati depus deja aceasta sesizare .... asa cum aveti posibilitatea retragerii sesizarii depuse la ITM, tot asa aveti posibilitatea sa adaugati anumite informatii, detalii ... eu va sfatuiesc sa mergeti sa va interesati de modul concret in care puteti completa acea sesizare, in cazul in care considerati ca ati mai avea ceva (util) de adaugat.
E evident, obligatia angajatorului este de a incheia contractul individual de munca anterior inceperii activitatii si nu anterior constrolului efectuat. Inspectia Muncii sanctioneaza doar fapta dar nu recupereaza vechimea in munca. In unele cazuri unii angajati au declarat ca lucreaza de 1 an sau doi cu intentia de a-si recupera nu o luna sau doua de vechime. Si cum angajatorul s-a simtit lezat normal ca a contestat pv contraventie.Ce parere aveti despre asemenea cazuri?
Se cunoaste ca unele ITM-uri din tzara lucreaza in locul instantelor.....dar pana acum nici o instanta nu a lucrat in locul unui ITM. Se mai cunoaste si faptul ca parerile sunt impartite in ceea ce priveste aplicarea legislatiei muncii. Pe de alta parte daca angajatorul vine la ITM sa inregistreze contractul in urma masurilor dispuse iar la data angajarii trece exact data controlului, nu se poate refuza inregistrarea acestuia. deci angajatul care se va simti lezat in ceea ce priveste data inceperii activitatii va apela tot la instanta.
Ati atins un subiect "inepuizabil" :)

Tot asa cum nu exista o practica unitara la nivelul ITM-urilor din tara, tot asa nu exista nici o practica unitara a inspectorilor de munca de la corpurile de control al ITM-urilor. Fiecare dintre acestia isi asuma responsabilitatea celor scrise in pv de control si contraventie, mai ales ca, probabil, nici situatiile nu sunt aceleasi, trebuind sa aprecieze gravitatea faptei, imprejurarile in care aceasta a fost savarsita, ... etc.

Oricare contravenient are dreptul sa conteste PV (atat cel de control cat si cel de contraventie).
Inspectia Muncii nu constata numai fapta ci si recupereaza vechimea in munca prin masurile care se dispun in PV de control.

Referitor la situatia in care angajatorul vine la ITM sa inregistreze CIM in urma masurilor dispuse, iar la data angajarii trece data controlului .... aveti dreptate, in mod normal nu se poate refuza inregistrarea acestuia, iar angajatul se va adresa instantei. Cu o singura precizare .... masura (din pv) trebuie trasata cu precizarea datei inceperii activitatii (in functie de probele gasite sau de declaratiile partilor), situatie in care nu mai exista "discutia" daca se inregistreaza sau nu acel contract.
Ultima modificare: Marți, 29 Iulie 2008
sasha, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

In cate zile este obligat angajatorul conform legii din romania sa semneze contractul de munca? Adrian_Banica Adrian_Banica Va intreb pentru ca fara contract muncesti degeaba , asta mi sa intamplat mie timp de zile. (vezi toată discuția)
Perioada de proba se plateste? gargamella gargamella buna ziua -am lucrat intr-un bar 3 zile -la inceput patroana mi-a zis k o sa ma angajeze cu c.i.m si mi-a cerut sa perfectez cele necesarii angajarii -dupa ... (vezi toată discuția)
Contract de munca birloiunicoleta birloiunicoleta Lucrez la o firma de o perioada mai mare de timp aprox 1 an, si doresc sa imi faca contract de munca. Intrebarea mea este daca se poate face contractul si ... (vezi toată discuția)