contract de vanzare fara pret?
a spus un notar de asa ceva?
sunt doua probleme:
1. taxele, care se calculeaza conform legii (va arata notarul functie de valoare nivelul acestora)
2.problema de a fi sau a nu fi atacabil actul.
contr de -cump este cel de preferat fiindca donatia este revocabila.
contract de intretinere cu uzufruct viager(eventual) garantat (100% ;).. vanzare-cumparare poate fi contestat pentru fictivitatea pretului si uneori castigat, in plus ce am spus eu acolo in afara faptului ca ce este sigur, este si cel mai "sincer" contract
Ideea este ca un parinte nu isi poate dezmosteni copilul.
Daca acea garsoniera ar fi singurul bun al tatalui, atunci ar fi o problema cu instrainarea acesteia catre tine.
Cel mai bine ar fi sa se faca un contract de vanzare-cumparare cu intretinere. Acesta nu ar putea fi atacat de celalalt copil. la contractul de vanzare-cumparare cu drept de uzufruct viager, in raport cu alti mostenitori, exista prezumtia ca actul este o donatie deghizata.
Insa tatal poate sa faca o donatie scutita de raport cu privire la garsoniera si atunci nu va trebui sa raportati valoarea acesteia la masa succesorala in momentul decesului tatalui.
Părerea mea este aceeași: contract de întreținere cu sau fără clauza de uzufruct viager.
Contract de vânzare cu clauză de întreţinere nu există! Ori este vânzare şi bunul se transmite în schimbul unui preţ, serios, determinat, ori este contract de întreţinere când bunul se transmite în schimbul întreţinerii întreţinutului transmiţător.
Chiar dacă aceste contracte se aseamănă, ele nu pot fi confundate... Despre diferitele tipuri de contracte am scris pe un topic cu un subiect asemănător.
Ceea ce este important de reţinut, este ca voinţa părţilor exprimată să se regăsească în contract, astfel dacă încheiaţi un contract de întreţinere, este obligatoriu să vă îndepliniţi această obligaţie zilnic şi în natură. În situaţia în care dv. locuiţi într-un oraş sau în afara ţării şi părinţii locuiesc în alt oraş, acest contract va fio considerat o donaţie deghizată şi va putea fi atacat de orice persoană interesată. La fel şi cu contractul de vânzare: dacă are loc încheierea unui astfel de contract dar nu se plăteşte în realitate preţul, se poate solicita anularea actului pentru acest motiv, el fiind de asemenea o donaţie deghizată.
Astfel, trebuie să vă gândiţi bine ce doriţi să obţineţi astfel încât să încheiaţi un act legal, pentru că dacă actul nu va fi ceea ce vrea să pară, poate fi anulat.
De asemenea, să luaţi în considerare că taxele tot se percep şi în caz de vânzare şi în caz de donaţie, ele fiind identice, şi în caz de contract de întreţinere, cu menţiunea că la ultimul tip de contract - de întreţinere, fiind un contract aleatoriu, a cărei întindere a prestaţiilor ce vor fi acordate transmiţătorului întreţinut nu se cunoaşte la data încheierii contractului, acesta va fi taxat la valoarea unei sume modice pe lună calculată pe o durată de 10 ani, astfel că taxele vor fi mult diminuate, iar dacă transmiţătorul îşi păstrează şi uzufructul viager, taxele se reduc cu 20%. ;)