avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 574 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune - tatal recasatorit, decedat, sunt unicul copil

Sunt fiul unic, tatal meu s-a recasatorit in urma cu mai multi ani, proprietatile pe care le are sunt pe numele lui, exclusiv(asa cred, din cat il cunosc), si sunt dobandite inainte de racasatorire.
Tatal meu a decedat in luna septembrie 2010, sotia lui actuala(care nu are copii, nici cu tatal meu si nici de inainte) m-a anuntat ca trebuie deschisa succesiunea, eu nu am fost in tara, nu m-am putut ocupa de ceea ce implica acest aspect, iar acum, revenind, am decis impreuna cu ea sa deschidem succesiunea.
Intervin urmatoarele intrebari, pe care v-as solicita sa ma ajutati printr-un raspuns:
1. Cine trebuie sa deschida succesiunea? Eu sau actuala sotie?
2. Taxele notariale, cine le achita integral sau in ce procente, fiecare?
3. Cat % din valoarea proprietatilor tatalui meu imi revine mie(si cat actualei sotii) si cum se face calculul?
4. In ce caz, fratele tatalui meu ar beneficia de parte din valoarea proprietatilor?
5. Mai exista si alte persoane ce ar avea dreptul de succesiune si parte din valoarea proprietatilor(ma repet, nu exista si alti copii)?
6. Timpul scurs pana acum, de la decesul tatalui meu si pana in prezent, ma afecteaza cu ceva in privinta succesiunii/partii de drept care mi se cuvine, ori altfel ? Daca da, va rog sa imi detaliati ce, cum, si ce se poate face?

Daca aveti intrebari suplimentare, ce pot clarifica mai bine subiectul, va stau la dispozitie.
Va multumesc!
Cu stima,
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 08:23, 10 Iunie 2011
~ Conținut șters la cerere ~
ACAD a scris:

s-a recasatorit(1988), iar apartamentul achizitionandu-l dupa `89(legea permitandu-i), se considera ca acest apartament este un bun comun(chiar daca sotia nu este trecuta in acte drept co-proprietar, si chiar daca tatal meu "il avea" de mai inainte de recasatorire)?


Acest bun cumparat in timpul casatoriei este bun comun.
In masa succesorala a tatalui dvs. intra doar 1/2 din acest bun.
Si atunci sotia supravietuitoare va avea jumtatea ei + 1/4 din jumtatea defuntului = 5/8 din apartament.

arturvutcovici a scris:

dupa 5 ani de la casatorie ...


Terminati cu povestea asta a celor 5 ani! NU EXISTA ASA CEVA.
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
romascanu, moderator
arturvutcovici a scris:

DA, dupa 5 ani de la casatorie sunt considerate bunuri comune. Prin certificatul de casatorie, sotia decedatului demonstreaza ca acel bun a fost devalmas.


What?
Este bun comun pentru ca l-au cumparat impreuna, nu pentru ca au fost 5 ani casatoriti. Nici dupa 100 de ani un bun propriu nu devine comun. Certificatul de casatorie face proba dreptului la mostenire, nu la proprietate devalmasa!
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
elena138, utilizator
arturvutcovici a scris:

DA, dupa 5 ani de la casatorie sunt considerate bunuri comune. Prin certificatul de casatorie, sotia decedatului demonstreaza ca acel bun a fost devalmas.

Nici dupa 500 de ani de la casatorie bunurile achizitionate inainte de incheierea casatoriei nu vor deveni bunuri comune, orice bun achizitionat necasatorit fiind ramane FOR EVER bunul propriu al celui care l-a cumparat.
ACAD a scris:

1/4 ar reveni sotiei tatalui meu si in cazul in care proprietatile sunt achizitionate in timpul casatoriei lor(ca sunt co-proprietari sau nu)?

In cazul bunurilor achizitionate in timpul casatoriei, sunt obligatoriu coproprietari in cote egale, deci la masa succesorala intra 1/2 din aceste bunuri, din care sotia mosteneste o cota de 1/4, iar fiul restul de 3/4.

Alte discuții în legătură

Mostenire...ajutorr elisabeta11 elisabeta11 buna ziua!! In urma decesului tatalui vreau sa deschid taxa de succesiune, mama traieste,si suntem 5 frati.... intrebarea mea este: cat la suta din ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire oanabaisan oanabaisan in urma cu un an tatal meu a decedat.in urma am ramas 3 copii, eu si 2 din prima lui casatorie si mama(a 2 a sotie).dupa ce a decedat sotia lui s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)