avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 797 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce se intampla in cazul in care titularul unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce se intampla in cazul in care titularul unui contract de credit decedeaza?

As dori sa stiu, daca exista posibilitatea rezilierii unui contract de credit (leasing produse de uz casnic), al carui titular a decedat, dar pentru care la contractare nu s-a incheiat o asigurare de viata.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2008
iozefinab, utilizator
Firma care a acordat creditul, nu a respectat normele BNR, intrucat a incheiat un contract de credit cu un pensionar pe caz de boala, avand o decizie de pensionare revizuibila la un an. Mai mult de atat, creditul a fost dat pe 31 august, iar in septembrie bolnavul intra in comisia de reexaminare. Cum pot fi siliti mostenitorii sa plateasca?
Acceptarea unei mosteniri poate fi pura si simpla, atunci cand patrimoniul propriu al acceptantului se confunda cu patrimoniul mostenit, succesorul urmand sa dobandeasca atat activul, cat si pasivul mostenirii. Astfel, el va fi obligat la plata datoriilor mostenirii, iar daca bunurile mostenite nu acopera datoriile atunci va raspunde inclusiv cu bunurile proprii.

O varianta de optiune care apara succesibilul de situatia platii datoriilor peste patrimoniul dobandit prin succesiune, este acceptarea sub beneficiu sub inventar. Particularitatea acestei acceptari sta in faptul ca succesorul va raspunde pentru pasivul mostenirii (datoriile contractate de defunct si neplatite de acesta pana la moartea sa), numai cu activul dobandit, nu si cu bunurile proprii.
Stimată doamnă,
Aveți 3 variante în calitate de succesibili:
1. acceptați succesiunea după defunct, adică tot activul și pasivul succesoral, în care intră și acest credit;
2. acceptați succesiunea sub beneficiu de inventar, astfel încât veți răspunde pentru datoriile succesiunii numai în limita activului succesoral;
3. nu acceptați succesiunea. În această situație, nu veți putea fi obligați (moștenitorii) la plata datoriilor defunctului.
Eu vă recomand să mergeți la firma creditoare cu certificatul de deces al defunctului și să-i întrebaţi ce se va întâmpla în situaţia dată. Vă recomand ca, în prealabil, să obţineţi contractul de credit şi să citiţi cu atenţie clauzele contractuale, pentru a stabili ce variante aveţi în situaţia dată, conform clauzelor. ;)
Multumesc ptr informatii, dar as vrea sa inteleg mai bine ce inseamna activul succesoral.

Alte discuții în legătură

Ajutor in legatura cu ratele unui decedat Alex0M Alex0M As dori si eu niste sfaturi in legatura cu directia in care sa ma orientez in cazul in care un parinte a decedat lasand in urma 2 banci cu rate. acum ... (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)
Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)