avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 961 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... ce se intampla in cazul in care titularul unui ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

ce se intampla in cazul in care titularul unui contract de credit decedeaza?

As dori sa stiu, daca exista posibilitatea rezilierii unui contract de credit (leasing produse de uz casnic), al carui titular a decedat, dar pentru care la contractare nu s-a incheiat o asigurare de viata.
Ultima modificare: Luni, 21 Iulie 2008
iozefinab, utilizator
Activ inseamna toate bunurile pe care le mosteniti: casa , teren, masina, sifoniere, frigidere, drepturi de creanta, etc iar pasiv inseamna cam toate obligatiile defunctului: contract de credit (pe care l-ati mentionat), eventuale imprumuturi ale defunctuluit de la persoane fizice si alte datorii. Faceti scaderea activ-pasiv si alegeti una din variantele oferite de colegii mei.
Am inteles, este foarte clar ca activul e evident mult mai mare decat pasivul. DAR, calitatea de mostenitor o ai in baza unui certificat de mostenitor, rezultat al unei succesiuni. Pana la stabilirea mostenitorilor de drept, cine plateste ratele? in numele cui sunt platite aceste rate si pe cine executa firma daca ratele nu sunt platite la timp?
Dacă nu are loc dezbaterea succesiunii, ratele curg, la fel ca şi dobânzile şi penalităţile.
Dacă nici unul din moştenitori nu le va achita, nici înainte nici după dezbaterea succesiunii, creditorul va notifica debitorul, neştiind că acesta a decedat între timp, iar când va afla îi va notifica moştenitorii, după dezbaterea succesiunii.
În cazul în care dezbaterea succesiunii nu are loc, iar creditorul doreşte să-l execute silit pe debitor, neştiind că este decedat, va face notificări pentru executarea silită, va afla dacă are bunuri mobile sau imobile şi-l va executa silit, respectiv va vinde la licitaţie publică aceste bunuri până la concursul sumei datorate, astfel că este interesul moştenitorilor de a nu se ajunge la executarea silită, caz în care la sumele datorate se vor adăuga cheltuielile cu executarea silită care pot fi mult mai mari decât debitul datorat. ;)
iozefinab a scris:

Am inteles, este foarte clar ca activul e evident mult mai mare decat pasivul. DAR, calitatea de mostenitor o ai in baza unui certificat de mostenitor, rezultat al unei succesiuni. Pana la stabilirea mostenitorilor de drept, cine plateste ratele? in numele cui sunt platite aceste rate si pe cine executa firma daca ratele nu sunt platite la timp?


Sa achite unul dintre mostenitorii acceptanti ratele pt a evita penalitatile.Sa pastreze chitantele si apoi o rezolva mostenitorii intre ei.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor in legatura cu ratele unui decedat Alex0M Alex0M As dori si eu niste sfaturi in legatura cu directia in care sa ma orientez in cazul in care un parinte a decedat lasand in urma 2 banci cu rate. acum ... (vezi toată discuția)
Titularul unui credit a decedat, transfer al obligatiilor de plata catre familie ionut2601 ionut2601 buna ziua, Credit facut la credit europe bank in 10-12-2007,suma 8,497.50,perioada de rambursare 120 luni.Clientul a decedat la 01.07.2015.Dupa achitarea ... (vezi toată discuția)
Cum se face cu o datorie a unui parinte care a murit? Didi27 Didi27 Buna ziua!.. Ma confrunt si eu cu o mare prblema... tatal meu a decedat acum cateva luni .. si avea cateva datorii. El a luat imprumut de al 2 banici( ... (vezi toată discuția)