dreptaciul a scris:
In data de 08 iunie 2011 mi-a fost comunicata in forma legala decizia de concediere incepand cu data de 08 iulie 2011. Deoarece consider ca aceasta nu este justa doresc sa contest in instanta aceasta decizie dar nu am banii necesari pt a plati un avocat.
- Pot depune singur o actiune in contestare in instanta ?
-Cam la ce valoare se pot ridica cheltuielile de judecata pe care trebuie sa le achit?
Va multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri.
1. Potrivit art.67 C.proc.civ., partile pot sa exercite drepturile procedurale personal sau prin mandatar.
Asadar, actiunea in instanta o puteti depune singur la Tribunalul in a carui raza aveti domiciliu sau o puteti trimite prin posta printr-o scrisoare cu confirmare de primire.
2. Actiunea este scutita de plata taxelor judiciare. Onorariul difera de la un avocat la altul.
Daca indepliniti conditiile prevazute de OUG nr.51/2008 puteti beneficia de un ajutor public judiciar care poate consta in plata onorariului pentru asigurarea reprezentarii, asistentei juridice si, dupa caz, a apararii, printr-un avocat numit sau ales, pentru realizarea sau ocrotirea unui drept ori interes legitim in justitie sau pentru prevenirea unui litigiu, denumita asistenta prin avocat.
3. OUG nr.51/2008
Art. 8
(1) Beneficiaza de ajutor public judiciar in formele prevazute la art. 6 persoanele al caror venit mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 500 lei. In acest caz, sumele care constituie ajutor public judiciar se avanseaza in intregime de catre stat.
(2) Daca venitul mediu net lunar pe membru de familie, in ultimele doua luni anterioare formularii cererii, se situeaza sub nivelul de 800 lei, sumele de bani care constituie ajutor public judiciar se avanseaza de catre stat in proportie de 50%.
(3) Ajutorul public judiciar se poate acorda si in alte situatii, proportional cu nevoile solicitantului, in cazul in care costurile certe sau estimate ale procesului sunt de natura sa ii limiteze accesul efectiv la justitie, inclusiv din cauza diferentelor de cost al vietii dintre statul membru in care acesta isi are domiciliul sau resedinta obisnuita si cel din Romania.
Art. 9
La stabilirea venitului se iau in calcul orice venituri periodice, precum salarii, indemnizatii, onorarii, rente, chirii, profit din activitati comerciale sau dintr-o activitate independenta si altele asemenea, precum si sumele datorate in mod periodic, cum ar fi chiriile si obligatiile de intretinere.