avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 595 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Dosarul personal al salariatului - ce trebuie sa ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Dosarul personal al salariatului - ce trebuie sa contina si ce risca angajatorii daca nu il intocmesc?

Dosarul personal al salariatului - ce trebuie sa contina si ce risca angajatorii daca nu il intocmesc?

Cine imi poate spune ce trebuie sa contina acest dosar?
Am cautat in lege si am gasit urmatoarele,dar ceva concret stiti? Am intrat aici: [ link extern ] !
Multumesc!

Angajatorii au obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare salariat si de a-l prezenta inspectorilor de munca, in caz contrar riscand amenzi de pana la 8000 lei.

HG 500/2011 a impus angajatorului obligatia de a intocmi un dosar personal pentru fiecare dintre salariati, de a-l pastra in bune conditii la sediu, precum si de a-l prezenta inspectorilor de munca, la solicitarea acestora.

Dosarul personal al salariatului cuprinde cel putin urmatoarele documente:
-actele necesare angajarii, contractul individual de munca, actele aditionale si celelalte acte referitoare la modificarea, suspendarea si incetarea contractelor individuale de munca, acte de studii/certificate de calificare, precum si orice alte documente care certifica legalitatea si corectitudinea completarii in registru.

La solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Documentele sunt eliberate in copie certificata de reprezentantul legal al angajatorului sau de persoana imputernicita de angajator pentru conformitate cu originalul.

Registrul electronic si dosarele personale ale fiecarui salariat se vor pastra in conditii care sa asigure securitatea datelor, precum si pastrarea lor indelungata si corespunzatoare, cu respectarea prevederilor Legii nr. 677/2001. Angajatorul raspunde pentru asigurarea acestor conditii, precum si pentru orice prejudiciu produs salariatului, sau oricarei alte persoane fizice sau juridice, prin incalcarea acestor obligatii.

In masura in care, din motive obiective, angajatorul se afla in imposibilitatea de a elibera documentele prevazute mai sus, salariatul sau fostul salariat poate solicita inspectoratului teritorial de munca din raza caruia angajatorul isi desfasoara activitatea eliberarea unei adeverinte din care sa rezulte elementele continute in registru, astfel cum a fost intocmit si transmis de catre angajator. Inspectoratul teritorial de munca in cauza elibereaza documentul, in baza registrului electronic transmis de angajator, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

ATENTIE! Refuzul de a pune la dispozitie inspectorului de munca dosarul personal al salariatilor poate fi sanctionat cu amenda intre 5000-8000 lei.

HG nr. 500/2011 privind registrul general de evidenta a salariatilor a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372, din 27 mai 2011.

Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 09:20, 9 Iunie 2011
F. bine..cam asa este..citi si va conformati..:D
Completarea, pastrarea si arhivarea dosarelor de personal a fost mereu o obligatie a angajatorilor (Decretul nr. 472/1971, Legea nr. 16/1996) dar cum la noi "lasa ca merge si asa", unii nu le-au intocmit.
In art. postat de dv. scrie clar ce trebuie sa contina aceste dosare.
Daca v-ati asumat responsabilitatile resurselor umane va trebui sa lecturati intreaga legislatie a relatiilor de munca si nu numai.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosarul personal - la angajare valexandra valexandra Buna ziua, In ceea ce priveste alcatuirea dosarului personal la angajare, pe langa doc. de identitate, doc. de studii, analize medicina muncii mai trebuie si ... (vezi toată discuția)
Evidenta angajati itm ionelbarus ionelbarus Sunt angajata la o firma de circa 1,6 ani. In primul an am fost angajat cu jumatate de norma( 4 ore)iar de la 01.01.2011 mi s-a spus ca am fost trecut la 8 ... (vezi toată discuția)
Verificare inregistrare contract de munca lavy80 lavy80 Buna ziua , As dori sa stiu cum pot verifica daca contractul de munca a fost inregistrat la ITM .Mi s-a dat un exemplar fara niciun nr de inregistrare ... (vezi toată discuția)