avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 976 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Angajatorul cere inapoi o parte din salariul platit
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Angajatorul cere inapoi o parte din salariul platit

Buna seara.
Poate va fi un pic lunga povestea dar numai ca sa intelegeti ce sa intamplat.
Anul trecut in iunie ne-am angajat la o firma cu inca 5 prieteni pentru a executa o lucrare care a durat 5 luni. Cred ca dommeniul de activitate nu tare conteaza. Fiecare aveam serviciu stabil iar la respectiva firma ne-am angajat cu contract de munca si totul a fost legal. Eu eram asa zis sef de echipa cu salariu mai mare care nu era fix ci in functie de volumul de lucru efectuat in luna respectiva. Banii urmau sa primim prin virament bancar pe card. Unii dintre prieteni mei nu aveau cont bancar si urmau sa-si faca dar nu au reusit in timp util pana-n ziua de salar. Cand am primit lista de plata am observat ca de fapt unul dintre colegi a primit salariul meu si eu pe a lui. Am intrebat administratorul de gresala si a zis ca chiar este o gresala si cum prietenul meu si asa nu are inca cont deschis la banca , diferenta de salar se va transmite pe contul meu. Am si primit banii, dar lista de plata nu a fost corectat. Asa sa intamplat si in a 2-a si a 3-a luna , pana la urma am primit salariul normal. Am terminat lucrarea si anul acesta firma ne-a trimis prin posta fisele fiscale ca sa putem preda la circumscripia financiara pentru a ne calcula impozitele. Surpriza era ca prietenul meu avea pe fisa suma castigata de mine si invers.Am sunat firma ca a emis gresit ceva si sa le corecteze. Au zis ca nu mai pot si sa ne intelegem noi cu prietenul in privinta impozitului. E bine , ne-am inteles ca eu voi plati cand va fi cazul impozitul lui si el pe al meu ca si asa a primit mai putini bani cash. Am predat fisele completand formularele respective.... In urma cu 10-15 zile primeste prietenul meu o scrisoare de la firma ca banii pe care a primit nu a fost bine calculati si trebuie sa restituie inapoi catre firma o diferenta de 1700 RON :-/. Iar am sunat firma si am intrebat ca nu cumva era treaba cu gresala de salarizare in primele 3 luni? Au zis ca au verificat listele de lpata si de acolo a iesit problema.Am zis ca atunci s-a rezolvat prin tranfer de bani de la el la mine. Ne-au zis ca pana la urma nici al meu nu a fost calculat bine si mi-au transmis prin mail un fel de calcul pentru salariul meu si daca prietenul meu mi-a transmis banii atunci sa platesc eu inapoi cei 1700 de RON. :O .

Va intreb eu ca mai poate cere inapoi firma cei 1700 RON ca diferenta de salar?
Asta dupa 2 luni dupa ce am depus si fisele fiscale pentru impozitare.

Va rog sa ma ajutati . Va multumesc !

Cel mai recent răspuns: steve , utilizator 12:14, 23 Iulie 2008
Codul muncii prevede că salariatul care a primit de la angajator o sumă nedatorată, este obligat să o restituie. Obligaţia de restituire poate interveni atunci când salariatul a primit o sumă de bani cu titlu de salariu, premiu sau indemnizaţie la care nu era îndreptăţit.
Principalele modalităţi de stabilire şi recuperare a prejudiciului produs angajatorului, atât în cazul răspunderii patrimoniale cât şi în cazul obligaţiei de restituire, sunt:
- învoiala părţilor;
- acţiunea în justiţie.

Dreptul de a recupera banii se prescrie in termen de 3 ani de zile.
Multumesc pentru raspuns :( , dar cum se rezolva cu fisa fiscala predata la fisc pe care este trecut un venit mai mare decat trebuia si pentru care o sa-mi calculeze impozitul. Atunci mai dau inapoi firmei si diferenta de venit si platesc si impozit pe bani restituiti? Gresala nu-i apartine contabilei sau cine a calculat gresit salariile?
nu se poate face o fisa cu veniturile reale si sa se depuna la fisc. contabila ce spune. tb sa gaseaca o solutie. intrebati la fisc cum se inregistreaza aceste modificari.
Se poate face o declaratie rectificativa in ceea ce priveste venitul declarat .
Multumesc mult pentru raspunsuri , sper ca vom reusi sa rezolvam problema.

Numai bine.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza venitul din arenda? hamarsold1985 hamarsold1985 Cum se calculeaza venitul din arenda? Venitul brut a fost 40324 lei, deducerea de 40 % a fost de 16130 lei, venitul net realizat a fost de 24194, iar ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite mariusrobert74 mariusrobert74 buna ziua ma numesc robert si lucrez la sociatea comerciala .am o problema intro luna mi livrat salariul dublu am dat banii inapoi conducerii acum din nou am ... (vezi toată discuția)
Sume necuvenite Dexter97 Dexter97 Buna seara, La calcularea salariilor, firma care a calculat salariile a gresit pe o perioada de 10 luni (ianuarie - octombrie 2014) sumele, iar acum ne cer ... (vezi toată discuția)