avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1229 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Am fost oprit si sanctionat pentru ca, in timpul ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Am fost oprit si sanctionat pentru ca, in timpul deplasarii, nu aveam luminile de intalnire aprinse

buna ziua
in loc. Timisul de Sus am fost oprit si sanctionat ca in timpul deplasarii nu aveam luminile de intalnire aprinse . Masina avea in schimb aprinse luminile de deplasare pe timp de zi ( din dotarea autoturismului - model 2010).
Am incalcat art 44/2 privind deplasarea pe drumurile europene in timpul zilei care prevede utilizarea luminilor de intalnire ( acestea nu sunt lumini de deplasare pe timp de zi ) si sanctionat de art 99/2 .
I-am aratat manualul de utilizare al autoturismului si i-am explicat despre luminile de deplasare pe timp de zi din dotarea din fabricatie. A spus ca nu il intereseaza. Totusi a scris la alte mentiuni :" avea lumina de deplasare pe timp de zi din dotarea autovehiculului aprinsa ".
Am vreo sansa sa se admita contestatia tinand cont de faptul ca am respectat spiritul si nu litera legii ? va multumesc
Ultima modificare: Joi, 9 Iunie 2011
opc2006, utilizator
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 00:12, 10 Iunie 2011
daca s-a gresit articolul de lege atunci pv va fi anulat ptr incalcarea principiului legalitatii - fapta sanctionata trebuie sa fie conforma cu nr de articol / lege invocat in acelasi pv.
Daca in cartea tehnica a masinii scrie negru pe alb ca luminile de zi pot fi utilizate ca lumini de intalnire aveti sanse, daca nu ,sunteti bun de plata. Dar luminile de zi sunt de regula pozitiile si nu luminile de intalnire sau faza mica asa cum i se mai spune.
Exista un regulament al comisiei Europene al carui numar nu-l am la indemana care prevede ca autovehiculele sa fie echipate cu asa numitele faruri diurne care trebuie sa fie aprinse in timpul circulatiei pe timp de zi. La data intrarii in vigoare a Codului rutier nu se impunea echiparea autovehiculelor cu faruri diurne. Din aceasta cauza legiuitorul a prevazut ca in timpul zilei sa se circule cu faza de intalnire aprinsa.
Acest regulament este relativ nou si din aceasta cauza numai tipurile noi de autovehicule au in dotare asemenea faruri.
Daca autovehiculul dvs este echipat cu faruri diurne nu trebuie sa aprindeti si luminile de intalnire.
Se impune modificarea Codului rutier in acest sens.
Contestati procesul verbal de contraventii argumentand in felul aratat mai inainte.
Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Lumini de zi-tagfahrlicht Corneliuz Corneliuz Buna ziua, Conform codului rutier pe timp de zi pe drumurile...trebuie sa circuli avand lumina de drum aprinsa. Cam de prin 2008-2009 constructorii de ... (vezi toată discuția)
Luminile led Nikolae1 Nikolae1 Buna ziua! De curand, am in dotare de la firma unde lucrez, un autoturism echipat cu lumini LED. Intrebarea mea este daca pot folosi doar aceste lumini, pe ... (vezi toată discuția)
Am mers fără faruri pe un drum cu prioritate și am lovit o mașină care avea stop (a intrat în intersecție). cine e vinovat, și ce amenzi am fi primit? Biancacopil Biancacopil Am mers pe un drum cu prioritate fara faruri si un sofer ce avea stop a intrat in intersectie eu lovindul . Ce amezi primeam ? Cine e de vina ? (vezi toată discuția)