avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 641 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Anulare contract de donatie respectiv intretinere
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Anulare contract de donatie respectiv intretinere

Buna ziua. Tatal meu este debitor intr-o executare. Dupa ce a primit somatia de plata si instintatrea ca i sa pus sechestru pe un apartament, pe restul bunurilor imobile a incheiat contract de donatie respectiv de intretinere cu uzul fruct viager cu mama si noi copiii. As dori sa stiu daca aceste acte pot fi atacate cu castig de catre debitor in instanta? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: ContSters60274 , utilizator 12:01, 22 Iulie 2008
Singura modalitate prin care ar putea fi desfiintate aceste donatii este revocarea lor. Insa daca sunt indeplinite conditiile legale de valabilitate acestea pot fi desfiintate cu greu de catre terti.
Ar exista posibilitatea, desi cu sanse mici de reusita, sa se faca dovada fraudarii legii la momentul semnarii donatiilor in sensul ca scopul incheierii acestora a fost sustragerea de la executarea silita.

Va multumesc pentru raspuns!
Importanta este starea de solvabilitate a debitorului ( tatal dumneavoastra) la data inceperii executarii in raport cu cuantumul creantei. Daca apartamentul sechestrat este suficient pentru indestularea creditorului, actul de donatie ramane valabil. Dar in situatia(desigur nedorita) in care creditorul nu se poate indestula din acest apartament, actul cu titlu gratuit poate fi atacat in justitie printr-o actiune care poarta numele de actiune pauliana sau revocatorie de catre creditor in baza art.975 - 976 Cod civil pe considerentul ca prin contractele respective debitorul si-a creat sau marit starea de insolvabilitate.Ne exprimam regretul pentru starea de disconfort prin care treceti in aceasta perioada. Cu stima!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Actiunea revocatorie(pauliana)se poate alica si unui contract de donatie? auraneg auraneg DACA INAINTE DE A FII EXECUTAT SILIT TU AI DOMAT PROPIETATEA UNEI PERSOANE CREDITORUL POATE CERE ACTIUNE REVOCATORIE?(PAULIANA) (vezi toată discuția)
Executare bun mobil Consilier juridic Dana Maxim Consilier juridic Dana Maxim Cum se procedeaza in cazul in care fata de un debitor s-a inceput executarea silita, dar acesta refuza sa achite debitul si incearca sa se sustraga ... (vezi toată discuția)
Contractul de vanzare cumparare poate fi atacat in instanta ? doinita234 doinita234 buna seara, am nevoie urgent de ajutorul dumneavoastra... Intrebarea mea este daca poate fi atacat un contract de vanzare cumparare in urmatoarea situatie ... (vezi toată discuția)