Buna ziua. Tatal meu este debitor intr-o executare. Dupa ce a primit somatia de plata si instintatrea ca i sa pus sechestru pe un apartament, pe restul bunurilor imobile a incheiat contract de donatie respectiv de intretinere cu uzul fruct viager cu mama si noi copiii. As dori sa stiu daca aceste acte pot fi atacate cu castig de catre debitor in instanta? Va multumesc.
Singura modalitate prin care ar putea fi desfiintate aceste donatii este revocarea lor. Insa daca sunt indeplinite conditiile legale de valabilitate acestea pot fi desfiintate cu greu de catre terti.
Ar exista posibilitatea, desi cu sanse mici de reusita, sa se faca dovada fraudarii legii la momentul semnarii donatiilor in sensul ca scopul incheierii acestora a fost sustragerea de la executarea silita.
Importanta este starea de solvabilitate a debitorului ( tatal dumneavoastra) la data inceperii executarii in raport cu cuantumul creantei. Daca apartamentul sechestrat este suficient pentru indestularea creditorului, actul de donatie ramane valabil. Dar in situatia(desigur nedorita) in care creditorul nu se poate indestula din acest apartament, actul cu titlu gratuit poate fi atacat in justitie printr-o actiune care poarta numele de actiune pauliana sau revocatorie de catre creditor in baza art.975 - 976 Cod civil pe considerentul ca prin contractele respective debitorul si-a creat sau marit starea de insolvabilitate.Ne exprimam regretul pentru starea de disconfort prin care treceti in aceasta perioada. Cu stima!