avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 968 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... lamurire pentru fondul de rulment
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

lamurire pentru fondul de rulment

Buna ziua ,incepand cu 01.04.2011 am devenit vrand-nevrand presedinte al unui imobil .La P.V.-ul de predare-primire.noul admin.scrie ca:
-soldul in casa e de 4492.14 lei
-facturi achit.si nerepartizate,4627.86 lei
-lista de plata a lunii martie calc. si neancasata
situatia elementelor de activ si pasiv la 31.04.2011
-fondul de rulment in valoare de 9120 lei
Intrebare-nu credeti ca 9120 ar trebui sa fie o suma de sine statatoare , si nu suma soldului+fact. achitate ?
-Care e treaba cu activul si cu pasivul ?
VA ROG SCOATETI-MA DIN ACEST IMPAS ,FARA SA PAR O NULITATE IN FATA ADMINULUI !
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 16:41, 12 Iunie 2011
Nu trebuie sa va faceti griji pentru ceea ce crede adminul despre dv., intrucat nu e nevoie deloc ca un presedinte de asociatie sa stie sa faca o balanta. Nu e rau sa stie, dar nu obligatoriu, plus ca ar trebui sa aveti cenzor care musai sa stie.

Acum despre balanta:

In Pasiv se afla averea asociatiei, dar si datoriile ei catre terti, adica F.rulment, F.reparatii (daca aveti), dar si facturile (repartizate sau nu inca pe liste) dar neachitate la furnizori.

In Activ aceste trei elemente se regasesc in listele de intretinere calculate deja care simbolic si in cazul in care sunt achitate in intregime inseamna niste bani,..... in facturile primite de la furnizori si care repartizate in viitor (in prezent sunt inca nerepartizate pe liste) inseamna tot niste bani care vor fi incasati. Bani incasati mai inseamna si cei care sunt in casa (cash), dar si in banca.

Daca presupuneti ca toata lumea va veni maine si va achita lista calculata, apoi administratorul va face o noua lista in care va repartiza si facturile inca nerepartizate si acea lista va fi achitata raspoimaine....pai toti acesti bani care s-ar strange in Activ ar trebui sa achite facturile neachitate din Pasiv si sa ramaneti cu banii care reprezinta Fondul de rulment si Fondul de reparatii (daca l-ati avea) exact in sumele pe care le aveti in registrele acelor fonduri.

In cazul dv. (fericit dupa parerea mea), daca maine adminul face o lista care sa insemne 4627 lei si incaseaza pe loc banii de la locatari, daca aduna acesti bani la cei 4492 lei din casa, nemaiavand facuri de achitat la furnizori, aceasta suma de 9120 reprezinta fondul de rulment, conform cu registrul fondului de rulment.

Daca vreti, mai plastic spus, balanta este o interfata intre ceea ce este sau trebuie incasat de la locatari (Activul) si ce reprezinta acesti bani, ce faci cu ei (Pasivul).... este ca distributia unui film, deoparte este actorul (banii din realitate), de cealalta parte este rolul sau (ce reprezinta acei bani incasati sau care vor fi incasati in mod evident)
Ultima modificare: Vineri, 10 Iunie 2011
elga50, moderator
Multumesc din suflet pentru explicatii .Cred ca mi-am dat seama care este treaba. Sa presupunem ca azi ne-am infiintat ca asociatie . Intai strangem fondul de rulment , apoi calculam listele si le incasam , dupa care achitam furnizorii . Astfel fondul de rulment ramane intact ( asa cum ar fi preferabil ) . Oare daca nu am achita facturile in avans , am ajunge la ac . rezultat ? ( fondul de rulment ramane intact )
Cu stima , Cornelusha
Nici chiar asa. Pai cu ce bani achitati facturile in avans? Mergeti la banca, completati un OP cu suma facturilor pe care doriti sa le achitati in avans (asta asa de exercitiu, doar nu vb. serios), Suma FR aflata in cont scade exact cu suma achitata. Apoi cand incepeti sa incasati de la proprietari neavand datorii, banii se depun in banca. Este posibil ca nu toti proprietarii sa-si achite obligatiile de plata pe luna respectiva, asa ca valoarea FR va fi usor diminuata, insa rostul acestui FR este tocmai achitarea facturilor - nu in avans, acesta am stabilit ca este un exercitiu, deci spuneam, achitarea facturilor in termen, adica fara ca furnizorul sa calculeze penalizari.
”Gimnastica” aceasta cu plati / depuneri in FR se repeta luna de luna, iar daca toata lumea achita la timp intretinerea, putem presupune ca valoarea FR se ”conserva”, insa dupa cum stiti, din cauza anumitor plati efectuate cu intarziere, val. FR se subtiaza pana cand... se hotaraste suplimentarea acestui fond... De acum incep discutiile cu prop. care achita la timp cotele de intretinere, si tot discutii se initiaza si cu proprietarii carora asociatia le calculeaza penalizari, etc., etc...
cornelusha a scris:

situatia elementelor de activ si pasiv la 31.04.2011
-fondul de rulment in valoare de 9120 lei
Intrebare-nu credeti ca 9120 ar trebui sa fie o suma de sine statatoare , si nu suma soldului+fact. achitate ?

Da, fondul de rulment este o suma, asa cum spuneti dumneavoastra daca asa va place, o suma desine statatoare. Aceasta suma se evidentiaza in Registrul de evidenta al fondului de rulment unde se aloca o pagina pentru fiecare proprietar. Din moment ce fiecare proprietar a achiat asociatiei o anumita suma ca fond de rulment, aceasta suma nu se modifica decat daca proprietarul mai plateste ceva pentru fondul de rulment sau retrage o parte sau tot fondul de rulment in conditiile legii 230/2007 si HG 1588/2007.
Altfel, in evidenta contabila fondul de rulment ramane neschimbat chiar daca lunar se fac plati din casa sau banca pentru orice este nevoie in asociatie: plati facturi, achitare salarii si indemnizatii, plata impozitelor si contributiilor salariale...
Sigur ca trebuie sa fie corelatii intre activul si pasivul din situatia soldurilor, fara ca acestea sa fie mereu aceleasi. Unul sau mai multe solduri din activ pot fi egale cu unul sau mai multe solduri din pasiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce contine pasivul si activul care se depune la primarie carmennecula carmennecula Sunt foarte multe pareri de cum se intocmeste activul si pasivul intr-o asociatie de proprietari, de aceea, cer parerea unui specialist in care sa-mi explice ... (vezi toată discuția)
Situatia soldurilor de activ si pasiv inat inat Buna dimineata, Va rog sa ma ajutati prin a-mi raspunde la cateva intrebari referitoare la intocmirea situatiei soldurilor de activ si pasiv la 30 ... (vezi toată discuția)
Balanta activ-pasiv asociatii proprietari pante pante Cu ceva timp in urma, radet a emis doua facturi pentru plata in aceeasi luna calendaristica, de ex. pentru decembrie si ianuarie. Acestea au fost prinse drept ... (vezi toată discuția)