am si eu o nelamurire . am cumparat un teren si acuma vreau sa-l imprejmuiesc cu un gard. de fapt sa termin imprejmuirea lui pentru ca o parte am imprejmuito de anul trecut. acuma sa explic cum sta treaba . dupa ce am luat terenul am imprejmuit o parte la indicatiile vecinilor cum ca aia e partea pe care trebuie sa o imprejmuisc eu.
practic am imprejmuit partea dreapta a terenului cum intri din strada .
acuma vreau sa termin de facut gardul si am discutat cu vecinul din partea cealalta si el zice ca eu trebuie sa imprejmuiesc partea aia
is in ceata totala.
care e obligatia mea de fapt ?
care gard trebuie sa-l platesc eu ?
unii zic ca ala care la-m facut trebuia sal platesc. ( cel din dreapta cum intri in curte )
altii zic ca celalat.respectiv cel din stanga cum intri in curte
exitsa pe undeva o lege care sa reglementeze chestia asta ? ...
help me .. ca am de facut gard pe vreo 150 de metri liniar si banutii nu ma dau afara din casa
Art. 606 Orice gard ce desparte două proprietăţi se socoteşte comun, afară dacă numai una singură din două proprietăţi va fi îngrădită, sau de nu va fi titlu sau posesiune îndestulătoare care să constate din contră.
Art. 609
Arborii ce se află în gardul comun sunt comuni ca şi gardul şi fiecare din ambii proprietari e în drept a cere să-i taie.
Fiind comun, gardul trebuie realizat cu contributia amandurora.
pai eu vreau sa-mi ingradesc proprietatea cu acel gard . vecinul din stanga mea nu are interesul .. cel putin momentan ca nu are nici poarta (.. darami-te gard )
asta inseamna ca eu trebuie sa-l construiesc singur ?
( chiar daca e gard comun ? )
Pai daca nu ajungeti la invoiala, poate dansul e mai nevoias sau are alte planuri, ar trebui sa-l faceti dvs. singur, dar sa luati Autorizatie de construire de la primarie, ca sa dovediti ca sunteti (singur) proprietar pe gard.
Candva, cand lucrurile se aseaza, poate ii cereti partea sa de bani, daca nu de buna voie, in justitie.
Avand Autorizatie de construire veti putea dovedi chiar si in justitie ca sunteti proprietarul gardului.
Este in interesul d-voastra sa va imprejmuiti terenul.Daca pana acum era ceva obtional, prin cod civil art.-585, prin noul cod civil acesta ingradire va deveni obligatorie-art.433 Noul cod civil .
Este corect caci numai asa fiecare proprietar va putea dispune si raspunde de proprietatea lui(care fiind delimitata de la inceput, poate fi contestata-revendicata in caz de incalcare).