buna ziua
unchiul meu doreste sa divorteze de prima sotie,si sa se casatoreasca cu femeia cu ,care traieste in concubinaj de 50 de ani,si cu care are 5 copii.
cu prima sotie nu a avut copii , si nici bunuri comune.
numai ca din surse neoficiale,a aflat ca fosta sotie, s-a recasatorit,dar nu a primit nici un act din care sa rezulte ca ar fi divortat.#-o
cum poate afla daca se poate casatori sau nu cu ,concubina,si care sunt pasii de urmat ,ca sa-si indeplineasca visul?
va multumesc.
Cand fosta dvs matusa a divortat normal era ca unchiul dvs sa primeasca o citatie , sa se prezinte la divort.Daca ea a divortat in lipsa , tot ar fi trebuit sa primeasca comunicarea ca sa poata face recurs sau nu.
Singura solutie ar fi ca dansul sa mearga la tribunalul din jud respectiv si sa faca o cerere daca exista o hotarare de divort pe numele fostei matusi.
Sau la primarie , daca stie unde s-a casatorit dansa.Asta in cazul in care primarul doreste si poate sa ii confirme casatoria acesteia.Tot in dosarul depus la primarie ptr casatorie se afla si ultima hotarare de divort.
Deci daca matusa dvs s-a recasatorit ,o copie a HJ trebuie sa se afle acolo.
Mult succes!
buna ziua
problema este ca unchiul meu a fost in judetul respectiv , a vorbit cu primarul , si culmea, acesta ia comunicat ,ca:e adevarat ca fosta matusa s-a recasatorit,fara ca aceasta sa aiba o hotarare de divort la dosar,si ca ,daca vrea poate sa-l casatoreasca si pe el fara probleme.
ce se mai poate face in situatia aceasta ?
va multumesc.
Pai in situatia aceasta matusa e pasibila de bigamie , fapt care se pedepseste cu anularea ultimei casatorii si din cate stiam si puscarie.
Primarul risca sa-si piarda postul in urma comiterii unei infractiuni.De asemeni si tanti de la primarie care a intocmit dosarul de casatorie pe baza unei ilegalitati.
Unchiul dvs poate sa declare infractiunea la politie si ulterior sa faca plangere la tribunal.
Sotia a comis bigamie daca nu a existat un divort de sotul precedent iar primarul o ilegalitate.
Sanctiunea consta în închisoare de la 1 la 5 ani, pentru fapta din alin. 1, si închisoare de la 6 luni la 3 ani, pentru fapta din alin. 2. În caz de bigamie, instanta penala, pronuntând condamnarea inculpatului, trebuie sa constate nulitatea casatoriei încheiate ulterior si sa restabileasca situatia anterioara privind valabilitatea primei casatorii.
:rtfm:Sotul a comis adulter si poate fii condamnat la inchisoare intre o luna si 6 luni sau amenda.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Bigamie sau nu?
Ismail Derya
Eu sunt cetatean roman.
In anul 2005 m-am casatorit legal cu un cetatean turc in Turcia. Apoi cu o hartie din Turcia mi-a fost eliberaertificat de casatorie ... (vezi toată discuția)