avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1816 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bigamie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bigamie sau nu?

Eu sunt cetatean roman.
In anul 2005 m-am casatorit legal cu un cetatean turc in Turcia. Apoi cu o hartie din Turcia mi-a fost eliberaertificat de casatorie in Romania.
In anul 2011 am divortat in Romania dar nu si in Turcia pentru ca este mult mai costisitor si se impun mai multe deplasari acolo in fata instantei de judecata iar un avocat care sa ma reprezinte nu imi permit.
Acum cateva zile m-am recasatorit legal in Romania cu un cetatean roman. Fostul meu sot, turcul, ma ameninta ca va depune la politie in Romania plangere penala pentru bigamie impotriva mea folosindu-se de hartii oficiale din Turcia unde inca sunt casatorita legal. In cazul enuntat de mine pe scurt sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de bigamie si daca da ce pot sa patesc? Precizez ca persoana cu care m-am recasatorit acum cateva zile stia ca sunt inca casatorita legal in Turcia. Ce putem pati si cum sa rezolvam aceasta problema?
Astept urgent raspunsurile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:03, 20 Iulie 2013
Conform art. 2.600 alin.1 lit. e in lipsa alegerii prin conventie de catre soti a legii aplicabile pentru desfacerea casatoriei legea romana e competenta.
In cazul divortului, regimul matrimonial inceteaza intre soti la data introducerii cererii de divort ( art. 385 Cod civl ).
Bigamia este incheierea unei noi casatorii de catre o persona casatorita ( art. 376 Cod penal ) ori dvs. sunteti divortata legal.
Clar nu este bigamie.
Da sunt divortata in Romania dar in Turcia casatoria mea este inca perfect legala. Eu la asta ma refer.
Este o diferenta intre a divorta si a "anunta" divortul si in restul tarilor. Dvb. aveti o singura stare civila o data, sunteti ori casatorita ori divortata, nu puteti fi concomitent ambele. Doar ca dv. nu ati comunicat statului turc hotararea de divort nu inseamna ca mai sunteti casatorita.

Puteti sa trimiteti prin posta hotararea apostilala si tradusa si gata! Sau mergeti la ambasada turca.

Nu exista bigamie in cazul dv., stati linistita.
Eu la-s lasa sa faca plangerea, desi nu veti patii nimic dupa care ias face denunt pentru calomnie, desi nu ar sta in picioare dar lar obliga politistii sa vina la audieri :D dupa cred ca nu va va mai deranja.
Din moment ce sunteti divortata legal in Romania nu mai conteaza nimic altceva.
Sunteti divortata si nu exista bigamie in acest caz.

Alte discuții în legătură

Divort romania turcia kroftl8481 kroftl8481 Buna ziua, In 2012 m-am casatorit cu un cetatean turc pe terotoriul Romaniei si am plecat in Turcia cu el. Dupa ce m-am intors (singura) am declarat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! bigamie? bella_galati bella_galati m am casatorit in turcia acum 14 ani,intre timp am venit in Ro fara sa divortez si sunt casatorita legal in RO.as vrea sa stiu daca casatoria din turcia mai ... (vezi toată discuția)
Divort in turcia. Imparatul Imparatul Am fost casatorita cu un cetatean turc, in Romania. Am trait aici apoi el a plecat in Turcia. Mi-a scris ca vrea sa divorteze de mine acolo, si ca sa-i dau in ... (vezi toată discuția)