avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1827 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Divort in Turcia.
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Divort in Turcia.

Am fost casatorita cu un cetatean turc, in Romania. Am trait aici apoi el a plecat in Turcia.
Mi-a scris ca vrea sa divorteze de mine acolo, si ca sa-i dau in scris acceptul meu. Dar nu trebuie sa divortam in Romania, unde sa incheiat casatoria si unde am avut domiciliul comun?

Se poate divorta in alta tara?
nu neaparat.Fiind cetatean turc,poate introduce si acolo divortul. Si dvs ati fi putut introduce divort in Romania chiar daca casatoria s-ar fi incheiat in Turcia.
Asa cum spunea colega anterior, casatoria se poate desface acolo unde unul din cei doi este resident sau cetatean. Iti sugerez in ca sa nu dai nimic scris in vederea desfiintarii casatoriei in Turcia, pentru ca ei au un alt sistem juridic, si nu as dori sa ai surprize neplacute.
Deci daca vrea cu adevarat divortul o va face, venind in Romania, indiferent care din voi intenteaza actiunea.Chiar daca nu se poate prezenta se deswfiinteaza casatoria) Depinde si ce bunuri aveti,.. copii minori etc...
Mergi pe un teritoriu pe care il cunosti si te poti misca in siguranta,(tara ta) .... nu cunosc jurisprudenta turca,.. este un stat musulman, sincer stai foarte atenta la clauzele ( conditiile divortului) atenta la incongruentele de limba,.. de legislatie ...etc
Tu esti cea care decizi, dar mai ales stai atenta la tot ce semnezi inainte,.. mai exact NU semna nimic fara sa cunosti exact ceea ce inseamna si legal, ce consecinte poate avea pentru tine sau un eventual copil provenit din casatorie.
Mult noroc.
daniela
Multumesc. Nu sunt copii deloc, nici minori si nici majori.
Conform legilor lor musulmane sunt obligati sa asigure ,,facaua,, la fosta sotie, insemnand o intretinere viagera pe durata vietii. Si este destul de mare, avand in vedere ca are si bani.
El mi-a cerut sa fiu de acord cu divortul, si sa nu amnici un fel de pretentii. A fost o hartie ce nu am semnat-o.

Eu credeam ca nu se poate divorta decat in Romania. Ca este competenta tara unde s-a incheiat casatoria.
Salve,
In stabilirea competentei judecatoresti se tine cont de resedinta sau cetatenia partilor. Nu conteaza unde s-a incheiat casatoria. Te puteai casatori la New York de ex dar il poti chema in judecata numai acolo unde tu ai resedinta ( respectiv cetatenia).
De aceea nu trebuie neaparat sa il citezi in judecata in Turcia ca sa obtii acel drept numit " facaua". Chiar daca il citezi in judecata in Romania, el fiind cetatean turc, avocatul tau poate cere in baza Art. (...codul civil turc sau legea in care este prevazut acel drept,.. sau un contract nuptial daca el exista ) deci poate cere: incheierea casatoriei in urmatoarele conditii: tu revii la numele anterior casatoriei; X (sotul tau) se obliga la plata sumei ....reprezentand " facaua"... conf Art x din Lg... etc.
Trebuie sa gasesti insa si un avocat foarte competent in special pe jurisdictia turca.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bigamie sau nu? Ismail Derya Ismail Derya Eu sunt cetatean roman. In anul 2005 m-am casatorit legal cu un cetatean turc in Turcia. Apoi cu o hartie din Turcia mi-a fost eliberaertificat de casatorie ... (vezi toată discuția)
Drepturile femeii crestine casatorita cu un musulman , copii rezultati din aceasta casatorie debora debora Buna ziua . Ma numesc Debora si as vrea sa imi dati cateva sfaturi daca se poate . Am un prieten turc de religie musulmana de 2 ani de zile ,eu fiind crestin ... (vezi toată discuția)
Eu ortodox el musulman ContSters259700 ContSters259700 Buna ziua numele meu este Andreea si doresc sa aflu cateva lucruri.Prietenul meu este turc de religie musulmana ..problema e ca doreste sa ne casatorim iar eu ... (vezi toată discuția)