avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 945 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bigamie sau nu?
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bigamie sau nu?

Eu sunt cetatean roman.
In anul 2005 m-am casatorit legal cu un cetatean turc in Turcia. Apoi cu o hartie din Turcia mi-a fost eliberaertificat de casatorie in Romania.
In anul 2011 am divortat in Romania dar nu si in Turcia pentru ca este mult mai costisitor si se impun mai multe deplasari acolo in fata instantei de judecata iar un avocat care sa ma reprezinte nu imi permit.
Acum cateva zile m-am recasatorit legal in Romania cu un cetatean roman. Fostul meu sot, turcul, ma ameninta ca va depune la politie in Romania plangere penala pentru bigamie impotriva mea folosindu-se de hartii oficiale din Turcia unde inca sunt casatorita legal. In cazul enuntat de mine pe scurt sunt intrunite elementele constitutive ale infractiunii de bigamie si daca da ce pot sa patesc? Precizez ca persoana cu care m-am recasatorit acum cateva zile stia ca sunt inca casatorita legal in Turcia. Ce putem pati si cum sa rezolvam aceasta problema?
Astept urgent raspunsurile dumneavoastra
Cel mai recent răspuns: tgeorgescu , utilizator 03:03, 20 Iulie 2013
Dreptul din tarile musulmane este ceva mai ciudat si se poate ca divortul dintr-o tara neislamica sa nu fie automat recunoscut intr-o tara islamica. Dar in Romania, fiind divortata, nu este vorba de bigamie, ar putea fi cel mult vorba de bigamie daca ati calatori in Turcia. Concluzia care se impune: nu mai calatoriti in tari islamice si nu veti avea probleme.
Va sugerez ca direct, sau prin avocatul duneavoastra din Romania sa trimiteti Primariei din Turcia (sau Autoritatii civile) unde v-ati casatorit cu fostul sot turc, o copie tradusa a divortului dumneavoastra din Romania.
Veti primi dupa ceva timp prin avocatul dumneavoastra dovada ca uniunea d-v cu cetateanul turc a fost desfiintata pe cale legala. Aceasta este dovada pe care o puteti produce in fata fostului sot turc, pentru care oficial, pentru moment, sunteti casatorita pana la data la care Ofiterul Starii Civile din Turcia nu va inregistra divortul dumneavoastra din Romania.

Ar fi mai bine ca aceasta formalitate sa fie facuta de avocatul dumneavoastra Roman care s-a ocupat de divort.
Daca ati fi fost intr-o tara precum Franta, Germania, Italia, casatoria dumneavoastra nu ar fi fost posibila fara dovada ca ati inregistrat divortul pe langa autoritatea civila care a inregistrat casatoria in Turcia...De unde confuzia creata...
Daca este divortata in Romania nu conteaza dreptul islamic daca are cetatenie romana si s-a casatorit in Romania.
In astfel de situatii pot interveni consulatele daca au loc anumite confuzii.

Dreptul international este ciudat (sau mai bine zis lipsa acestuia). O norvegianca a fost condamnata la 16 luni de inchisoare pentru ca a denuntat faptul ca a fost violata in Dubai, vezi [ link extern ] /

Daca personalul consular roman s-ar dovedi in chestiunea "bigamiei" la fel de harnic si de eficace ca cel norvegian ar mai avea o sansa sa calatoreasca in Turcia, altfel nu. Raman la parerea ca cea mai buna masura de precautie este sa nu calatoreasca in Turcia sau state islamice/cu populatie majoritar musulmana.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Divort romania turcia kroftl8481 kroftl8481 Buna ziua, In 2012 m-am casatorit cu un cetatean turc pe terotoriul Romaniei si am plecat in Turcia cu el. Dupa ce m-am intors (singura) am declarat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! bigamie? bella_galati bella_galati m am casatorit in turcia acum 14 ani,intre timp am venit in Ro fara sa divortez si sunt casatorita legal in RO.as vrea sa stiu daca casatoria din turcia mai ... (vezi toată discuția)
Divort in turcia. Imparatul Imparatul Am fost casatorita cu un cetatean turc, in Romania. Am trait aici apoi el a plecat in Turcia. Mi-a scris ca vrea sa divorteze de mine acolo, si ca sa-i dau in ... (vezi toată discuția)