avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1374 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA achizitie de servicii intracomunitare
Discuție deschisă în Taxa pe Valoarea Adaugată - TVA

achizitie de servicii intracomunitare

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cu o parere despre urmatoarea situatie:
Firma la care lucrez are ca obiect de activitate transport rutier de marfuri intern si international.In timpul unei curse,in Austria, camionul a necesitat efectuarea unei reparatii intr-un service din Austria,evident. Prestatorul a emis factura pentru reparatia respectiva fara TVA.Aceasta operatiune este considerata achizitie intracomunitara de servicii? Este nevoie de CMR pentru a justifica taxarea inversa? Am avut o discutie particulara cu cineva din ANAF care mi-a spus ca aceasta situatie s-ar incadra in prevederile art.133 alin.2 lit.h) pct.2 din Legea 571/2003 privind Codul Fiscal republicata,cu modificarile si completarile ulterioare.
Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Lucia B. , utilizator 13:05, 14 Iunie 2011
Pai,tocmai asta e problema. ANAF-ul imi spune ca nu am voie sa inregistrez taxare inversa in lipsa CMR-ului. Sau,mai exact, la o eventuala inspectie fiscala, nu mi se va acorda drept de deducere pentru suma respectiva, prelevandu-se de prevederea de mai sus.Este adevarat, este vorba de o operatiune efectuata inainte de ian.2010.
Va multumesc frumos.
intrebati cum ar trebui sa inregistrati, daca nu taxare inversa?

exista doua posibilitati:
1. operatiune taxabila in romania - > inregistrare taxare inversa
2. operatiune taxabila in austria - > plata tva austriac (daca factura nu contine tva, cine poarta responsabilitatea?) - in nici un caz dvs.


Ei imi spun ca, daca am CMR, este totul OK si imi da dreptul sa deduc TVA. Dar mie mi se pare ilogic sa mi se solicite CMR pentru o factura de servicii. Dar nici nu am reusit sa gasesc in stufosul nostru Cod Fiscal o prevedere de care sa ma "agat".
Va multumesc pentru interesul acordat.
D-na Lucia B.
In conformitate cu prevederile codului fiscal aplicabil in anii 2007-2009:

h) locul unde sunt prestate serviciile, in cazul urmatoarelor servicii:
2. expertize privind bunurile mobile corporale, precum si lucrarile efectuate asupra acestora. Prin exceptie, se considera ca aceste servicii au loc:
- in statul membru care a atribuit codul de inregistrare in scopuri de TVA, in cazul in care aceste servicii sunt prestate unui client care ii comunica prestatorului un cod de inregistrare in scopuri de TVA, valabil atribuit de autoritatile competente dintr-un stat membru, altul decat cel in care se presteaza efectiv serviciile, si se refera la bunuri transportate in afara statului membru in care serviciile sunt prestate;

In acest caz este vorba de un camion care este transportat in afara Austriei, ca doar l-ati adus in Romania. Dar nu este necesar CMR pt ca nu era un bun supus unei vanzari. Daca ar fi sa va creara un document justificativ, ar fi foaia de parcurs.

Credeti-ma, ca in cazul unui control, ANAF-ul nu ar avea pe ce baza legala sa va interzica dreptul de deducere a TVA-ului din taxarea inversa.

Asa cum a scris si dl. xerxes, este vorba de TVA austriac, deci e treaba Austriei si nu a Romaniei. Ar fi treaba Romaniei daca aceste servicii ar fi fost prestate de dvs catre o firma din Austria.

Eu am lucrat cu service-uri din Austria si Germania si ei mi-au solicitat o adresa oficiala prin care administratorul firmei garanta aducerea camioanelor in afara respectivelor tari pt a justifica in fata finantelor lor facturarea fara TVA.
Dar cu ANAF-ul din Romania nu am avut niciodata probleme pe aceasta tema.
Ultima modificare: Luni, 13 Iunie 2011
Cs B, Contabil
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Tva intracomunitar doinalisandru doinalisandru O firma A din Ro cumpara de la o firma B din Austria. Firma fin Ro vinde unui client tot din Austria -C. Marfa pleaca de la B direct la C fara sa traca prin ... (vezi toată discuția)
Servicii de constructii executate in belgia cameli cameli suntem o firma cu sediul in romania,inregistrata ca platitoare de tva. executam prestari servicii , in constructii, in belgia. cum completam factura , cu tva ... (vezi toată discuția)
Leasing austria - tva miraj miraj societatea mea a luat in leasing sin Austria un tir. Se primeste in fiecare luna factura de rata leasing si factura de asigurare. As vrea sa stiu daca ... (vezi toată discuția)