avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 724 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... tva intracomunitar
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

tva intracomunitar

O firma A din Ro cumpara de la o firma B din Austria.
Firma fin Ro vinde unui client tot din Austria -C. Marfa pleaca de la B direct la C fara sa traca prin Romania . Toate firmele au cod valid de TVA.
Cum face factura A din Romania ? Cum o declara in 390 ?
Cum face factura B din Austria la firma din Ro ( A) .
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 17:22, 5 Decembrie 2012
Conteaza locul livrarii marfii. Ca intervine firma A romaneasca pe parcurs are putina importanta...
Facturare:
B catre A cu tva austriac - marfa ramane in austria ! ( daca marfa ar pleca spre ro si s-ar intoarce in austria ar fi fara tva) - necesar CMR
A catre B fara tva (export de sv)
A depune decl 318 pt recuperarea tva ului austriac (anul urmator)
Ca o paranteza, aceste lucruri se faceau mai demult pt ocolirea tva ului. Nu au mers mult timp deoarece s-au prins oficialii europeni si ne-au bagat directiva tva( la toate statele euro, nu doar la noi)

Firma din Austria trebuie sa faca factura cu TVA firmei din RO.(B catre A)
Si A catre C - e export ? pt ca ai scris A catre B .
multumesc pt ajutor


Da, a catre c
Prestarea intracomunitara ( de servicii) in acest caz

Firma din Ro nu face altceva decat un serviciu ( intermediaza o vanzare)


ROBERTBLUE81 a scris:

Da, a catre c
Prestarea intracomunitara ( de servicii) in acest caz

Firma din Ro nu face altceva decat un serviciu ( intermediaza o vanzare)



Mai mult ati incurcat decit descurcat.

Firma x din Romania nu efectueaza achizitie intracomunitara, deoarece bunurile nu trec dintr-un stat membru in alt stat membru.
Firma x din Romania nu efectueaza nici livrare intracomunitara, deoarece bunurile nu trec dintr-un stat membru in alt stat membru.

Firma X din Romania poate sa se inregistreze in scopuri de tva in Austria (direct sau prin reprezentant fiscal) deoarece realizeaza pe teritoriul Austriei o operatiune taxabila cu drept de deducere. Toate facturile vor fi cu tva din Austria.

Firma X din Romania poate sa nu se inreg in scop de tva in Austria, va primi o factura cu tva si va emite o factura fara tva, deoarece locul livrarii este considerat Austria, adica locul unde se găsesc bunurile în momentul când începe expedierea sau transportul. Tva-ul achitat de firma X catre furnizorul sau din Austria poate fi solicitat la rambursare statului austriac. Aceasta deoarece s-a mentionat ca si destinatarul bunurilor este inreg in scop de tva.

Ultima modificare: Miercuri, 5 Decembrie 2012
t.simona, utilizator
trebuie vazut ce spune legislatia interna din austria cu privire la inregistrarea in scopuri de tva a persoanelor impozabile nestabilite in austria.

art. 153 cod fiscal
(4) O persoană impozabilă care nu este stabilită în România conform art. 125^1 alin. (2) și nici înregistrată în scopuri de TVA în România conform art. 153 va solicita înregistrarea în scopuri de TVA la organele fiscale competente pentru operațiuni realizate pe teritoriul României care dau drept de deducere a taxei, altele decât serviciile de transport și serviciile auxiliare acestora, scutite în temeiul art. 143 alin. (1) lit. c)—m), art. 144 alin. (1) lit. c) și art. 144^1, înainte de efectuarea respectivelor operațiuni, cu excepția situațiilor în care persoana obligată la plata taxei este beneficiarul, conform art. 150 alin. (2)—(6).

art. 150 cod fiscal
(6) În alte situații decât cele prevăzute la alin. (2)—(5), în cazul în care livrarea de bunuri/prestarea de servicii este realizată de o persoană impozabilă care nu este stabilită în România sau nu este considerată a fi stabilită pentru respectivele livrări de bunuri/prestări de servicii pe teritoriul României conform prevederilor art. 125^1 alin. (2) și care nu este înregistrată în România conform art. 153, persoana obligată la plata taxei este persoana impozabilă ori persoana juridică neimpozabilă, stabilită în România sau nestabilită în România, dar înregistrată în România conform art. 153, care este beneficiar al unor livrări de bunuri/prestări de servicii care au loc în România, conform art. 132 sau 133.

se poate observa ca in legislatia romaneasca, o persoana impozabila nestabilita in romania trebuie sa se inregistreze in scopuri de tva numai daca livreaza bunuri sau presteaza servicii catre persoane fizice neimpozabile, aceste persoane fizice nefiind persoane obligate la plata tva.
daca persoana impozabila nestabilita in romania livreaza bunuri sau presteaza servicii catre persoane impozabile sau persoane juridice neimpozabile, intrucat acestea din urma sunt persoanele obligate la plata taxei, prestarul/furnizorul nerezident nu va solicita inregistrarea in scopuri de tva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Registrul operatorilor intracomunitari julyana2010 julyana2010 Buna dimineata, Doresc confirmarea conform articolelor din Codul Fiscal prin care PFA-ul trebuie sa se inregistreze in scopuri de TVA pentru serviciile ... (vezi toată discuția)
Registrul operatorilor intracomunitari ? elizabeth74 elizabeth74 Buna Ziua ! Nu sunt platitor de TVA , dar fac livrari intracomunitare , si eu trebiue sa ma inscriu în Registrul operatorilor intracomunitari? Multumesc . (vezi toată discuția)
Operatiuni triunghiular kerekesmargo kerekesmargo Firma din RO - cumparator revanzator Firma din HU - furnizor Firma din Germania - beneficiar marfa se transporta direct din Ungaria in Germania toti sunt ... (vezi toată discuția)