avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1088 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... donatie
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

donatie

O donatie facuta de unul dintre frati, celuilalt , amandoi fiind mostenitori, poate fi atacata de vreunul dintre copiii celor doi ?
Cel mai recent răspuns: Kyandra , moderator 15:48, 10 Iunie 2011
Donatia este FOARTE atacabila si un act de donatie se poate revoca relativ simplu
Cazurile in care donatiunile se pot revoca sunt prevazute in :

C.civ. de la art. 829 pana la art. 840.
Orice donatie facuta, care incalca rezerva succesorala, poate fi ulterior (dupa decesul parintelui) atacata de descendenti (copii celui care a facut donatii incalcand rezerva) cerand intoarcerea bunurilor donate la masa succesorala (un procent in functie de nr de copii existenti din totalitatea bunurilor la deschiderea succesiunii + donatiile si legatele existente)pana la atingerea rezervei succesorale.
Interventie moderator: va rog sa continuati discutia in cadrul aceluiasi topic. Multumesc!

@divele a scris:

Revin cu o alta intrebare.
Donatorul are copii, in viata, poate dona partea sa din mostenire, celuilat frate fara sa tina seama de copii sai?
Fratele care primeste donatia poate sa vanda partea donata, la un moment dat, dupa acceptarea donatiei, pentru a se proteja de orice revocare din partea copiilor fratelui donator?

@mahetin a scris:

Daca procedura de succesiune nu a fost inceputa fratele poate renunta la mostenire iar celalalt frate va mostenii tot.

Daca mostenirea a fost acceptata succesiunea facuta atunci munurile mostenite au intrat in proprietatea respetivului iar la decesul acestuia copii vor putea cere anularea doatiei pentru reductiunea libertatilor excesive.

Este recomandat ca fratele sa ii vanda prin contract de vanzare-cumparare partea sa din bunuri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Donatie Tatal meu a mostenit o suma de bani dupa moartea sorei lui,fiind unic mostenitor,toata averea decedatei i-a revenit tatalui meu.Acesta a donat toti banii unei ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare cu clauza de intretinere corbul corbul Buna ziua ! Cazul prezinta urmatoarele caracteristici x si y sunt divortati si au doi copii. x vrea sa-i lase numai unuia dintre copiii casa in care ... (vezi toată discuția)
Donatiune intre vii Oana Gabriela Oana Gabriela Am primit teren in 2004 de la sora mea, pe baza de donatie simpla, fara sarcina iar la momentul semnarii actului de donatie ea avea un copil nascut de 4 luni. ... (vezi toată discuția)