avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 830 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Modificari CIM
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Modificari CIM

Buna ziua

Absolut toate modificarile ale C.I.M. (de pilda numar zile concediu, spor vechime s.a.) trebuie in mod obligatoriu precedate de o decizie care sa prevada modificarile vizate?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:27, 26 Iunie 2011
Nu, ele reies ca obligatorii din modificarea legislativa, mai putin obiectivele de performanta si criteriile de evaluare, acestea sunt un drept al angajatorului, deci vor trebui prinse intr-o asemenea decizie.
georgeserban a scris:

Nu, ele reies ca obligatorii din modificarea legislativa, mai putin obiectivele de performanta si criteriile de evaluare, acestea sunt un drept al angajatorului, deci vor trebui prinse intr-o asemenea decizie.


Buna ziua,

Revin putin la problema ridicata.
Am inteles ca nu trebuie decizie pentru situatia in care se modifica sporul de vechime si numarul de zile de concediu
Am inteles explicatiile dvs. care au fost foarte clare si la obiect. Multumesc pentru aceasta
Insa m-am reintalnit cu situatia de mai sus si am auzit mai multe pareri:
ba ca nu e obligatoriu incheierea unui act aditional, ba ca este.
Art. 17 alin. (5) din Codul muncii spune
"Orice modificare a unuia dintre elementele prevazute la alin. (3) in timpul executarii contractului individual de munca impune incheierea unui act aditionaional la contract, intr-un termen de 20 de zile lucratoare de la data aparitiei modificarii, cu exceptiia situatiilor in care o asemenea modificare este prevazuta in mod expres de lege."
Intrebarea mea este exista o lege care prevede in mod expres (eu nu am gasit , iar Codul Muncii tace)
- sporul de vechime care se acorda pentru un anumit numar de ani de vechime in munca si
- numarul de zile de concediu care se acorda in plus peste cele 20 acordate de CM in functie de acea vechime in munca.

Va rog sa ma ajutati
Din punctul meu de vedere, logic ar fi sa se incheie act aditional, dara asdtept parerea dvs de expert.

multumesc frumos
georgeserban a scris:

Nu, ele reies ca obligatorii din modificarea legislativa, mai putin obiectivele de performanta si criteriile de evaluare, acestea sunt un drept al angajatorului, deci vor trebui prinse intr-o asemenea decizie.



Din cate stiu legea nu are efect retroactiv, iar modiifcarile aduse Codului Muncii nu sunt obligatorii sa fie inserate in c.i.m. ... de exemplu, termenul de preaviz se poate negocia si nicidecum nu este prevazuta obligativitatea ca acesta sa aiba durata maxima in cazul demisiei sau durata minima in cazul concedierii.
Multumesc c.j. freelis
Insa tot nu imi este clar daca este obligatorie incheierea unui act aditional la cim de fiecare data cand vechimea in munca creste. Exista o lege in vigoare care sa arate ce spor de vechime se acorda ptr un anumit nr. de ani de vechime in munca? Codul muncii tace in acest sens.
De pilda eu am acum 9 ani si 11 luni vechime in munca si un spor la salariu de 10%. La 10 ani vechime in munca pot beneficia de 15% spor vechime si de doua zile de concediu de odihna in plus (cf CCM la nivel de firma). Nu ar trebui sa primesc si un act aditional la CIM care sa prevada noul spor de vechime si numarul zile de concediu primite in plus, de vreme ce s-a modificat o clauza a CIM .

Care este legea care spune cat spor de vechime se acorda?

Multumesc inca o data
O zi buna

P.S.
Sa inteleg ca nu este obligatorie incheierea de acte aditionale la toti cei angajati inainte de intrarea in vigoare a modificarilor codului muncii cu privire la obiectivele de performanta si criteriile de evaluare? =D>

Ca sa evitati astfel de situatii , in Regulamentul Intern al angajatorului se poate prevedea transele de vechime in munca pentru care se acorda sporul de vechime aferent.
In practica, se folosesc urmatoarele transe:
între 3 şi 5 ani 5%
de la 5 la 10 ani 10%
de la 10 la 15 ani 15%
de la 15 la 20 ani 20%
peste 20 ani 25%

Nu este obligatorie incheierea de acte aditionale pentru c.i.m. incheiat anterior datei de 01.05.2011, insa obiectivele de performanta si criteriile de evaluare sunt obligatorii sa fie prevazute in Reg.Intern si acesta trebuie adus la cunostinta salariatilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contract de munca si criteriile de evaluare dupa 1.5.2011 apetra apetra Conform ultimelor modificari aduse la Codul muncii, in momentul in care intocmim un contract individual de munca ar trebui sa introducem in contract, ... (vezi toată discuția)
Modificare cim de la 01.05.2011 giacris giacris In momentul in care va intra in vigoare noul Cod al muncii, respectiv din 01.05.2011, vor trebui modificate prin act aditional si CIM ale angajatilor deja ... (vezi toată discuția)
Modificare cim / criterii de performanta Elena_Denisa Elena_Denisa Buna ziua, intr-o companie exista cca 400 de salariati foarte vechi (10+ ani) iar in CIM-urile lor, nu sunt prevazute criteriile de evaluare, conform ... (vezi toată discuția)