Cum pot gasi certificatul de deces al unui proprietar al uni loc de casa cumparat in 1922,proprietar trecut in CF al OFICIULUI DE CADASTRU DIN LUGOJ-TIMIS?Locul de casa respectiv se gaseste in satul Tes, com. Brestovat-Timis.Nu posed alte date despre cetateanul respectiv.
Solicitati Directiei pentru evidenta persoanelor si administrarea bazelor de date,ca persoana direct interesata, (specificati motivul pt. care doriti sa aflati sau chiar sa obtineti certificatul de deces a persoanei respective).Se face cerere.
In alta ordine de idei-din datele aratate de d-voastra-respectiv anul 1922-ca an in care a fost trecut proprietar respectivul, exista prezumtia ca acesta a decedat.Prezumtia o poate face instanta , fara nici o alta dovada si anume-daca in 1922 este trecut ca proprietar- suntem in 2011-sunt 89 de ani -de atunci plus ani cati au trecut decand s-a nascut(nu putea fi inregistrat de la data nasterii ca proprietar).Exista prezumtia ca acesta nu mai este in viata-ar trebui sa aiba cca 100ani(pe putin)!!!!!.
Folositi acest lucru in expunerea d-voastra-
Prezumtiile sunt consecinte ce legea sau magistratul le trage dintr-un fapt cunoscut la un fapt necunoscut, printr-un rationament-in cazul d-voastra este clar ca respectivul nu mai traieste si vi se impune o sarcina excesiva in exercitarea dreptului d-voastra prin justitie..
Registrele de stare civila din 1922 (unde sunt mentionate nasterea,casatoria si decesul) se afla la biroul de stare civila al Primariei unde acesta s-a nascut.De acolo puteti lua un extras cu aceste date si,eventual,un duplicat al certificatului de deces.Prezumarea instantei ca acesta este mort este relativa.Eu am un caz similar cu cineva nascut in 1871 si decedat intre anii 1916-1922 la care am gasit certificatul de nastere si casatorie,dar certificatul de deces este imposibil de gasit,iar in lipsa acestuia,judecatoria va suspenda procesul pt art.155CPC.Am fost sfatuit sa deschid o actiune separata pt declararea decesului,iar hotararea judecatoreasca ce se va emite sa tina loc de certificat de deces.
Exista Minuta 6/17488/1154/2008, Minuta incheiata in urma discutiilor din COMISIA UNIFICAREA PRACTICII JUDICIARE (o gasiti pe site CSM)din 11iunie 2008, la punctul 3, a fost discutata aceasta problema-analiza capacitatii procesuale de folosinta a persoanelor, in procesele avand ca obiect dobandirea dreptului de proprietate prin uzucapiune-in ipoteza ca proprietarul tabular figureaza inscris in C.F de la inceputul secolului XX. Opinia majoritara a fost ca judecatorul , apeland la o prezumtie simpla, potrivit careia un om nu traieste mai mult de 120 ani(fapt de notorietate, care nu mai trebuie dovedit)astfel incat se prezuma faptul ca respectivul este lipsit de capacitatea de folosinta la data introducerii actiunii.
Este o problema de practica judiciara neunitara, ridicata de Curtea de Apel Brasov, la intalnirea respectiva.Potrivit Regulamentului de ordine interioara, instantele ar trebui sa tina seama , chiar daca zic ca sunt independente, de aceste recomandari.