avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 360 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Somaj absolvent liceu 2011
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Somaj absolvent liceu 2011

Buna ziua,
as dori sa stiu in ce conditii,un absolvent de liceu,promotia 2011,are dreptul la indemnizatie de somaj si care este termenul de depunere a documentelor si bineinteles de ce documente are nevoie pentru a beneficia de aceasta indemnizatie.Daca imi puteti spune si ce suma se acorda unui proaspat absolvent.In cazul in care este student mai are dreptul la aceasta indemnizatie?Daca primeste pensie de mostenitor(un parinte decedat),pierde aceasta pensie?
Va multumesc anticipat.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 14:24, 7 Septembrie 2011
Actele de care ai nevoie pentru acordarea indemnizatiei de somaj sunt:
-actul de identitate, in original si copie;
-actele de studii si de calificare , in original si copie ( in cazul tau diploma si foaia matricola a celor 4 ani de liceu );
-adeverinta medicala eliberarata de la medicul de familie din care sa rezulte ca esti apt de munca;
actele eliberate de organele financiar teritoriale, din care sa rezulte ca nu realizezi venituri din activitati autorizate potrivit legii; te vei adresa la Adminbistratia financiara pentru eliberarea unei adeverinte fiscale.
In cazul in care te vei inscrie la facultate nu vei mai beneficia de aceasta indemnizatie


1. In termen de maxim 60 de zile de la absolvire trebuie sa va inregistrati la Agentia de Somaj.
2. Indemnizatia de somaj este de 250 lei lunar si se acorda dupa cele 60 de zile de la absolvire, pe o perioada de 6 luni.
3. La data admiterii intr-o forma de invatamant ii inceteaza plata indemnizatiei pentru somaj.
4. Pensia de urmas se poate cumula cu indemnizatia de somaj.
Va mai beneficia de pensie de urmas daca urmeaza o forma de invatamant superior?Daca nu urmeaza,se intrerupe?Nu stiu,cum sa facem sa fie bine.Pe perioada vacantei de vara,dupa absolvire,nu stiu daca va beneficia in continuare de pensia de urmas,iar daca depune dosarul pentru somaj,se va intrerupe cumva pensia din toamna,cand incepe facultatea?Poate ma lamuriti d-voastra..........Multumesc mult......
1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:
Art. 84
Copiii au dreptul la pensie de urmas:
a) pana la varsta de 16 ani;
b) daca isi continua studiile intr-o forma de invatamant organizata potrivit legii, pana la terminarea acestora, fara a depasi varsta de 26 de ani;
c) pe toata durata invaliditatii de orice grad, daca aceasta s-a ivit in perioada in care se aflau in una dintre situatiile prevazute la lit. a) sau b).

2. Dupa absolvirea facultatii nu mai beneficiaza de pensie de urmas chiar daca nu a implinit 26 de ani.
3. In perioada de vacanta (intre anii universitari) primeste pensie de urmas. In fiecare toamna, la inceputul lunii octombrie, trebuie sa duca la Casa de Pensii o adeverinta de la facultate cum ca este student.
4. Depune dosarul la Somaj, ca absolvent de liceu, dupa 60 de zile primeste indemnizatie de somaj daca nu urmeaza cursurile unei facultati. Pensia de urmas nu are legatura cu indemnizatia de somaj.
5. Pensia de urmas ii inceteaza daca in toamna nu duce adeverinta ca este student.
tudorvaleriu a scris:

2. Dupa absolvirea facultatii nu mai beneficiaza de pensie de urmas chiar daca nu a implinit 26 de ani.
3. In perioada de vacanta (intre anii universitari) primeste pensie de urmas. In fiecare toamna, la inceputul lunii octombrie, trebuie sa duca la Casa de Pensii o adeverinta de la facultate cum ca este student.
5. Pensia de urmas ii inceteaza daca in toamna nu duce adeverinta ca este student.


In perioada de vacanta de dupa absolvire se primeste pensie de urmas?
Legea spune ca dreptul la pensie inceteaza odata cu absolvirea facultatii. Absolvirea facultarii are loc sa zicem in luna iune, insa pensia vine in continuare pana in septembrie. E normal?

Alte discuții în legătură

Obtinere somaj jamesbond12 jamesbond12 As dori sa stiu daca as putea sa obtin un ajutor de somaj. Mentionez ca: -sunt student, la o facultate, acreditata, si ca beneficiez de o pensie de urmas, de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatia de somaj pentru absolventi paciurca paciurca Buna ziua, O intrebare scurta: un absolvent de liceu intrat la facultate (buget) si care renunta la studii dupa 3 luni, din motive obiective, poate ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie somaj lalar lalar Buna seara O persoana care a fost concediata pentru motive care nu tin de persoana salariatului, urmeaza in prezent si cursurile unei facultati la zi, cu taxa ... (vezi toată discuția)