avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate avea sotul meu vreo pretentie asupra ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate avea sotul meu vreo pretentie asupra apartamentului cumparat?

Detin inca dinainte de casatorie o casa proprietate personala,dobindita in urma unui contract de vanzare cumparare. Daca vand aceasta casa si imi cumpar un apartament la oras,poate sotul meu in cazul unui divort, avea vreo pretentie asupra locuintei cumparate din bani proveniti din vanzare?
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 15:05, 11 Iunie 2011
Daca suma cu care veti achizitiona imobilul va fi aceeeasi cu suma rezultata din vanzarea imobilului bun propriu si veti insera in contract o clauza de provenienta a banilor de achizitionare , atunci nu, pentru ca potrivit art. art.31 lit.f) din c.fam.valoarea care reprezinta si inlocuieste un bun propriu sau bunul in care a trecut aceasta valoare are calitatea de bun propriu chiar daca este achizitionat in timpul casatoriei.
Daca insa dupa cumpararea acestui imobil, atat dvs. cat si sotul dvs. veti aduce imbunatatiri acestui imobil prin munca si contributie comuna, atunci sotul dvs. poate solicita contravaloarea unui drept de creanta in functie de contributia efectiva avuta la efectuarea acestora.
Bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii, motiv pentru care in cazul unui eventual divort acestea nu vor fi incluse in masa de partaj, ele nefacand parte din proprietatea devalmasa a sotilor. O eventuala proprietate cumparata din banii proveniti dintr-un bun propriu isi pastreaza acelasi regim juridic atata timp cat imobilul va fi trecut pe numele aceleiasi persoane.
Ultima modificare: Sâmbătă, 11 Iunie 2011
Avocat Ungureanu Oana, Avocat
Singura si marea problema este ca va trebui sa timbrati la valoare in caz de partaj.
Adica veti pierde bani pe taxa de timbru.
Noul apartament cumparat va fi prezumat ca fiind bun comun si va trebui sa dovediti cele sustinute de dvs.
~ Conținut șters la cerere ~

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Doresc sa cumpar o casa (doar pe numele meu) din bunuri imobiliare pe care le detineam inainte de casatorie verdedeverde verdedeverde As dori sa cumpar un bun imobiliar (casa) cu bani proveniti din vinderea altor bunuri imobiliare (casa +teren) dobindite de mine, inainte de casatorie. Sotia ... (vezi toată discuția)
Apartament cumpãrat înaintea cãsãtoriei - obiect de partaj? idsix idsix Am o locuinţă în proprietate, achitată integral si intenţionez să mă căsătoresc. Întrebări: 1. În cazulunui divort, locuinţa - proprietatea mea, ... (vezi toată discuția)
Divort KOZMA TUNDE KOZMA TUNDE SOTUL A AVUT O CASA INAINTE DE CASNICIE,ACEASTA CASA A FOST VANDUTA DUPA CE NE-AM CASATORIT .CU BANII PRIMITI AM CUMPARAT O ALTA CASA IN ALTA LOCALITATE.DACA ... (vezi toată discuția)